Út Rió felé: magyar érmek Belgrádból

Somogyi Botond 2016. január 30., 23:00

Mindkét magyar válogatott éremmel tért haza a belgrádi vízilabda Európa-bajnokságról, így újra a magyar lett a legeredményesebb ország a nemzetközi porondon. A lányok aranyérmet szereztek, ezzel olimpiai kvótához jutottak, a férfiak pedig bronzérmet, és részt vehetnek az április elején Triestben megrendezendő olimpiai kvalifikációs tornán.

A lányok a tavalyi vb után, ahol minden idők leggyengébb eredményét érték el, újult erővel készültek az idei kontinenstornára. Merész András lemondása után Bíró Attila szövetségi kapitány igencsak felkészítette Keszthelyi Ritáékat, mert bár a hollandok elleni első csoportmérkőzés pocsékra sikeredett, a válogatott – mérkőzésről mérkőzésre javulva – az azt követő összecsapásokat mind megnyerte, beleértve a nagy rivális olaszokkal játszott elődöntőt is. A döntőben pedig azzal a Hollandiával kerültek újra össze, amely a másik ágon menetelt a fináléig. A visszavágás pedig, úgy látszik, jó motivációnak bizonyult, mert a döntőben Bujka Barbara és társai meggyőző játékkal hódították el az aranyérmet.

„Sokat dolgoztunk. Köszönet a stábnak, hiszen mindenki nagyon sokat tett azért, hogy a lányok ilyen állapotban legyenek. Ezek a lányok nagyon jó vízilabdások, ez eddig sem volt kérdés. Jól összeraktuk őket, mentálisan támogattuk a csapatot, benne volt már régóta ez az eredmény – ezért vagyok a legboldogabb, hogy ezt sikerült is bizonyítani. Végig hittem benne, hogy meg tudjuk csinálni” – nyilatkozta a döntő után Bíró Attila szövetségi kapitány.

Míg a belgrádi tornán a lányok mérkőzéseit a hollandok, addig a férfiakét a görögök elleni mérkőzések foglalták csokorba. Benedek Tibor együttese – a görögök elleni döntetlent követően – a csoportból való továbbjutás után az egyenes kieséses szakaszban a grúzokat, majd az olimpiai bajnok horvátokat verte meg. Sajnos az elődöntőben a montenengrói együttes erősebbnek és motiváltabbnak is tűnt, így maradt a bronzmérkőzés a görögök ellen, akik a szerbekkel való elődöntő után annyira kifáradhattak, hogy semmilyen ellenállást nem tanúsítottak Vámos Mártonékkal szemben. Így Benedek Tibor csapata egy újabb világversenyen szerzett érmet, és bebizonyította: a fiúk nem szakadtak le a nemzetközi mezőnytől, lehet és kell is számolni velük.

„Fontos volt ez a mérkőzés, egyrészt a bronzérem miatt, másrészt a teljesítményünk hivatalos elismerése miatt. Úton vagyunk ahhoz, hogy olimpiát nyerjünk Rióban, ehhez pedig fontos lépés volt az Európa-bajnokság” – értékelt a magyar csapatkapitány, Varga Dániel. Ehhez már csak annyit lehet hozzátenni: úgy legyen!

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.