Út Párizsba: az utolsó kanyar következik

Somogyi Botond 2015. szeptember 19., 15:11

A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzések szeptemberi második fordulójában több csoportban is tisztázódtak az erőviszonyok, máshol viszont várni kell az utolsó októberi összecsapásokig. Vajon tovább borul a papírforma?

Út Párizsba: az utolsó kanyar következik
galéria

A legutóbbi selejtezőmérkőzéseket követően a rendező Franciaország mellé négy csapat kvalifikálta magát az októberi páros mérkőzések végeredményétől függetlenül: Anglia, Ausztria, Csehország és Izland. További tizenegy ország válogatottja várja igen kedvező helyzetben az utolsó összecsapásokat: Wales, Belgium, Spanyolország, Olaszország, Szlovákia, Németország, Svájc, Portugália, Románia, Észak-Írország, Oroszország. És van három, olyan jelentős futballhagyományokkal rendelkező ország, amely pótselejtezős helyre szorul, de akár ki is eshet: Svédország, Horvátország és Hollandia.

A 2016-os franciaországi Eb-re való sorsolást követően az Erdélyi Napló hasábjain megjelent elemzésünkben azt írtuk, hogy a Platini-féle újítás – amely szerint 24 helyett 36 csapat juthat ki a kontinensviadalra, a csoportból pedig nem egy, hanem kettő és a legjobb csoportharmadik kvalifikálhatja magát az Eb-re – legalább két jelentős dolgot eredményez. Egyrészt lehetőséget kínál a középszerű vagy kisebb csapatok számára, hogy soha nem látott esélyként tekintsenek az előttük álló tíz mérkőzésre, és foggal-körömmel harcoljanak a továbbjutásért. Másrészt „elaltathatja” a nagyokat: annak tudatában, hogy amúgy is továbbjut(hat)nak, könnyebben veszik majd a mérkőzéseket, ami akár a vesztüket is okozhatja. Nos, mindkét megállapítás beigazolódott.

Féltávnál még a következő volt a „látkép”: Ausztria, Izland, Észak-Írország, Lengyelország, Szlovákia, sőt adott pillanatban Izrael is csoportelső volt, míg Belgium a kiesést jelentő negyedik helyen állomásozott. De Ciprus is 9 pontot gyűjtött, 6 pontos volt a Feröer-szigetek, 5 pontos Liechtenstein, 4 pontos Luxemburg, de pontokat gyűjtött Málta és San Marino is. Azaz az új rendszer részben óriási lökést jelentett a „kicsiknek”, de az utóbbi időben rengeteget fejlődtek a törpeállamok, valamint a kisebb hagyományokkal rendelkező országok csapatai is. Egy-két nagyobb zakót leszámítva – elsősorban az újonc Gibraltár „jeleskedett” ezekben – nem jegyezhettünk fel nagyarányú vereségeket.

Kiesés határán az Oranje

Az A jelű hatosban mindjárt a legnagyobb meglepetés: már az októberi mérkőzések előtt biztossá vált, hogy Csehország mellett Izland kvalifikálta magát. A Kolozsvárnál kevesebb lakossal rendelkező szigetország olyan csoportból jutott ki az Eb-re, ahol mindenki a holland–cseh–török hármast várta az első helyekre. Ezzel szemben az izlandiak már biztosították a franciaországi repülőjegyeiket úgy, hogy oda-vissza verték az Oranjét, és az ország történetében először vesznek majd részt világversenyen. Nehéz helyzetben van viszont a vb-bronzérmes Hollandia, amelyet előzőleg mindenki a csoport élére várt. A narancsos gépezet az elmúlt időszakban igencsak akadozott, edzőt váltott, generációváltáson esik át, és valószínűleg túl magabiztosan kezelte az ellenfeleket. A negyedik helyen tanyázik, és ha a hátralévő két mérkőzést nem nyeri meg, a harmadik helyen álló törökök pedig nem vesztenek pontokat, búcsút inthet az Eb-nek.

Bale bombái, Rooney rekordja

Ami nem sikerült Ryan Giggsnek vagy Ian Rushnak, sikerülhet Gareth Bale-nek: a madridi sztár góljaival a Nagy-Britanniához tartozó kicsiny Wales ugyancsak először juthat ki nagy világversenyre, valószínűleg Belgium társaságában. Nagy harc várható viszont a harmadik helyért Izrael és Bosznia-Hercegovina között, de a direkt meccsek alapján még Ciprusnak is van matematikai esélye.

A C csoportban a címvédő spanyolok egy, a szlovákoktól elszenvedett 1-0-ás vereségtől eltekintve magabiztosan hozták a meccseket, és előreláthatólag csoportgyőztesként jutnak ki a kontinensbajnokságra. A második helyen a szlovákok, a harmadikon az ukránok állnak, s a hátramaradt mérkőzések tükrében a sorrend valószínűleg nem fog változni. Ez pedig azt jelenti, hogy a szlovákok is történetükben első alkalommal jutnának ki Európa-bajnokságra.

Aspanyolokhoz hasonlóan a németek is egy vereséggel állnak a D csoport élén, őket a lengyelek lepték meg még tavaly októberben. A két szomszédos ország első két helye biztosnak tűnik, még akkor is, ha a lengyeleket és az íreket mindössze két pont választja el egymástól. A lengyelek programja előnyösebb: hazai pályán fogadják majd az íreket, akiknek nehéz mérkőzéseik lesznek (a németek és a lengyelek ellen), s még az is lehetséges, hogy elvesztik harmadik pozíciójukat az örök rivális skótokkal szemben.

Eddig egyetlen százszázalékos csapat van a mezőnyben, Anglia, s a további ellenfeleinek – Litvánia és Észtország ellen – ismeretében minden bizonnyal meg is őrzi a veretlenségét. Roy Hodgson együttese ezzel történelmi rekordot dönthet meg, mint ahogy azt tette Wayne Rooney is a múlt héten. A 29 éves, 107-szeres válogatott angol megdöntötte Sir Bobby Charlton rekordját, aki 106 válogatott mérkőzésen 49-szer talált be a kapuba: Rooney a Svájc elleni összecsapás 84. percében 11-esből az 50. gólját jegyezhette.

A kantonok országa sorsdöntő, ugyanakkor fordulatokban bővelkedő mérkőzést játszott legutóbb hazai pályán Szlovénia ellen: a 84. percben még 0-2 volt az állás, de a lefújás pillanatáig a hazaiak hihetetlen módon megfordították az eredményt. Jelenleg második helyen állnak, s a további program ismeretében ez aligha változik.

Alpesi országok sikere

Történelmi tettet hajtott végre Ausztria is: az alpesi ország egy kiegyensúlyozottnak ígérkező csoportból viszonylag könnyen kvalifikálta magát nála erősebben jegyzett csapatok előtt. A sógorok Izland, Szlovákia és Wales mellett ugyancsak először harcolták ki a továbbjutást, a 2008-as Eb-n ugyanis házigazdaként vettek részt. A G csoportban az oroszokat (14), a svédeket (12) és a montenegróiakat (11) csupán három pont választja el egymástól, így még bármi megtörténhet. A táblázat alapján az oroszok vannak ugyan lépéselőnyben, a program alapján azonban a svédek.

Kiélezett csata zajlik a H csoport első két helyért. Az olaszok ugyan vezetnek, ám Antonio Conte együttese eddig halvány teljesítményt nyújtott, Máltát kétszer is csupán 1-0-ra tudta legyőzni. Második helyen a norvégek és a horvátok állnak elméletileg pontazonossággal, ám az UEFA rendbontás miatt 1 pontot levont a horvátoktól. Utóbbi két meccsükön mindössze 1 pontot szereztek, így a horvát szövetség meg is vált Niko Kovac vezetőedzőtől. Davor Suker, a horvát szövetség elnöke még nem nevezte meg a jelölteket, de a horvát média értésülései szerint a Lokomotiv Zagrebet irányító Ante Cacic a legesélyesebb a posztra. Ebben a csoportban még bármi megtörténhet.

Hasonló a helyzet részben az ötcsapatos I csoportban is, amelyben jelenleg a portugálok vezetnek három ponttal a dánok előtt, ám a két csapat épp egymással találkozik Portugáliában. Ronaldo csapata több meccset is a lefújás előtti másodpercekben nyert meg, hazai pályán pedig vereséget szenvedett az albánoktól. Az egész selejtező mezőny egyik legnagyobb csalódása a kiváló kerettel rendelkező szerb válogatott, amely mindössze 1 ponttal áll a csoport utolsó helyén, igaz, az albán mérkőzésen történt rendbontások miatt a szerbektől az UEFA 3 pontot levont.

Kiegyensúlyozott és gyenge

A szerbek vesszőfutása mellett óriási meglepetés a tavalyi vb-n még nyolcaddöntőt játszó görög válogatott, amely csoportunkban egyelőre az utolsó helyen áll, ráadásul kétszer is vereséget szenvedett a Feröer-szigetektől. Az F csoportban az első kalapból húzott együttes az utolsó, az ötödik kalapból sorsolt Észak-Írország pedig az első. Itt született a legtöbb döntetlen, ebben a csoportban rúgták a legkevesebb gólt is. Nem csoda, hogy ez a mezőny legkiegyensúlyozottabb, de leggyengébb csoportja is. Az észak-írek nehezen veszíthetik el az első két hely valamelyikét, így októberben ők is történetük első Eb-kvalifikációját ünnepelhetik. A román válogatott is kedvező helyzetben várja a finnek és Feröer-szigetek elleni utolsó két összecsapást. A számítgatás a magyar és a finn válogatottnak maradt: ha a magyarok megnyerik Feröer-szigetek ellen a mérkőzést, biztos harmadikok. Az észak-írek ellen az utolsó percben elszalasztott győzelem a közvetlen kijutást jelentő legjobb harmadik helyezést is veszélybe sodorta. Bár a jelen pillanatban a csoportharmadikok listáján Magyarország Horvátország és Ukrajna egyaránt 12 ponttal áll, az utóbbi két ország jobb gólkülönbségének köszönhetően előzi meg Bernd Storck együttesét (a harmadik helyen álló csapatoknak a csoport utolsó helyén álló együttesek elleni pontjait törlik). Ám azt is figyelembe kell venni, hogy a nyolc harmadik helyezettet két urnába osztják, az egyikbe az UEFA-koeficiens szerint a kiemelt csapatok kerülnek. Jelenleg Magyarország a 21. helyet foglalja el, és ha most sorsolnának, akkor az első kalapban kapna helyet. Az októberi meccseket követően változhat a helyzet, ezért a hazai budapesti mellett az athéni mérkőzésen is a kellene a három pont. Amennyiben azonban a román válogatott a fennmaradó két összecsapásán nem nyer, Geráék pedig begyűjtik a hat pontot, még második helyre is feljöhetnek. Van tehát miért izgulni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.