Úszócsillagok, magyar elismerések

EN-összeállítás 2016. február 06., 18:52

Magyar szempontból három fontos momentuma volt a vasárnapi FINA-gálaestnek a Pesti Vigadóban: Hosszú Katinka lett az év legjobb női úszója (immáron másodszor 2014 után), Cseh László második lett a férfiak között, míg Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke átvehette a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt.

A FINA előre meghatározott kritériumrendszer alapján rangsorolja az egyes sportágakban kiemelkedően teljesítőket. Fontos szempont, hogy pontot szerezni csak FINA-eseményeken lehet, illetve a végső győztesek csakis a Kazanyban világbajnoki címet szerző sportolók közül kerülhettek ki (ezen túlmenően úszásban a világrekord bármilyen medencében és viadalon ugyanannyi bónuszt jelent, illetve díjazzák az év végi világranglistás helyezéseket is).

Többek között ez utóbbinak köszönheti Hosszú Katinka az idei elsőségét, mert bár a világbajnokságon Katie Ledecky négy aranyérmével és három világrekordjával jelentős előnybe került, az amerikaival ellentétben Katinka részt vett a világkupában (amelyben az összetett számít a „pontvadászatban”), valamint a rövid pályás szezonban is igencsak kitett magáért, hiszen két világrekord mellett hat számban is a világranglista élén végzett. Hosszú 1110 ponttal zárt, Ledecky 980-nal.

Hosszú mellett korábban a vízilabdázó Varga Dénes (2013) és a nyílt vízi úszó Risztov Éva (2012) nyerte el az év legjobbjának járó FINA-díjat.

A férfiaknál az ausztrál Mitch Larkint remek világkupa-szereplése és év végi rövid pályás világcsúcsa „lőtte” az élre, 720 ponttal győzött, Cseh László 575 ponttal második lett (5 ponttal előzte meg a dél-afrikai Chad Le Clost).

Az est folyamán még egy magyar elismerésnek lehetett örülni: az elmúlt években a világ úszósportjáért tett erőfeszítéseinek elismeréseként Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, a 2017. évi FINA-világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt vehette át Julio César Maglionétól, a FINA uruguayi elnökétől. Maglione köszönetet mondott Budapestnek a gála megrendezéséért, egyúttal hangsúlyozta: biztos benne, hogy a magyar főváros fantasztikus világbajnokságnak ad otthont jövőre. Hozzátette, a szervezőbizottság kiváló munkája, illetve az épülő vadonatúj uszodakomplexum garancia egy kiváló vb megrendezésére. Tarlós István budapesti főpolgármester szerint a jövő évi vb a legnagyobb esemény lesz, amelyet Magyarország megrendezhet. Tarlós bízik abban, hogy magyar győzelmeket is láthatnak majd Budapesten, amely „baráti otthona lesz a szurkolóknak”.

A FINA Budapesten tartott gyűlését követően hirdette ki, hogy 2021-ben Fukuokában, 2023-ban pedig Dohában rendezik a vizes világbajnokságot.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.