Újabb magyar bronz az olimpián?

Somogyi Botond 2016. szeptember 22., 10:05 utolsó módosítás: 2016. szeptember 22., 10:06
Újabb magyar bronz az olimpián?
galéria

 

A riói olimpián elért négy bronzérem mellé újabb bronz került…legalábbis nekünk, szurkolóknak. A képzeletbeli harmadik hely a birkózó Lőrincz Viktort illetné meg, akitől a bírók szemmel láthatólag elcsalták a bronzmérkőzést. Néhány héttel az ötkarikás játékok után bebizonyosodott „hivatalosan” is az, ami még a laikusok számára is látható volt: a bírók csaltak. A Lőrincz Viktor birkózására kirendelt mérkőzésvezető ugyanis beismerte, felsőbb utasításra cselekedett.

Péteri László 2014-es aranysípos birkózóbírónak a Lőrincz Viktor meccsén szőnyegelnökként tevékenykedő szlovén Staniszlav Sernek elárulta, nyomást gyakoroltak rá, hogy a német Denis Kudlát hozza ki győztesnek a riói olimpia bronzmeccsén. „Sernek mesélte, folyamatos pressziót gyakoroltak rá, hogy Lőrincz ellen ítéljen. Erre nem volt hajlandó, mire a háttérből utasították, hogy mi a kötelező teendője, így végül mégis asszisztált Lőrincz vereségéhez” – nyilatkozta a világ egyik legjobb bírója, Péteri László, akit a nemzetközi szövetség az utolsó pillanatban húzott ki a Brazíliába induló mérkőzésvezetők listájáról.

„Olyan dolgok történtek e mérkőzésen, amik szembemennek a szabályokkal. Érthetetlen, hogy ilyen megtörténhet egy olimpián, gyakorlatilag egy bronzérmet vettek el tőlem. Nem tudom, mikor fogom ezt megemészteni, de megyünk tovább és tesszük a dolgunkat” – nyilatkozta akkor Lőrincz Viktor. Az azóta eltelt időszak pedig igazolta, nemcsak őt ütötték el egy olimpiai éremtől, hanem több más sportolót is. A mérkőzésvezetők stábjából többen lemondtak, mert csalásra kényszerítették őket. Mások a mérkőzések előtt jelentették be, hogy nyomásgyakorlás miatt nem hajlandók bíráskodni. Állítólag a bírók elnökének, a német Antonio Silvestrinek nincs köze a visszaélésekhez – érdekes módon azonban Lőrincz Viktor éppen egy német ellen vesztett a bronzmérkőzésen –, a szálakat ugyanis a Nemzetközi Birkózószövetség alelnöke, az orosz Mihail Mamiasvili mozgatja a háttérből. Ő volt az, aki Péteri nevét kihúzatta a riói bírók névsorából, mert a magyar korábban többször is orosz birkózók ellen ítélt. A grúz eredetű, de orosz nemzetiségű, volt világbajnok Mamiasvilinek különben nemcsak az olimpián, hanem otthon is meggyűlt a baja. Egy sportolónőt a csapatában Rióban rendreutasított a gyenge szereplése miatt úgy, hogy fizikai erőt is alkalmazott. A versenyzőnő feljelentette az erőszakoskodó főnököt, ezért nagy botrány lett Oroszországban.

Ettől függetlenül az eredmények maradnak, a botrány pedig elült, legalábbis egy időre. Ráadásul Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózószövetség szerb elnöke kemény kézzel nyúlt bele a hangyabolyba, mert a riói olimpián közreműködő bírók 80 százalékát eltiltotta. Ez azonban vajmi kevés ahhoz, hogy a szurkolóknak megjöjjön a kedve a sportághoz. Már a brazíliai olimpia előtt kérdéses volt a birkózás az ötkarikás programban, ezek után pedig biztosra vehető, hogy a birkózás (valószínűleg az ökölvívás mellett, ahol ugyancsak óriási visszaélések történtek, számos bírót eltiltottak a mérkőzésvezetéstől) azon öt sportág közé fog bekerülni, amelyből legalább hármat kivesznek a tokiói program véglegesítése során. Akár örvendhetnénk is ennek, hiszen több szurkoló értetlenségét fejezte ki a közösségi portálokon a sportág nézhetetlensége miatt: „két személy testhez simuló majóban toszogatja egymást néhány percig, aztán a bíró valakit kihoz győztesnek”.

És valóban így van. Jó néhány évvel ezelőtt a cselgáncs is ebben a cipőben járt, ám azt követően, hogy a nagyszalontai származású Vízer Máriusz került a nemzetközi szövetség élére, a sportág pozitív irányba mozdult el. Új szabályok bevezetésével látványosabbak és érdekesebbek lettek a mérkőzések, a szabályok egyértelműbbek, a bíráskodás pedig kevésbé részrehajló.

Hogy erre a megújulásra sor kerül-e hamarosan a birkózóknál, nem lehet tudni, mint ahogy azt sem, hogy Tokióban látunk-e majd birkózást. A versenyzők, a szakemberek és edzők természetesen azt szeretnék, hogy a programból ne kerüljön ki, hiszen ők azért dolgoznak, hogy az Európa-bajnokságok, világbajnokságok mellett az olimpián is felmutassák tudásukat, munkájukat. Mi csak remélhetjük, hogy a megújulás szele ezt a sportágat is eléri, addig pedig együttérzésünket fejezhetjük ki Lőrincz Viktornak, aki erkölcsi győztese volt a bronzmérkőzésnek – már ott Rióban is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.