Újabb csillag a román futball egén?

Somogyi Botond 2014. július 29., 12:41 utolsó módosítás: 2014. július 29., 12:42

Az utóbbi évek legádázabb mérkőzéseit hozó, ugyanakkor az egyik leggyengébb bajnokságra van kilátás a hét végén kezdődő 2014-2015-ös idényben. Az előbbi megállapításoknak több oka is van. Egyrészt a néhány éve tartó gazdasági válság egyre inkább érezteti a hatását. Az elmúlt időszakban a Liga 1 erősebb csapatai a nemzetközi szereplésnek köszönhetően magas áron tudták eladni játékosaikat, így kevésbé érezték meg a nehézségeket. Elfogyott a pénz, sok esetben a támogató is, így több klub kénytelen rendkívül alacsony költségvetéssel számolni.

Másrészt közbeszólt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) is, amely számos klub tulajdonosát, menedzserét juttatta rács mögé, így sok együttes támogató nélkül maradt. Nem könnyített a csapatok helyzetén a rendkívül kemény licencszabály sem, amely csapatok megszűnéséhez vagy alsóbb osztályokba való leminősítéséhez vezetett. Igaz, Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség elnöke mindenkit biztosított a felől, hogy jövőre ez is változik. „A szabályok enyhülni fognak, és nem vezetnek automatikusan a csapatok kizárásához” – hangzott az elnöki ígéret.

Vitatott megújulás

Az ádáz csatákat leginkább az váltja ki, hogy jövőre érvénybe lép a Liga 1 új versenykiírása, amelynek értelmében a 2015-2016-os idényben az országos bajnokságban csak 14 csapat vehet részt. Ezért a rajt előtt álló bajnokság végén hat csapat esik ki, és csak kettő jut fel.

Az új rendszer nem aratott osztatlan sikert, a Profi Labdarúgó Liga (LPF) volt elnöke, Dumitru Dragomir rögtön bírálni kezdte. „A világon sehol nem tesznek ilyesmit. Az nem lehet, hogy egy szezon után hat csapat essen ki. Fokozatosan kellett volna bevezetni, első évben négy, másodikban is négy csapatnak kellett volna kiesnie a két-két feljutó mellett” – érvelt Dragomir. Többen is kételkednek az új rendszer hatékonyságában, mások szerint azonban mindez a román futball fejlődéséhez vezet.

A 14 csapatos kiírásban lesz egy alapszakasz és egy rájátszás. Az alapszakasz után az első nyolc csapat az első helyekért mérkőzik meg egymással, az utolsók pedig a kiesés elkerüléséért. A cél, hogy a táblázat élén végző csapatok még több mérkőzést játszanak egymással, amitől nemcsak a bajnokság színvonalának, de a nézőszámnak az emelkedését is remélik. Addig azonban a jelenlegi 18 csapatnak azért kell küzdenie, hogy szezon végén a legjobb 12 között végezzen.

A Liga 1-ben zajló átrendeződések alapján egyelőre nehéz megjósolni, mely együttesek kényszerülnek búcsút inteni a román első osztálynak. A jelenlegi erőviszonyokat tekintve a bajnokság élén az Astra, Steaua, Petrolul hármasfogat végezhet. Míg az elmúlt két évben a Steaua nyerte a bajnokságot, most valószínűleg több eséllyel indul a másik csillag, az Astra. A Steaua ugyanis tavaly nemcsak a tulajdonosát és menedzserét veszítette el – Gigi Becali és Mihai Stoica több mint egy éve ülnek a börtönben –, hanem az egész technikai stábját, valamint néhány meghatározó játékost is. Az új edző, Costel Gâlcă vereséggel kezdte a szezont – éppen az új rivális ellen. A román Szuperkupát tizenegyesekkel megnyerő Astra – hasonlóan nyerte meg a Román Kupát is a Steaua ellen – valószínűleg a legnagyobb esélyes a bajnokságra, miután a legerősebb és legkiegyensúlyozottabb kerettel rendelkezik. Ahogy korábban a Kolozsvári CFR esetében, ezúttal is mozgásba lendültek a bukaresti mechanizmusok. Az Astra győzelme után az egyik legnagyobb példányszámú román sportlap címoldalán öles betűkkel szerepelt a következő cím: A trófeák tolvaja (Hoþul de trofee).

Tülekedés az utolsó kapaszkodóért

A hármasfogat után nagy tülekedés várható a 4-6. helyekért, köztük a Dinamo, a CFR vagy akár a Kolozsvári U is. A helyzet nem rózsás a CFR-nél sem: Pászkány Árpád tulajdonos eladta a klubot egy befektetői csoportnak, mindössze 5 százalékot tartott meg magának. Ennek következtében több a részvényes a CFR-nél, mint játékos a keretben. A csapat különben teljesen kicserélődött: az újak portugál másod- és német harmadosztályból, valamint gyengébb román első osztályú kluboktól érkeztek. A gyengének tűnő keret mellett az összeszokottság hiánya is nagy gondot okozhat Vasile Miriuþă edzőnek, aki a román bajnokságban egyedülálló módon akár hat nyelven is képes kommunikálni tanítványaival.

Míg a hagyományosan jól szereplő, élcsapatok közül az Astránál nincsenek anyagi gondok – Ioan Neculae üzletember nem takarékoskodik, ha játékosvásárlásról van szó –, addig a többieknél éppen a másodosztályból felkerült Marosvásárhelynél nincs gond – köszönhetően az önkormányzat bőkezűségének. Ebbe a kategóriába sorolható a megszüntetett, majd több néven is újraalakult, majd egyesült, és az első osztályba feljutott Craiova is, amely a sötét ló szerepét töltheti be.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.