Tízes a magyaroknak Londonban

Somogyi Botond 2016. május 29., 09:27

Minden idők legjobb eredményével zárta hétvégén az úszó Európa-bajnokságot a magyar válogatott. Hargitay András szövetségi kapitány versenyzői 10 arany, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zártak, amellyel messze az éremtáblázat első helyén végeztek a hazaiak előtt.

Tízes a magyaroknak Londonban
galéria

Aranyakkal tele zsákot hoztak haza az úszók a londoni Európa-bajnokságról. A kiváló versenyzők megdöntötték a néhány évvel ezelőtti Debrecenben megrendezett úszó-Eb magyar éremesőrekordját: a cívis városban Cseh Laciék akkor kilenc aranyat hoztak össze, hét végén azonban ennél is több aranyérmet nyertek.

A csapat ezúttal sem volt egyszemélyes: nemcsak Hosszú Katinka „termelte” az érmeket, hanem a többiek is kivették belőle a részüket. Ráadásul az egyik legeredményesebb úszó a félig kolozsvári származású Kapás Boglárka lett, aki egymaga négy aranyat szerzett (hármat egyéniben és egyet a váltóban). Kapás mind a három középtávot megnyerte (400, 800,1500 m), amelyben elindult maga mögé utasítva a hazaiak egyik esélyesét, Jazmin Carlint, valamint a nagy mumust, a spanyol Mireia Belmonte Garciát.

„Jézusom... Én ezt nem gondoltam volna... Amikor először felnéztem a táblára, azt gondoltam, 4:08. Mondtam, ez nem létezik. Aztán rájöttem, hogy egy sorral feljebb kéne nézni... 4:03... Na, akkor megint nem hittem a szememnek... Hihetetlen, hogy ez összejött. Annak örülök, hogy el mertem indulni 150-nél, elég bátor voltam hozzá. Fantasztikus lökést ad ez az Európa-bajnokság. Köszönöm mindenkinek, aki értem szurkolt kint és otthon! Nagyon hálás vagyok a támogatásért!” – mondta Kapás Boglárka az utolsó napon megnyert 400 m-es női gyorsúszás döntőjét követően.

Az utolsó napon úszott a csapat egyik „meglepetésembere” is, Szilágyi Liliána, aki a döntőben rosszabb benyúlását követően egy századdal maradt le az aranyéremről. A magyar úszónő azonban a csalódottság mellett a pozitívumot is meglátta az ezüstéremben. „Picit ironikus, hogy egy századdal kapok ki. De ahhoz képest nem rossz, hogy néhány hónapja még abba akartam hagyni az úszást…Ennek vetettünk véget három hónapja, ezalatt csak magam miatt dolgoztam, magam miatt csináltam mindent, és tessék, ez az eredménye. Második vagyok Európában, még ha egy picit elsőnek is érzem magam, de mindez nem érdekes, mert inkább most történjen meg, mint az olimpián. Akkor én leszek a legjobb!” – nyilatkozta a fiatal magyar tehetség.

Kapás Boglárka mellett természetesen Hosszú Katinka is több érmet nyert: a Vaslady négy arany mellett (Kapáshoz hasonlóan három egyéni és egy váltó) egy ezüstöt is hozzátett a kollekcióhoz. Újból remekelt a 31. évébe lépett Cseh László is, aki a tavalyi vb-hez hasonlóan ismét a pillangó számokban indult, amelyekben két arany- és egy ezüstéremmel gazdagodott. Hab volt a tortán az utolsó napon szerzett újabb arany: Verrasztó Dávid az úszószámok király kategóriájában, a hagyományos „magyar számban”, a 400 m vegyesen aratott győzelmet.

A csapatból ezúttal hiányzott Gyurta Dániel: klasszis mellúszónk azért hagyta ki az Eb-t, mert készül a riói olimpiára. Kérdés, hogy ez a taktika mennyire lesz elég augusztusban.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.