Tévéközvetítési jogok: ki örülhet az újratárgyalásnak?

Somogyi Botond 2015. január 30., 22:46

Februártól már nemcsak a Look Tv-n és Look Pluson, hanem a Digisport csatorna kínálatában is szerepel a román bajnoki mérkőzések közvetítése. Az RDS&RCS cég által kifizetett összegből a Liga1 csapatai lélegzetvételhez jutnak ugyan, de hosszabb távon kevesebb pénzből gazdálkodhatnak.

Tévéközvetítési jogok: ki örülhet az újratárgyalásnak?
galéria

Újra láthatók lesznek a Digisporton a román labdarúgó liga mérkőzései, a futballszurkolók jelentős része újra a tévé képernyőjén kísérheti figyelemmel kedvenceit, nem kell a számítógép előtt szorongania, vajon melyik internetes oldalon találja meg a meccsközvetítést. A mérkőzések televíziós jogait eddig a Look Tv, valamint a Transilvania Live birtokolta – utóbbi neve 2014-ben Look Plusra változott –, ám fizetésképtelensége miatt az adókat birtokló cég kénytelen volt lépni. A tárgyalások következtében a Digisport 2015 februárjától 2019-ig valamennyi hazai első osztályú bajnoki és ligakupa mérkőzést közvetít.

Valentin Popoviciu, az RDS&RCS fejlesztési igazgatója a Mediafax hírügynökségnek elmondta: 12 millió euróért vásárolták meg a jogokat, a mérkőzéseket pedig nemcsak a Digisport három csatornája, hanem a korábbiakban exkluzivitást élvező két televíziós csatorna is közvetíti. A közvetítések élőben kísérhetők figyelemmel a világhálón is a digisport.ro honlapon, mobilon az m.digisport.ro címen. Ugyancsak élőben lehet majd nézni világhálón a Digi Online platformról is RDS&RCS-előfizetők számára ingyenesen. A felek közötti megegyezés értelmében a Dolce Sport csak a Look Pluson is elérhető meccseket sugározza majd.

Gyenge szerződés

A változás elkerülhetetlen volt, miután a Look Tv-t és a Look Plusot működtető Intel Sky Broadcast (ISB) cég nem teljesítette a román Hivatásos Labdarúgó Ligával (LPF) tavaly nyáron kötött szerződés rá eső részét. Ennek értelmében 2019-ig évente 27,5 millió eurót kellett volna kifizetnie a LPF-nek, amely a maga során ezt az összeget az első osztály 18 csapatának osztott volna ki. A LPF Gino Iorgulescu elnökölte új vezetősége tavaly nagyot akart dobni, a jogokat nem egy országos televíziós társaságnak adta el, hanem a máltai bejegyzésű Intel Sky Broadcast nevű cégnek, amelynek mintegy 140 millió eurót kellett volna fizetnie öt évre. A szerződés azonban gyenge lábakon állt, az ISB ugyanis nem teljesítés esetén sem vonható felelősségre, és csupán két összegtől esik el: az egyik a tavaly nyáron kifizetett 13 millió eurós összeg az őszi szezonra, illetve egy 10 millió eurós letéti díj.

Telekommunikációs nagyhatalom
A nagyváradi alapítású RDS&RCS a régió egyik legfontosabb telekommunikációs cége, Románián kívül jelen van Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Szerbiában, de a romániai kivándorlás célországaiban, Olaszországban és Spanyolországban is. Vezető szerepet tölt be Romániában a kábel és szatellit tévé-, valamint az internetszolgáltatásban, de jelen van a vezetékes telefonszolgáltatók piacán is. A cég tulajdonában van az egyetlen teljes HD minőségben sugárzó hírtelevízió (Digi 24 HD) nyolc helyi szerkesztőséggel, az ország és a világ fontos sporteseményeit közvetítő Digisport csatornák, a filmeket sugárzó Pay-Tv és Digi Film, valamint három dokumentumfilmeket gyártó és közvetítő Digi World, Digi Life és Digi Animal World.

A szerződés megkötése után nem sokkal a máltai cég megegyezett az akkor még Pászkány Árpád tulajdonában levő két televíziós csatornával a kizárólagos közvetítési jogokról. Így vált lehetségessé, hogy az egyik legnézettebb sporteseményt két olyan csatorna közvetítse, amely a romániai piacnak csupán töredékét birtokolta. Pászkány számításai részben tévesek voltak: a tévékbe pumpált pénz kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a piacon megvesse a lábát – még a labdarúgó mérkőzések közvetítési jogainak megszerzésével remélt „kaszálással” sem. A két csatorna ugyanis annyira kevés háztartásba jutott el, hogy a nagy cégek nem – a futballközvetítések ellenére sem – a Look Tv-n és a Look Pluson reklámoztak. Ráadásul az eredeti elképzelés az volt, hogy a közvetítést birtokló adók tárgyalni fognak a romániai kábelszolgáltató cégekkel, amelyek némi felár ellenében beveszik őket a műsorcsomagba. A „nagyok” azonban valószínűleg ráéreztek, hogy az alacsony piaci részesedésű Look előbb-utóbb saját zsírjában sül meg. Nem tévedtek. Így Pászkány Árpád – aki a válság sújtotta ingatlanbefektetései miatt amúgy is nehéz helyzetbe került – kénytelen volt megválni a tévécsatornáktól. Állítólag nyolcmillió euróért, az Intel Sky Broadcast javára. Egyes források szerint Pászkány csak magánemberként adta el a csatornákat, különböző cégei révén azok továbbra is érdekeltségi körébe tartoznak.

Mi lesz a klubokkal?

Az Intel Sky Broadcast végül csak 13 millió eurót fizetett ki az őszi szezonra, a szerződésbe foglalt évi 27,5 milliós összeg másik részét már nem. A december 31-i határidő után pénzhiány miatt több klub a fizetésképtelenség szélére sodródott, és azt rebesgették, hogy néhány csapat nem is tud elindulni a tavaszi szezonban. A kényszerhelyzetet használta ki az ISB: a LPF-nek kénytelen volt újratárgyalni a szerződést. A csapatoknak szükségük volt pénzre, ezért a megállapodás viszonylag hamar létrejött, aminek látszólag mindenki örül: a Digi megvásárolta a közvetítési jogokat, az ISB-nek nem kell fizetnie, ráadásul tovább közvetítheti a meccseket. A csapatok is pénzhez jutnak, és a nézők is jól járnak. A kérdés azonban: mi lesz a klubokkal? A LPF most eloltotta a tüzet, de mi lesz később?

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.