Tavasszal tovább menetelhet az Astra

Somogyi Botond 2016. december 22., 20:27 utolsó módosítás: 2016. december 22., 20:31

Történelmi tettet hajtott végre az Astra: a ’89-es változásokat követően harmadik vidéki csapatként jutott be az „európai tavaszba”. Bár a csapat sikert ért el, a jövő évi jó szereplés már kérdéses.

 

Tavasszal tovább menetelhet az Astra
galéria

Évek óta romlik a román bajnokság színvonala, számos csapat csupán egyik napról a másikra létezik az önkormányzati támogatásoknak vagy a tévéközvetítési jogokból származó pénzeknek köszönhetően, mások fizetésképtelenek vagy a csőd szélén állnak. Mindezek dacára – Magyarországgal ellentétben, ahol a stadionépítésekre is milliárdokat költenek, a kupacsapatok mégis már augusztusban kiestek – két Liga 1-es csapat nemhogy az Európa Liga csoportköreibe jutott, hanem a múlt héten rendezett utolsó mérkőzésig mindkettőnek lehetősége volt a tavaszi fordulóba való továbbjutáshoz.

Az innen-onnan összevásárolt, majd néhány jó játékost eladó, a nemzetközi szinten viszonylag gyenge kerettel rendelkező Steaua nehéz feladat előtt állt: legalább 2–2-es döntetlent kellett elérnie a spanyol bajnokság ötödik helyén álló Villarreal otthonában. És az utolsó pillanatig esélye is volt rá. Végül a kisebb csoda elmaradt, az El Madrigalba kilátogató mintegy hétezer román szurkoló viszont örülhetett, hogy kedvenc csapata az utolsó másodpercekig partiban volt a tavalyi EL-elődöntős spanyol együttessel.

Csoda Bukarestben

Amíg a csoda az El Madrigalon elmaradt, a bukaresti Naţional Arena gyepén megszületett: az Astra a részben tartalékosan felálló Roma ellen döntetlent ért el, s mivel a cseh Plzen nyert az Austria Wien ellen, a giurgiui csapat története során először jutott tovább a csoportjából. A siker egyik kulcsembere Marius Şumudică vezetőedző, aki tavaly bajnoki címig vezette az Astrát, nyáron megnyerte a Szuperkupát, ősszel pedig az Európa Liga csoportkörébe vezette az alakulatot. Mindezt úgy, hogy időközben több értékes futballistát elvesztett: egy részük külföldre távozott, másik részük éppen a rivális Steauahoz igazolt. A problémák csak sokasodtak, amikor a fizetések csúszni kezdtek, a játékosok és az edzői stáb Ioan Niculae tulajdonos részéről pedig csupán szóbeli ígéreteket kapott a fizetések rendezésére.

Az áldatlan állapotokat megunva Marius Şumudică a továbbjutást jelentő mérkőzést követően bejelentette, távozik az együttestől. A klub vezetőségének ugyanis azt is felrótta, hogy további játékosoktól válik meg: Budescu a kölcsönből visszatér Kínába, Alibec a Steauahoz igazol, és valószínűleg Teixeira útja is a fővárosi gárdához vezet. „Ilyen körülmények között képtelen vagyok arra, hogy továbbra is az Astranál maradjak. Több szinten is történelmet írtam a csapattal, rengeteg pénzt hoztam a klubnak, több tiszteletet érdemelek” – fakadt ki az edző, akinek a kiesés ellen harcoló török Gaziantep vezetősége mintegy félmillió eurós évi fizetést ígért arra az esetre, ha már decemberben elfogadja a Süperligben szereplő egyesület ajánlatát. Şumudică el is fogadta, a csapatától elbúcsúzott, ám a hétvégi isztanbuli véres merényletek hatására mégis úgy döntött, nem utazik Törökországba. A nagy hangon bejelentett távozás után rögtön visszatért az Astra edzéseire, ekkor viszont már a tulajdonos is megszólalt. Ioan Niculae kijelentette: azonnali hatállyal meneszti tisztségéből a román szakembert. Şumudică a vasárnap esti Steaua ellen megnyert mérkőzésen mégis a giurgiui csapat kispadján ült, és a győzelem után azt nyilatkozta, mégis marad az Astránál. Kérdés, ehhez mit szól a tulajdonos. Lehetséges, hogy a keddi lapzártánk utáni időszakban tovább bonyolódik az ügy.

Tény, hogy az Astra a román bajnokságban tovább folytatja harcát a rájátszásba való bekerüléshez, immár négy pontra közelítette meg a hatodik helyen tanyázó CFR-t. A Steaua pedig bebizonyította: Becali hiába vásárolja meg az összes értékes játékost a bajnokságból, ha a csapat háza táján nincs nyugalom. Becali különben a gyenge szereplés miatt újabb játékosokat akar elküldeni a csapattól, ugyanakkor bejelentette, télen nagy bevásárlásba kezd. Alibec mellett az egyik kiszemelt éppen az Astra másik nagyágyúja, Teixeira. Hogy ez a játékosvásárlási politika mennyire lesz hatásos a fővárosi klubnál, azt meglátjuk majd jövő februárban, amikor a Liga 1-ben újraindulnak a mérkőzések. Ugyancsak akkor dől el, hogy a jelenlegi bajnok Astra mennyire fog meggyengülni a távozó játékosok miatt. Az biztos, hogy a hétfői sorsolásnak köszönhetően a csapatnak jól áll a csillaga, a nemzetközi porondon ugyanis a belga Genk ellen kell megmérkőznie.

Nemzetek és csapataik

Az EL csoportjaiból idén 15 nemzet csapatai jutottak tovább: 3–3 spanyol és belga, 2–2 török, görög, orosz, olasz és holland, valamint egy-egy román, ukrán, ciprusi, cseh, izraeli és meglepetésre ugyancsak egy-egy angol, francia és német együttes. Hozzájuk csatlakozik a BL-ből kiesett, ott a harmadik helyen szereplő nyolc csapat, köztük egy-egy dán, bolgár és lengyel, velük együtt így összesen 18 európai nemzet képviseltette magát a hétfő délutáni sorsolás alkalmával.

Míg az EL-ben nagy volt a szórás, a BL-ben – amely már régóta az elit és rendkívül gazdag csapatok külön bajnokságát jelenti – csupán hat nemzet együttesei jutottak tovább a tavaszi fordulókba. A statisztika azt mutatja, hogy még sohasem volt annyira belterjes a mezőny abban a szakaszában, amikor 16 klub volt versenyben. A hétfőn kisorsolt együttesek közül négy spanyol, három-három angol és német, valamint két-két francia, olasz és portugál volt.

A nyolcaddöntő első mérkőzéseire jövő év február 14–15-én és 21–22-én, a visszavágókra március 7–8-án és 14–15-én kerül sor. A negyeddöntőket április 11–12-én, a visszavágókat 18–19-én rendezik, az elődöntőket május 2–3-án, illetve 8–9-én játsszák, a döntőre június 3-án kerül sor Walesben, a cardiffi Millenium Stadionban.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő
Manchester City–Monaco
Real Madrid–Napoli
Benfica–Dortmund
Bayern München–Arsenal
Porto–Juventus
Bayer Leverkusen–Atlético Madrid
Paris Saint-Germain–Barcelona
Sevilla–Leicester City

 

Európa Liga, a nyolcaddöntőért
Athletic Bilbao–APOEL
Legia Warszawa–Ajax
Anderlecht–Zenit
Astra Giurgiu–Genk
Manchester United–St.-Étienne
Villarreal–Roma
Ludogorec–Köbenhavn
Celta Vigo–Sahtar Doneck
Olympiakosz–Osmanlispor
Gent–Tottenham
Rosztov–Sparta Praha
FK Krasznodar–Fenerbahce
Mönchengladbach–Fiorentina
AZ Alkmaar–Lyon
Hapoel Beer-Seva–Besiktas
PAOK–Schalke

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.