Szűcs Gabriella „román” lett

Somogyi Botond 2015. szeptember 27., 11:15

Meglepő bejelentést tett Szűcs Gabriella: a korábbi magyar válogatott kézilabdázó a román nemzeti csapat színeiben kíván a továbbiakban szerepelni.

Szűcs Gabriella „román” lett
galéria

 

Nyárig szól a szerződésem, a románok kapacitálnak, hogy maradjak, de kerestek külföldről és itthonról is – még nem tudom, hogyan döntök. Fontos, hogy sok játéklehetőséghez jussak, és visszakerüljek a válogatottba is, mert mindenképpen szeretnék ott lenni még egy olimpián – ezt még öt évvel ezelőtt nyilatkozta Szűcs, miután a pekingi olimpiát követő 2009-es kínai világbajnokságra nem került be Mátéfi Eszter szövetségi kapitány keretébe. „Megbeszéltük, hogy számít rám, továbbra is a szeme előtt vagyok. Természetesen érzékenyen érintett, hogy nem lehettem ott Kínában, hiszen kiskorom óta valamennyi korosztályos válogatottban szerepeltem” – mondta akkor az átlövő.

Szűcs Gabriella azonban – talán a romániai csapatokban való játékának, talán a magyar válogatottban a posztján szereplő jobb játékosoknak „köszönhetően” – azóta sem került be a magyar szövetségi kapitányok keretébe, így lehetőség adódott arra, hogy válogatottat, egyes internetes kommentelők szerint „hazát” váltson. A román szövetségnek amúgy nem is kell őt honosítania, hiszen Szűcs Gabriella Nagyváradon született, szülei a ’90-es évek elején költöztek át Magyarországra, így kettős, magyar–román állampolgár. Debrecenben kezdett el kézilabdázni, mintegy tíz éven át játszott a hajdúsági városban. A román bajnok Oltchim Rm. Vâlceához 2008-ban igazolt, három éven át erősítette a román sztárcsapatot, majd egyéves debreceni kitérő után visszatért Erdélybe, ahol előbb a Zilah, majd a Nagybánya együttesébe szerződött, a máramarosi fővárosban játszik ma is.

„Nagyon jól érzem magam Romániában, hiszen itt születtem, akárcsak a szüleim – nyilatkozta a magyar válogatottalvilág- és Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiai negyedik helyezett játékos. – Hét évet játszottam a magyar válogatottban, nagyon szép idők voltak, rengeteg szép emléket őrzök, de muszáj előre néznem, és nagyon remélem, hogy a magyar szurkolók megértik a döntésemet.”

A 31 éves játékost Németh András szövetségi kapitány meghívta a magyar keretbe, de Szűcs közölte: a román válogatottat választotta. „Itt tervezem a jövőmet, családot szeretnénk a román nemzetiségű férjemmel. Ez a meghívó különös érzéseket kelt bennem, és egyben megtiszteltetés is. Úgy hiszem, egy sportolónak az a csúcs, amikor egy országot képviselhet egy nemzetközi eseményen.”

A 96-szoros egykori magyar válogatott néhány évvel ezelőtt egy felkészülési tornán már szerepelt a román B-válogatottban, akkor azonban még teljesen más véleményen volt. „A világbajnokság előtt négyen maradtunk játékosok az Oltchimben, nem volt kivel edzenünk, a román B-csapat pedig éppen ott tréningezett, így kapóra jött a lehetőség. Ezután megjelent a román sajtóban egy cikk, hogy engem honosítanának, noha erről szó sem lehet: szívügyem a hazám, a magyar válogatott, és most is hátborzongató érzés volt együtt énekelni a Himnuszt a győri szurkolókkal” – mondta akkor.

Úgy tűnik, a hátborzongató érzés múlóban, az október 8-i, Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőn Szűcs Gabriella először szerepelhet tétmeccsen román színekben. Ha bizonyít, a román válogatottat erősítheti a december 5–20. közötti dániai világbajnokságon is.

Rajta kívül különben alig lehet olyan sportolót találni, aki magyarként a román válogatottat választotta volna. A második világháború „határtologatós” éveiben fordult elő utoljára, hogy Magyarországon született sportolók – kizárólag futballisták – végül Romániában kötöttek ki. Köztük a Bonyhádon született Bonyhádi László, aki mindkét bajnokságban szerepelt, a párizsi békeszerződést követően pedig Kolozsváron telepedett le, és 1947-1948 között három alkalommal húzta fel a román válogatott mezét. Utoljára 1948. június 6-án, amikor az újpesti stadionban a magyar válogatott 9-0-ra győzte le a románokat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.