Szentgyörgyön elmaradt a címvédés

Sánta Imre 2017. február 18., 11:27

A korábbi évek gyakorlatától eltérően idén nyolc alakulat részvételével került sor február 8–11. között a női kosárlabda  elnevezésű nyolcas döntőjére, amelynek a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnok adott otthont.

Szentgyörgyön elmaradt a címvédés
galéria
Fotó: Sánta Imre

A sepsiszentgyörgyi döntő tornán való részvételre a női kosárlabda élvonalának nyolc csapata szerzett jogot: a Kolozsvári U, a CSBT Alexandria, a Brassói Olimpia, a Galaci Phoenix, a Szatmárnémeti VSK, a Marosvásárhelyi Sirius KK, a CSM Târgoviște (Tergovistye), valamint a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC. Első két nap rendezték meg a negyeddöntőket, majd a küzdelemsorozat az elődöntőkkel folytatódott, a döntőre szombaton került sor. A sepsiszentgyörgyi kosárlabdaünnep a vasárnapi All Star Gálával fejeződött be.

Miután a tavalyi és tavalyelőtti versenykiírás is a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC végső győzelmével zárult, a háromszéki együttes ezúttal is nagy esélyekkel szállt harcba saját közönsége előtt a kupagyőztesnek járó serlegért. Ráadásul a Zoran Mikes vezetőedző által irányított Sepsi SIC a bajnokságban is remek formát mutatott, hiszen mindössze egyetlen elveszített mérkőzéssel toronymagasan a vezető pozícióban zárta az alapszakasz küzdelmeit.

A Sepsi átgázolt Kolozsváron

Már a sorsolást követően kiderült: a negyeddöntők során a mezőny két legerősebbnek tartott csapata közül az egyik már korán búcsúzni kényszerül, hiszen a Sepsi SIC azt a Kolozsvári U együttesét kapta ellenfélül, amelyet a bajnokság során ugyan kétszer is legyőzött, de amellyel mindkét alkalommal kiegyenlített csatát vívott. Szoros mérkőzésre számított mindenki, de a várakozásokkal ellentétben a háromszéki csapat ezúttal minden tekintetben jobbnak bizonyult, és egyszerűen átgázolt riválisán (67–49).

A küzdelemsorozat első játéknapján lejátszott másik negyeddöntőben a CSM Târgoviște a Szatmárnémeti VSK együttesét 72–60-ra legyőzve jutott tovább. A mérkőzés első része kigyensúlyozott küzdelmet hozott – szünetben még egyenlő volt az állás –, azonban a második játékrészben a rövid kispaddal rendelkező és fokozatosan elfáradó szatmáriak már nem tudták tartani a lépést ellenfelükkel. Ennek ellenére derekasan küzdöttek, amiért a mérkőzés végén vastapssal jutalmazta őket a sepsiszentgyörgyi közönség.

A negyeddöntők küzdelmeinek legnagyobb meglepetését kétségkívül a Marosvásárhelyi Sirius KK szolgáltatta. A Maros-partiak a CSBT Alexandria elleni összecsapáson azzal a nem mindennapi teljesítménnyel rukkoltak elő, hogy amikor a mérkőzés már a végéhez közeledett, és az ellenfél megnyugtató előnnyel vezetett, sorozatban huszonhárom pontot sikerült szerezniük. Elsősorban ennek köszönhetően alakult ki a 80–66-os végeredmény, amely Steff Zakariás csapatának továbbjutását jelentette.

Még egy hely maradt kiadó az elődöntőkre, amelyért a Brassói Olimpia és a Galaci Phoenix küzdött meg egymással. A szembenálló felek kiélezett csatáját hozta a találkozó, amelynek végén a Cenk alatti város csapata örülhetett a továbbjutást jelentő győzelemnek, hiszen 71–64 arányban múlta felül ellenfelét.

Hazai bánat: kiesett a Sepsi SIC

Telt ház és nagyszerű hangulat fogadta a Szabó Kati Sportcsarnokban az első elődöntőben pályára lépő Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC és a CSM Târgoviște játékosait. A hazai közönség lelkes buzdítása mellett a zöld-fehérek számára jól alakult a mérkőzés, hiszen adott pillanatban tizenhárom pontos előnnyel is vezettek. Azonban az utolsó tíz percben rövidzárlat állt be Zoran Mikes tanítványainak játékába, és a tapasztalt játékosokat felvonultató ellenfél ezt azonnal ki is tudta használni. A târgoviștei csapat az utolsó másodpercek döntő pillanataiban jobban tudott összpontosítani, és az adódó lehetőségeket kihasználva megnyerte a végül 58–55-ös eredménnyel végződő találkozót. A Sepsi SIC tehát nagy meglepetésre és nem utolsósorban a hazai szurkolók nagy bánatára, elbukta az elődöntőt, amivel biztossá vált az is, hogy nem védheti meg az egy évvel korábban szerzett címét.

A mérkőzést követően a győztes csapat edzője, Cătălin Tănase elismerően nyilatkozott csapatáról, de a sepsiszentgyörgyi közönségről is: „Ma nagyot küzdöttünk, és csak ilyen nagyot küzdve lehet győzni Sepsiszentgyörgyön egy nagyon erős csapat ellen, amely maga mellett tudja hatodik játékosként ezt a nagyszerű közönséget. El kell ismerni, csodálatos közönségük van, amely folyamatosan szurkol kedvenceinek. Szerencsés vagyok, hogy csapatomban vannak olyan tapasztalt játékosok, akik nem görcsölnek be, hanem képesek összpontosítani akkor is, amikor egy ilyen közönség előtt játszanak.”

A sepsiszentgyörgyiek trénere, Zoran Mikes csalódottan nyilatkozott a sajtónak: „Nem az utolsó másodpercekben, hanem már azelőtt elvesztettük ezt a mérkőzést. Gratulálok az ellenfélnek a továbbjutáshoz. Én továbbra is bízom a csapatomban, és biztos vagyok abban, hogy a bajnokság rájátszására rendezni tudjuk sorainkat. Nagyon sajnálom azokat, akik ma eljöttek, hogy szurkoljanak a csapatnak. Őket sajnálom a leginkább. Most ki kell elemeznünk azt, ami történt ezen a mérkőzésen, és fel kell készülnünk a folytatásra.”

A másik elődöntőben a Brassói Olimpia különösebb erőfeszítés nélkül győzte le a Marosvásárhelyi Sirius KK-t, és jutott a Román Kupa döntőjébe. A Steff Zakariás által irányított csapat az elődöntőben már nem tudta megismételni az előző mérkőzésen mutatott remek teljesítményt, és 72–57 arányban vereséget szenvedett az egyértelműen jobb játékerőt képviselő brassói együttestől.

Târgoviște-Brassó párharc a döntőben

A női kosárlabda Román Kupa nyolcas döntőjének fináléjában tehát a CSM Târgoviște és a Brassói Olimpia mérkőzött meg egymással. Döntőhöz méltó kiegyensúlyozott küzdelem jellemezte a találkozót, amelyről túlzás nélkül kijelenthető, hogy az utolsó utáni másodpercben dőlt el. Történt ugyanis, hogy tizenöt másodperccel a lefújás előtt még az Olimpia vezetett egy ponttal, amikor a Dâmbovița megyeiek támadhattak, és át is vették a vezetést. A brassóiaknak három másodpercük maradt, hogy betaláljanak, és ezzel a maguk javára fordítsák az állást. Ez ugyan meg is történt, viszont túl korán kezdtek el ünnepelni, mert a bírók a videofelvételt visszanézve úgy ítélték meg, hogy a találat, még ha csupán néhány tizedmásodperccel is, de már időn túl született. Így aztán maradt a 64–63-as végeredmény, amellyel a CSM Târgoviște elhódította a kupagyőztesnek járó serleget.

All Star Gála nyereményjátékokkal

A sepsiszentgyörgyi kosárlabdaünnep a vasárnapi All Star Gálával ért véget, amelyen Észak és Dél csapatára oszolva a román női kosárlabda mezőnyének legjobbjai léptek pályára, és szórakoztatták a nagyszámú közönséget. Ezen kívül a szervezők nyereményjátékokkal is készültek, a kosárlabda szövetség jóvoltából pedig a Kolozsváron sorra kerülő férfi kosárlabda Európa-bajnokság mérkőzéseire juthattak belépőjegyhez a közönség soraiból kikerülő szerencsés nyertesek.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.