Szentgyörgy a csúcson: bajnok a Sepsi Sic

Somogyi Botond 2016. április 14., 21:11
Szentgyörgy a csúcson: bajnok a Sepsi Sic
galéria

A bajnokcsapat
Játékosok:
Shante Evans
Gergely Orsolya
Holinka-Miklós Hanna
Chucky Jeffery
Kilin Tünde
Kokovay Melánia
Andreea Lazăr (Pop)
Lovász Izabella
Tyaunna Marshal
Annemarie Părău
Kim Pierre-Louis
Anca Stoenescu
Matea Tavic
Amanda Thompson

Szakmai stáb:
Zoran Mikes vezetőedző
Boér Ádám másodedző
Rusz István sportvezető
Bartók Botond
fizioterapeuta
Pásztori István menedzser

A 2015–2016-os szezon sporttörténelmet jelent a sepsiszentgyörgyi női kosárlabda számára, hiszen a háromszéki csapat fennállása óta első alkalommal duplázott: a román kupa után bajnoki címet nyert. A múlt héten a szentgyörgyi játékosok a döntő harmadik, Gyulafehérváron lejátszott mindent eldöntő mérkőzésén is fölényes győzelmet arattak, így magabiztosan zsebelték be első aranyérmüket.

„Sokat dolgoztunk ezért a győzelemért. Tavaly rengeteg munkát fektettünk be, amely idén ért aranyéremmé, ám ebben az esztendőben is sokat kellett még csiszolni a játékon. Rendkívül boldog vagyok az elért eredményért, megérdemeltük a győzelmet, de remélem, hogy mindez csak a kezdetet jelenti” – értékelt a mérkőzést követően Zoran Mikes, a csapat vezetőedzője, aki a jövőjével kapcsolatos kérdésre is kitért. „Ebben az évben lejár a szerződésem, de nem látom, miért ne folytathatnám a munkát, a végső döntés természetesen a csapat vezetőségének a kezében van” – nyilatkozta a bosnyák szakember.

A csapat egyik húzóembere, Anemarie Părău is rendkívül elégedett volt. „Hatodik bajnoki címemet ünnepelhettem, és remélem, jövőre meg tudjuk ismételni az idei eredményeinket. Nagyon örülök, hogy Sepsiszentgyörgyre hoztuk az aranyérmet” – lelkendezett a román válogatott kiválósága. A háromszéki csapat elnöke, Miklós Zoltán szerint a csapat már korábban megérdemelte volna a bajnoki címet, de így is örvend, hogy idén a Sepsi Sic lett a bajnokság legjobb csapata. A Román Kosárlabda-szövetség elnöke is kénytelen volt elismerni, hogy Romániában a szentgyörgyi együttes a bajnok. „Az aranyérem azokhoz került, akik a leginkább megdolgoztak érte. A Sepsi Sic egész szezonban kiválóan teljesített, és megérdemelten nyerte el a bajnoki címet” – fogalmazott Horia Păun.

A sepsiszentgyörgyi női kosárlabda története a Mikes Kelemen Gimnázium csapatával kezdődik: a Mikes Kelemen ISK 2007-ben érte el az első osztályt. A csapat egy évvel később elhódította a Román Kupát, amely egyben a város első címe volt. 2008-ban és 2009-ben a második, 2010-ben pedig a bajnokság harmadik helyét szerezte meg a gárda, amelyet 2009-ben Sepsi BC névre kereszteltek át. Az együttes kétszer is bejutott a női Európa Kupába, ahol mindkét alkalommal a nyolcaddöntőben búcsúzott. 2011-ben a csapat BBALL6 Sepsi BC néven szerepelt, egy évvel később azonban a klub súlyos anyagi gondokkal küzdött, hat meccset el is kellett halasztania, az évadot önkormányzati segítséggel sikerült befejeznie. A vezetőség ezért megszüntette a klubot. A város azonban csak pár hónapig maradt csapat nélkül. Az együttes Sepsi SIC névvel a megyei tanács, az önkormányzat és a Tega Rt. nevű cég támogatásával újjászületett. A 2012–13-as szezonban a csapatnak sikerült bejutnia a Román Kupa négyes döntőjébe. A bajnokságban is bejutott a rájátszásba, a negyeddöntőben azonban vereséget szenvedett a Gyulafehérvártól. A 2014–15-ös évadban a csapat tovább fejlődött, új játékosok érkeztek a klubba, a város pedig elnyerte a Román Kupa négyes döntőjének a rendezési jogát. A torna döntőjében pedig telt ház előtt diadalmaskodott a Gyulafehérvár ellen. Ezt követően bajnoki döntőt játszott a címvédő Târgovişte ellen, ám a mindent eldöntő ötödik meccsen a Szabó Kati Sportcsarnokban vereséget szenvedett, így az ezüstéremmel gazdagodhatott. Az idei szezonban azonban minden összejött, és történelme során először tudott duplázni: a kupát és a bajnokságot is elhódította. A második helyen a Gyulafehérvár, a harmadik helyen a Târgovişte végzett, az élvonaltól a Rapid Bukarest és Szatmárnémeti búcsúzott.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.