Székelyudvarhely, a ralifellegvár

Zátyi Tibor 2014. szeptember 26., 10:18 utolsó módosítás: 2014. szeptember 26., 10:19

Az év legnagyobb sportrendezvényére készülnek Székelyudvarhelyen: szeptember 26–27-én a városban és környékén rendezik az országos ralibajnokság 7., egyben záró szakaszát, a Hargita Gyöngye Ralit.

 

Székelyudvarhely, a ralifellegvár
galéria

A székelyudvarhelyi Maxx Racing nyolc év szünet után tavaly szervezte meg újra az ország egyik legkedveltebb ralifutamát, a Hargita Ralit. Idén szinte teljesen megújul a verseny, hiszen nemcsak a nehézségi fokozat tekintetében volt előrelépés (0,8-ról 1-re), hanem a szakaszok terén is: két pálya kivételével más helyszíneken száguldanak majd a gépek.

„Gyakorlatilag majdnem a nulláról kezdtük az egészet, leszámítva a Székelyudvarhely-központúságot. Szokás szerint a Kossuth és II. Rákóczi Ferenc utcában lesz a szervizpark, ott lehet majd megnézni a résztvevő csapatokat. A szuper speciális szakasz is a tavalyi helyszínen, azaz a kórház, a rendőrség és a vasútállomás környékén lesz. Tavaly óriási tömeg gyűlt ott össze, 6–7 ezer ember, idén még többre számítunk” – vázolta a terveket Ferencz Csaba, a rali főszervezője. Idén fokozott figyelmet fordítanak a biztonságra, a szuperspeciális útvonalát teljesen körbekorlátozzák, a veszélyes zónákat pedig elzárják majd a nézők elől.

Vadonatúj pályák, csodagépek

Öt különálló gyorsasági szakaszt terveztek, közülük kettő teljesen új helyszín. A tavalyi gyorsasági szakaszok közül csak a klasszikus Szentegyháza–Madarasi Hargita közti, a Hargita Rali kitalálója és hosszú ideig szervezője, Dietrich Árpád nevét viselő, illetve a város központjában rendezendő szuper speciális szakasz maradt meg. A három új rész a Kápolnás, az Oroszhegy és a közel 20 kilométer hosszú Varság–Korond etap lesz, utóbbi két szakasz eddig nem szerepelt az idén a 22. kiírásához érkező rali programjában. A kápolnási útvonal egy részén tavaly már versenyeztek, idén ellenkező irányban haladnak majd rajta, és persze lesznek a versenyzők számára teljesen új részei is.

Az egyéni érmek még gazdára várnak, nem csoda hát, hogy óriási érdeklődés előzi meg a ralit. Közel ötven páros jelezte részvételi szándékát, az országos bajnokság mezőnye mellett jelen lesz a romániai ralizás több legendás alakja is. Köztük a nyolcszoros ralibajnok Constantin „Titi” Aur is, aki korábbi navigátorával, Borbély Károllyal autózik együtt egy Mitsubishi EVO 10-zel. Hét magyarországi páros is indul a versenyen.

A kétszeres román ralibajnok, a tavalyi győztes Szabó Gergő Kohler Zoltán navigátorral egy Mitsubishi Lancer X R4-gyel áll rajthoz, az előző kiírásban az élről kieső Botka Dávid
Mihalik Péterrel az oldalán ugyancsak Mitsubishi R4-essel versenyez. Ott lesz a rajtnál Lovász Pál (Subaru Impreza R4), Kőházi Károly (BMW T3), Sipos Zoltán (BMW M3), Szőcs Attila (Mitsubishi EVO 9) és Gere László (Mitsubishi EVO 9) is, akárcsak a pár évet kihagyó Cătălin Cismaru (Mitsubishi EVO 9).

A BCR Leasing Rally Team által már elhódított csapatbajnoki címen kívül valamennyi kategóriában Székelyudvarhelyen hirdetnek végső győztest, így jelen lesz az összetettben vezető, a WRC-ben hosszú éveket lehúzó francia François Delecour (Subaru Impreza), akinek mindössze egy pontra van szüksége a címvédéshez, a bajnokságban 2. Keleti Edwin és 8. Marco Tempestini pedig Ford Fiesta R5-tel áll rajthoz. Utóbbi fia, az összetettben 4. helyen álló Simone Tempestini Peugeot 207 S2000-rel, míg a harmadik Dan Gârtofan egy Skoda Fabia S2000-rel indul.

Hazai színek

Idén udvarhelyi versenyző is lesz a mezőnyben, miután Pethő Attilának sikerült teljesítenie a Román Raliszövetség által támasztott elvárásokat, azaz három gyorsasági hegyi futamon ért el jó eredményt, így egy Dacia Logan kormánya mögött elindulhat a Hargita Ralin. Ferenczy Loránd biztonsági autóval, azaz a0-ssal fog részt venni.

Új csapat is bemutatkozik, a 2009 és 2010 országos bajnoka, Szabó Gergő, a 2013-as idény ezüstérmese, Botka Dávid, továbbá Lovász Pál és a székelyudvarhelyi Pethő Attila által alkotott Hargita Rally Team. „A román bajnokságban több kimagasló eredményt értünk el, folyamatosan bátorító, szimpatikus szurkolók vesznek körül, nem utolsósorban pedig így szeretnénk köszönetet mondani a helyi és megyei elöljáróknak a segítségért, amely révén a Hargita Rali visszatérhetett a versenynaptárba” – osztotta meg az új csapat létrehozásának ötletét Botka Dávid. „Szeretnénk minél jobban teljesíteni, a csapatversenyben dobogón végezni. Így a szombati díjátadón nemcsak a csapatversenyben szerzett trófeával, hanem a 2-es osztályban szerzett kupákkal is köszönetet mondhatunk a Hargita Rali visszatéréséért” – mondta Szabó Gergő.

A Hargita Ralin tíz gyorsasági szakaszt szerveznek, amelyek hossza közel 130 kilométer, a verseny össztávja pedig az összekötő szakaszokkal együtt 420 kilométer körül lesz. Ezáltal romániai viszonylatban az egyik legjobb összetételű verseny a Hargita Rali, mivel egyik gyorsaságiról a másikra nagyon gyorsan át lehet jutni.

A program szerint kedd és szerda a pályabejárás napja, szeptember 25-én délután lesz a hivatalos shakedown – idén is Zetelakán –, este pedig Székelyudvarhely központjában tartják a hivatalos megnyitót. Az első autó pénteken, szeptember 26-án indul az első oroszhegyi szakaszon, a díjkiosztóra pedig szeptember 27-én este kerül sor.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.