Székelyföldi futball: fel, támadunk!

Csinta Samu 2014. június 26., 23:16

Több évnyi szünet után újra van képviselője a székelyföldi labdarúgásnak a romániai labdarúgó-bajnokság országos szintjén. Az elmúlt hét végén rendezett osztályozót a Csíkszeredai FK és a Sepsiszentgyörgyi OSK egyaránt sikerrel abszolválta, így ősztől mindkét együttes a C-osztályban szerepelhet.

Székelyföldi futball: fel, támadunk!
galéria

Marosvásárhelyen több mint 1000, Bákóban közel 800 szurkoló ünnepelte a csíkiak 2-0-ás győzelmét a Brassó megyei Zernyest ellen, illetve a háromszékiek tizenegyesrúgások után megszülető feljutását Vrancea megye bajnoka, a Selena Jariştea ellen. Az eufória érthető: a székelyföldi megyék csapatai már évek óta a megyei osztályban szerepelnek. Vegetálásukat hol a más sportágakat célzó támogatói figyelemmel, hol pedig azzal magyarázták, hogy nem is érdemes próbálkozni a romániai futball „fertőjébe” való bekerüléssel.

A jó hírű Szentgyörgy

Diószegi László, a sepsiszentgyörgyi OSK főtámogatója nem is tagadja: bizonyos mértékben úttörő szerepre készülnek a C-osztályban. „Amíg nekem közöm van az egészhez, ennek a csapatnak egyetlen tisztességtelen mérkőzése sem lesz. Eddig is kizárólag becsületes eszközökkel jutottunk, s ez a továbbiakban sem lesz másként” – fogalmazta meg hitvallását a pékiparban elért sikereivel immár egész Romániában ismertté vált vállalkozó. Az üzletemberből soha nem veszett ki a hajdani szurkoló, s hiába intették józanságra, amikor három évvel ezelőtt kézbe vette a szentgyörgyi futball sorsát, azóta sem nyugszik: a következő bajnokságban a 3-8. helyezést, azt követően pedig a B-osztályba jutást célozza meg.

Ez mindenekelőtt nagyságrendekkel megnövekedő kiadásokat feltételez, az eddigi 400 ezer lejes éves költségvetésnek minimum a duplájával számol Diószegi. „Azt tartják, egy csapatot elsősorban a szurkolói tartanak életben, márpedig ezen a téren mi nagyon jól állunk – állítja. – Az eddigi támogatói kör a továbbiakban is vállalja az eddigi 400 ezres összeg biztosítását, és hasonló nagyságrendű összegre tett ígéretet a városi és a megyei önkormányzat is.” A C-osztályos szinten nem elhanyagolható léptékű költségvetéshez társulhat az OSK jó híre – adósságmentesség, a fizetések időbeni folyósítása –, amely Diószegi szerint máris több felsőbb osztálybeli futballista figyelmét felkeltette. Az erősítésekkel így aligha lesz baj, de egyelőre változatlan bizalmat élvez a feljutást kivívó gárda és Suciu Valentin vezetőedző is.

Építkező Csíkszereda

Visszafogottabb terveket szövögetnek Csíkszeredában, ahol egyelőre többek között a költségvetés meghatározását is attól teszik függővé, hogy hány csapatos lesz a C-osztály, s így mekkora kiszállásokra kényszerülnek. „Eddig a klubnak mindössze két fizetett alkalmazottja volt, Illyés Róbert játékos-edző és Bajka Béla, akik az utánpótlás-nevelésben is dolgoztak – fejtette ki Szondy Zoltán klubelnök. – Az új körülmények között ez az állapot természetesen változni fog, de az alapelképzelésünk változatlan: a helyi fiatalokra kívánjuk építeni a jövő csapatát.” Mivel azonban a magyarországi Puskás Ferenc Futballakadémiával stratégiai és szakmai partnerségben dolgozó Székelyföldi Futballakadémia első „termése” leghamarabb 6-7 éven belül várható, az erősítéseket inkább a felcsúti futballneveldéből kiöregedő játékosokkal kívánják megoldani, mintsem a román futballpiacról vásárolva. „A marosvásárhelyi osztályozó előtt és után elénekelt Székely Himnusz újra egyértelműsítette, kiket is kell nekünk képviselnünk” – mondta Szondy.

A 16 és 18 éves korosztályban már az ország élvonalába tartozó csíki futballiskola amúgy máris hat játékossal képviselteti magát az FK keretében, amely – Illyés 40 éve ellenére is – a C-osztályos mezőny egyik legfiatalabb csapatának ígérkezik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.