Székely himnusz: identitás kifejezése vagy provokáció?

Zátyi Tibor 2015. november 15., 13:07

A székely himnusz a székelyföldi sport részévé vált, gyakran a találkozók kezdetén és végén is eléneklik a szurkolók. Míg az éneklők számára ez fontos része a mérkőzésre hangolódásnak, mások provokációnak tartják. A nagypályás focinál már tapasztaltuk, hogy mit jelent, ha a szurkolók rasszista rigmusokat kiabálnak. Más sportok székely szurkolóit azonban gond nélkül meg lehet alázni Romániában.

Székely himnusz: identitás kifejezése vagy provokáció?
galéria

A Gazeta Sporturilor (GSP) című lapnak köszönhetően szeptember végén söpört végig a román nyelvű hírportálokon a hír, hogy a 0–0-ra végződő FK Csíkszereda–Radnóti SK harmadosztályú labdarúgó mérkőzés elején a hazai szurkolók a csapat tagjaival közösen elénekelték a székely himnuszt. Ezt természetesen összemosták azzal a többször is megcáfolt álhírrel, miszerint az FK Csíkszereda játékosedzője, Ilyés Róbert azt nyilatkozta a Pro Tv-nek, hogy az együttest a magyar kormány pénzeli, és pár éven belül bajnokcsapatot akarnak építeni Csíkszeredában.

A téma nem maradt ennyiben, érkeztek az újabb „panaszok” a GSP-hez, az újság pedig nem sajnálta a felületet az egyoldalú vélemények bemutatására. A női kosárlabda 1. Ligában amúgy is botrányosan ért véget az előző idény döntője a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC és a CSM Târgovişte között. Az újság szurkolói beszámolóra alapozva írja: csapatukat a Szabó Kati sportcsarnokban arra kötelezik, hogy sorfalat állva hallgassák végig a székely himnuszt, majd ahogy a szurkolók befejezték az éneklést, rögtön átcsapnak „cigányozásba”. „És ez így megy évek óta anélkül, hogy valaki fellépne ellene” – írják, majd belekötnek abba is, hogy a Sepsi SIC névben a SIC szó a Terra Siculorumból, azaz Székelyföld latin elnevezéséből származik.

A két csapat közti „baráti viszony” októberben tovább mélyült, a Sepsi SIC a bajnokságban 66:55-re nyert Târgoviştén. A rangadón a címvédő meccsbemondóját megkergette a vendégek egyik szurkolója. Bár egyes sajtóorgánumok beszámolói alapján Ionuţ Marint megütötte egy pályára befutó kovásznai férfi, az a történtek eltérő bemutatása ellenére is kiderült, hogy lökdösődésen túlmenő atrocitás nem érte az újságírói szakmát gyakorló szpíkert. A bemondó a Dracula Commando néven ismert târgoviştei B-közép tagja is egyben, a mérkőzésen provokatív mutogatásokkal és uszító beszéddel váltotta ki a háromszéki férfi haragját. A Jurnaldedâmboviţa.ro helyszíni beszámolója szerint erre még az összecsapás megfigyelője is figyelmeztette a szervezőket: jelezte, hogy a bemondó beszéde kényes határokat súrol, ne provokálja és tüzelje fel a szurkolókat.

Rusz István, a szentgyörgyi csapat menedzsere az üggyel kapcsolatosan a Krónikának elmondta: a târgoviştei drukkerek xenofób, rasszista megnyilvánulásai nem új keletűek. Az Alexandria ellen elvesztett meccsen például a színes bőrű játékosokat pécézték ki maguknak, most a magyarokat. Ennek ellenére a Román Kosárlabda-szövetség (FRB) küldötte nem vette jegyzőkönyvbe az incidenseket, így kivizsgálás sem indult.

Ki mit vesz sértésnek?

Az ActiveWatch Romániai Sajtófigyelő Ügynökség elnöke, Mircea Toma szerint nincs semmi különleges abban, ha romániai sporteseményeken a székely himnuszt eléneklik a szurkolók. „Teljesen törvényes, hiszen nincs olyan törvény, amely megtiltaná a himnusz éneklését. Azért éneklik, mert ezzel fejezik ki közösségük kulturális értékeit, személyazonosságukat, ez az ő dolguk. Ha ezt sértésként veszik a sportlétesítményben lévő románok, az már az ő bajuk. Az már sértés, ha egy magyar ember magyarul beszél? Ha idegen tárgyként tekintünk a székelyekre és a himnuszukra hurrogással és kifütyüléssel válaszolunk – ahogy a kosárlabda-mérkőzéseken történt –, akkor a magyarok azt mondják, hogy cigányul viselkedünk és kitesznek a csarnokból. Tehát nem normális a mi reakciónk” –nyilatkozta Toma a Napocanews portálnak.

Szerinte a székely himnusz nem egy másik ország politikai megnyilvánulása, hanem egy kulturális közösség éneke. „A székely himnusz eléneklésének betiltása törvényellenes, a CNCD (az Országos Diszkriminációellenes Tanács – szerk. megj.) rögtön közbeléphet. Az egy diszkrimináló gesztus. A himnusz eléneklésében semmi rossz nincs. Sok csapatnak van saját himnusza, arra vonulnak be a játéktérre. A székely himnuszban egy sor sem arra buzdít, hogy «gyertek, nyírjuk ki a románokat!». Ez nekik, róluk szól és nem Románia ellen. A székelyek nem a románok ellen vannak, nem akarnak rosszat. Ha megtapsolod őket az eléneklés után, ők sem fognak tovább lecigányozni, szidalmazni” – tette hozzá.

Rasszizmus miatt eltiltott sportcsarnok

A Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága eddig egyszer rótt ki zártkapus büntetést teremlabdarúgásban. Az eset még 2013 végén történt, az FK Székelyudvarhely–Marosvásárhelyi City’us rangadón a hazai szurkolók rasszista rigmusokat is kiáltottak, miután Szőcs Lászlót véleményes helyzetben kiállította az egyik játékvezető. A büntetés precedensértékű volt, hiszen először – és eddig utoljára – hoztak ilyen határozatot a sportág több mint 10 éves történetében. Az ország klubjai közül csak az FK-t büntette eddig a szövetség, legutóbb a City’us elleni júniusi futsaldöntő harmadik mérkőzését követően rótt ki súlyos pénzbírságot a csapatra. Az FK-t rágalmazásért, illetve rasszista feliratokért, valamint a játékvezetők megdobálásáért 10 ezer lejre bírságolták. A fegyelmi bizottság továbbá elmarasztalta a klubot a nem megfelelő szervezés miatt, mivel nem tudták elkezdeni a mérkőzést az előírt időpontban, tizenötezer lejes bírságot róttak ki az udvarhelyi csapatra.

A döntő harmadik mérkőzésén, a nézőtéren pár pillanatra megjelent a „Ruşine, România!” (Szégyen, Románia!) molinó, míg a „Ruşine arbitrilor!” (Szégyen a játékvezetőknek!) bannert többször is elővették. A nézők nagy része feketébe öltözve, piros lapokat felmutatva tiltakozott a csapatot ért játékvezetői ítéletek miatt. A találkozó kezdése hét percet késett, mivel óriási füttykoncert fogadta a játékvezetőket, a román himnuszt is késve tudták lejátszani. A mérkőzést követő díjátadón a közönség soraiból többen is bedobálták összegyűrt piros lapjaikat, eltalálva a játékvezetőket. Az FK vezetősége többször is fellebbezett, egyelőre érdemi döntés nem született az ügyben.

Călărasi-i vendégszeretet

Az udvarhelyi futsal amúgy többször visszaköszön a román sajtóból, főleg a Dunărea Călăraşi elleni találkozókkor. Cristian Ivanciu, a călăraşiak sportigazgatója a székely himnuszos botrány kitörését követően azt nyilatkozta a GSP-nek, hogy a hármas sípszót követően az udvarhelyi városi sportcsarnok ajtóit bezárták, a biztonsági emberek nem engedték ki a csapatát, és arra kényszerítették őket, hogy hallgassák végig a közönség által elénekelt székely himnuszt. Amúgy a Duna-menti város régóta „harcban áll” Székelyudvarhellyel. A futsal 1. Liga előző idényének elődöntőjében az FK búcsúztatta a Dunăreát. A mérkőzéseket követően rengeteg negatív írás jelent meg az ottani médiában, a többször idézett Ivanciu rendre lopással vádolta meg az udvarhelyieket – természetesen kézzel fogható bizonyíték nélül.

A hangulatkeltés folytatódott az idei pontvadászat alapszakaszának călăraşi-i összecsapása előtt is. Az FK szeptember eleji kiszállását megelőzően a helyi médiában számos Székelyudvarhelyt és a csapatot támadó írás jelent meg. Fütyöljétek ki a magyarokat az udvarhelyi szamárságok miatt! – hívta fel a figyelmet a sportcalarasean.ro weboldal. A szerző, Sorin Anghel szerint hihetetlen, ami Székelyudvarhelyen történik, a dolgok nem változnak, kézilabdában is hasonlók történnek. Megemlíti, hogy egy héttel korábban az SZKC 29–28-ra legyőzte a HC Vasluit, a találkozón a házigazda 11 hétméteres büntetőt végezhetett el. Hozzáteszi, nem hiszi, hogy a Nemzeti Ligában egy csapat valaha is kapott volna ekkora segítséget a játékvezetőktől. Cikkét azzal a felhívással zárta, hogy a Dunărea–FK mérkőzésen a călăraşi-i közönség fütyülje ki, lenézően, megvetően viselkedjen azzal a csapattal szemben, amely egy olyan városból származik, ahol magas szinten űzik a sportot, de egyáltalán nem létezik a fair-play. Szerencsére mindez csak elenyésző mértékben köszönt vissza a pályán, az FK pedig 3–2-re nyert. Az már szinte sehol sem jelenik meg, hogy amikor az FK Marosvásárhelyen szerezte meg az alapszakasz második helyét és a mérkőzés végén a csapat a szurkolókkal együtt elénekelte a székely himnuszt, a sportcsarnokban maximumra felhangosították a zenét.

A korábban említett kézilabda-mérkőzésen amúgy a székelyudvarhelyi sportcsarnok biztonsági emberei kitessékelték a HC Vaslui sajtófőnökét, Cristi Lapát, aki lefilmezte a mérkőzést és a felvételt online is közvetítette. Természetesen ez az ügy is végigsöpört az online világban, többen is durva szavakkal vádolták a helyi csapat vezetőségét és az őrző-védő cég embereit. Ám egyikük sem említette meg, hogy a kézilabda-bajnokság közvetítési joga a DigiSport tévétársaság tulajdonában van, Lapa műve pedig törvénytelen volt.

Kézilabdában még nem volt példa

Győri István, az SZKC sportigazgatója szerint a kézilabda-mérkőzéseken a hangulatkeltés csupán egy sarokba összeverődő pár fiatalnak köszönhető, kirívó esettel még nem találkozott. „Volt, hogy a Konstancai HCM úgy fogadott minket, hogy minden székre rá volt rakva egy román zászló, és a bemelegítés alatt végig román hazafias nóták mentek elég hangosan. De ez volt a maximum. Én a hazai kézilabdában nem hallottam olyanról, hogy himnuszéneklésért vagy bármi más szurkolói megmozdulásért is büntették volna a klubokat. Ha a románozás megnyugtatja a lelküket, tegyék. Ám amennyiben soviniszta, rasszista beszólások lennének, azt rögtön jelentenénk a megfigyelőnek” – mondta a korábban játékvezetőként tevékenykedő Győri.

2012 tavaszán történt, hogy az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) 2000 eurós felfüggesztett büntetést rótt ki az MKB Veszprém csapatára, mivel szurkolói minden hivatalos mérkőzés előtt elénekelték a magyar himnuszt. Az EHF szabályzata tiltja klubrendezvényeken a nemzeti himnusz elénekelését, ezt csak válogatott mérkőzéseken engedi meg. Az EHF szigorú időbeosztásban szabályozza a mérkőzések előtti ceremónia időrendjét, ennek betartása a himnusz éneklése miatt nem lesz lehetséges, a büntetés akár ötezer euróig is terjedhet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.



Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport