Szebb autók, „kövérebb” pilóták

Kiss Csaba 2015. március 14., 14:08 utolsó módosítás: 2015. március 14., 14:13

Az egyik legnagyobb sztár, a balesete után lábadozó Fernando Alonso nélkül rajtol el aForma–1-es autós világbajnoki sorozat 66. idénye. A szabályok keveset változtak, a csapatok háza táján azonban nagy volt a nyüzsgés.

Szebb autók, „kövérebb” pilóták
galéria

A téli tesztek alapján 2015-ben is folytatódhat a Mercedes-hegemónia a Forma–1-ben. Bár valós képet csak a március 15-i első futamon, az Ausztrál Nagydíjon kaphatunk, a címvédő német istálló továbbra is a mezőny előtt jár. A tesztek eredményei alapján Lewis Hamilton és Nico Rosberg mögött három csapat, a Williams, a Ferrari és a Red Bull pilótái vívnak majd szoros csatát.

Míg tavaly az új autók és szabályok, idén a számos csapatmozgás miatt lehet érdekes az idénynyitó verseny. A csődbe ment Caterham idén már nem indul, a Marussia viszont végül megmenekült, és úgy tűnik, Manor Marussia néven, de ott lesz Ausztráliában. A Honda visszatér, és egykori sikerpartnerének, a McLarennek szállítja a motorokat, amely így 20 év után fejezi be kapcsolatát a Mercedesszel. A McLaren-Hondák 1988 és 1992 között négy egyéni és négy konstruktőri vb-címet szereztek. A japánok 2000 és 2008 között visszatértek a száguldó cirkuszba, de akkor nem tudták megismételni korábbi sikereiket. Amíg a McLaren szakított a német gyártóval, addig a Lotus 2015-re Mercedesre váltott a Renault erőforrásokról. A franciák így már csak a Red-Bullnak, illetve testvércsapatának, a Toro Rossónak szállítanak motorokat.

 

Alonso nem áll rajthoz

A McLaren nemcsak a Hondával újította fel kapcsolatát, de Fernando Alonsóval is, aki hét év után tért vissza brit csapathoz. Ausztráliában azonban egy korábbi tesztelésen szenvedett baleset miatt nem áll még rajthoz, helyettesítője a tartalékpilótává minősített Kevin Magnussen lesz. A Ferrari a kétszeres spanyol világbajnok távozása után sem marad sztárok nélkül, hiszen a Red Bulltól az olaszokhoz igazolt Sebastian Vettel. A négyszeres világbajnok így Kimi Räikönnen társa lesz, miközben helyére az orosz Danyiil Kvjat érkezett a Red Bullhoz – a csapatnál szokásos menetrend alapján őt is a Toro Rossótól léptették elő. Utóbbi két újoncot próbál ki 2015-ben, igaz, mindkettőjük neve ismerősen cseng az autósport-rajongóknak. A Formula Renault-bajnok Carlos Sainz Jr. a korábbi kétszeres rali-világbajnok (1990 és 1992) és 2010-es Dakar-győztes Carlos Sainz fia. Csapattársa az európai Forma–3-as bajnokság bronzérmese, a holland Max Verstappen lesz, akinek apja, Jos, korábban 106 futamon állt rajthoz a száguldó cirkuszban. Max Verstappen már biztosan rekordot dönt a Forma–1-ben, hiszen az Ausztrál Nagydíj napján 17 éves és 164 napos, azaz minden idők legfiatalabb pilótája lesz.

A Toro Rosso mellett a Sauber is lecserélte pilótáit: Esteban Gutiérrez és Adrian Sutil helyét a Caterhamtől érkezett svéd Marcus Ericsson, valamint a korábbi GP2-pilóta, a brazil Felipe Nasr veszi át. Amíg a kolumbiai a Ferrari tesztpilótájaként folytatja, a német versenyző nem törődött bele elküldésébe, és beperelte a svájci istállót. A Manor Marussia két új pilótája közül a brit Will Stevens a tavalyi szezonzárón a Caterhamtól kapott esélyt, míg a spanyol Roberto Merhi újonc az F1-ben.

Változás történt az immár 20 futamos versenynaptárban is, hiszen hosszú kihagyás után Mexikó ismét felkerült a világ legnépszerűbb autós versenysorozatának térképére. A latin-amerikai ország utoljára 1992-ben adott otthont versenynek, és az új futamokat is a jelentősen átépített Autódromo Hermanos Rodríguez pályán rendezik, amely Mexikóváros központjában várja majd a mezőnyt és a nézőket.

Csapatok és pilóták
Mercedes: Lewis Hamilton (brit), Nico Rosberg (német)
Red Bull–Renault: Daniel Ricciardo (ausztrál), Danyiil Kvjat (orosz)
Williams–Mercedes: Felipe Massa (brazil), Valtteri Bottas (finn)
Ferrari: Sebastian Vettel (német), Kimi Räikkönen (finn)
McLaren–Honda: Fernando Alonso (spanyol), Jenson Button (brit)
Force India–Mercedes: Nicolas Hülkenberg (német), Sergio Pérez (mexikói)
Toro Rosso–Renault: Max Verstappen (holland), Carlos Sainz Jr. (spanyol)
Lotus–Mercedes: Romain Grosjean (francia), Pastor Maldonado (venezuelai)
Sauber–Ferrari: Marcus Ericsson (svéd), Felipe Nasr (brazil)
Manor Marussia-Ferrari: Will Stevens (brit), Roberto Merhi (spanyol)

Formás orrkúpok

Az egyik legfontosabb technikai módosítás az autók esztétikai részét érintette. Mivel a tavalyi szabályok alapján több konstruktőr is „tömpe” orrkúpú versenyautót használt, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) úgy változtatott a szabályokon, hogy a korábbi orrkúpok idénre eltűntek. A pilóták ennél már csak a saját érdekükben hozott új súlyhatároknak örülhetnek jobban. Az autók eddigi, pilótával együtt mért 692 kilóban meghatározott minimumtömege túl alacsony volt, a magasabb pilóták igazságtalan hátrányba kerültek kisebb társaikkal szemben, ezért volt, aki egészségét kockáztatva már a folyadékot is megtagadta magától. Idén már 702 kiló a minimum, vagyis vége az extrém koplalásnak.

A tavalyi szezont beárnyékolta Jules Bianchi szuzukai balesete, amelynek során a francia versenyző egy pályaszéli munkagépnek csapódva maradandó agykárosodást szenvedett. A hasonló tragédiák elkerülése érdekében 2015-től bevezetik az úgynevezett virtuális biztonsági autó rendszerét, amely a fokozottan veszélyes szakaszokon limitidőt rendel el, ehhez mindenkinek igazodnia kell. Mivel Bianchi balesetében a szürkület, vagyis a rossz látási viszonyok is szerepet játszhattak, öt futam rajtját egy órával előrébb hozzák.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.