Sportfinanszírozási egyensúlyproblémák

Csinta Samu 2014. október 02., 21:31

Egyre erőteljesebb az önkormányzatok szerepvállalása az élsportban. A saját tulajdonú klubok létrehozása révén biztonságosabb a csapatok költségvetése, a helyzet továbbra is fennálló törékenységén azonban az úgynevezett kiemelt klubok rendszerének lebontása javítana igazán.

Sportfinanszírozási egyensúlyproblémák
galéria

Szinte nem múlik el év, hogy ne lennénk tanúi csodacsapatok tündöklésének és bukásának. Különösebb hagyományok nélküli egyesületek bukkannak fel, futnak be villámgyors sikerpályát, hogy aztán – esetenként akár a csúcsról – a semmibe zuhanjanak. A legújabb fajsúlyos áldozatnak az előző idényben még a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörei után az EHF-kupa négyes döntőjéig jutó HCM Constanţa együttese tűnik, amely egyelőre épp a konstancai önkormányzat gyorssegélyének köszönhetően próbál talpon maradni.

Fáziseltolódások

A furcsa libikóka a romániai sportfinanszírozás rendszerének „egyensúlyproblémáira” vezethető vissza. A szponzortörvény megalkotásának több mint másfél évtizedes késlekedése oda vezetett, hogy a céges finanszírozások hosszú időn keresztül szinte kizárólag érzelmi alapon működtek, s a gyakorlat rossz reflexek kialakulásához vezetett. Ezt a késztetést aztán nagyban visszavetette a 2008-ban kitörő pénzügyi válság.

A pályázati alapon működő önkormányzati támogatások azért mentek sok esetben „mellé”, mert míg az önkormányzati költségvetések a naptárival egybeeső pénzügyi év struktúrájában működtek, addig a különböző bajnokságok – elsősorban a csapatsportokban – őszi-tavaszi rendszerben zajlottak. A különböző önkormányzatok csak megszavazott költségvetés birtokában hirdethették meg a pályázataikat, de még inkább: csak azt követően kezdhették el utalni a megítélt összegeket. A klubok finanszírozandó tevékenysége viszont igazából megszakítás nélküli, az egyik pénzügyi csúcs pedig éppen a naptári év első két-három hónapjára esik. Részben arra az időintervallumra, amikor az önkormányzati költségvetések többnyire még sehol sincsenek – nem egy esetben a központi költségvetés jóváhagyásának késlekedése miatt. A hasonló kritikus periódusokat túlélendő kerültek a klubok különböző kölcsönök felvételének kényszerébe, amiből aztán sok esetben végzetes adóssági spirálba sodródtak. Gyakran ez magyarázza az országos élvonalhoz tartozó csapatok eltűnését egyik napról a másikra.

A hiányos törvény áldozatai

A jelenlegi jogszabályi környezetben az önkormányzati tulajdonú egyesületek létrehozása tűnik a legjárhatóbb útnak. Az elméleti lehetőség korábban is létezett, valamiért mégis csak a sport iránt elkötelezett vezetőkkel „megáldott” önkormányzatokban éltek vele. A megoldás egyetlen hátrányának az tűnik, hogy kivitelezhetetlen a különböző, eddig más struktúrában szereplő csapatok gyors kooptálása, még akkor is, ha az egyesület alapszabályzatában szerepel az illető sportág. Ehhez ugyanis képviselő-testületi döntés, bírósági határozat, költségvetés-kiegészítés szükséges, ami több hetes, esetenként hónapos procedúra – közben pedig már javában zajlik a bajnokság. Ezért aztán legalább egy idénnyel korábban kell elkezdeni a tervezett változtatásokkal kapcsolatos procedúrákat.

A sportminisztérium – ma már sportállamtitkárság – irányítása és finanszírozása alá tartozó, esetenként olimpiai felkészülési központi státussal is felruházott Municípiumi Sportklubok nevükkel ellentétben semmilyen módon nem tartoznak az illető város hatáskörébe. Két évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy a hosszú éveken keresztül afféle pénzmosási célzatú kifizetőhelyekként működő szervezetek decentralizálása már csak hónapok kérdése, a folyamat azonban megtorpant. Akadtak ugyan klubok, amelyek esetében néhány ingatlan tulajdonjogát átruházták a helyi önkormányzatra, ám a dolog egyelőre elakadt. Ennek elsősorban az a magyarázata, hogy az Alkotmánybíróság a maga egészében elkaszálta a bírák megítélésében roppant hiányos decentralizációs törvénytervezetet. A visszaküldött jogszabálycsomag fél éve várja a parlament javító beavatkozását, de erre már csak az államelnök-választás után kerülhet sor. A sporttársadalom többségének szándéka azonban töretlen: a klubok belátható időn belül kerüljenek önkormányzati tulajdonba. Nem utolsósorban azért, mert az állam már nem nagyon képes finanszírozni a verseny valamennyi szegmensét.

Szakemberek szerint azonban önmagában nem is lenne elegendő a központosítás lebontása, párhuzamosan a sporttörvénykezést is az új helyzethez kell idomítani. Ennek elsősorban a vállalkozók sporttámogatási szándékának ösztönzését kellene szolgálnia, de a szerencsejátékból befolyt összegek egy részének kanalizálását is a sport felé. Az oktatás önkormányzati hatáskörbe való utalása is nélkülözhetetlen lépésnek tűnik, hiszen csak ilyen módon lehet összehangolni a sportiskolák oktatási struktúráját az illető település vagy régió sportstratégiájával. Már ahol létezik ilyen...

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.