Sikeredzők, trófeahalmozók

Somogyi Botond 2015. július 26., 20:38

Bár már javában zajlanak az európai futballidény előjátékai, vessünk még egy pillantást az elmúlt szezon sikeredzőire: a két agyonszidott trénerre, akik mégis a kispadon ültek a Bajnokok Ligája döntőjében. Illetve arra, aki mindkettőjüknél több trófeát tud felmutatni: José Mourinhóra.

Sikersztori lett a Barcelona klubvezetésének sokakat meglepő tavalyi döntéséből. A Nou Campban 2014 májusában jelentették be: az argentin Tata Martino helyébe – aki egyetlen trófeát sem nyert a katalánokkal – Luis Enrique ül a kispadra. A Sporting Gijónban kezdte játékoskarrierjét, 1991 és 1996 között a Real Madrid futballistája volt, azt követően szerződött a katalán klubhoz, amelyet visszavonulásáig, 2004-ig szolgált. Edzői karrierjének kezdetei is a Barcelonához köthetők, ahol 2008 és 2011 között a második csapatot készítette fel. 2011-ben a Roma edzője lett, de egyetlen szezont töltött a Serie A-ban, a következőt már a Celta Vigo kispadján kezdte, amellyel kilencedik lett a spanyol bajnokságban. Kiemelkedő eredmények híján is bíztak benne a Barca vezetői, , akik olyan projektet akartak újból megvalósítani, amely működött Pep Gardiolával és Tito Villanovával is. A döcögős indulás ellenére rekordidő alatt sikerült.

Tavaly novemberben a spanyol, francia és más sportújságok szalagcímei már azt sugallták, hogy kinézték Luis Enrique helyettesét. A nehézségek abból adódtak, hogy a csapat a BL csoportkörében a második helyen állt, a bajnokságban pedig a Real Madrid gálázott. A spanyol szakember ráadásul Messivel is összerúgta a port, több edzésen szóváltásokba keveredtek, amit a klub igyekezett eltussolni. A tárgyalások azonban nyugalmat hoztak, Luis Enrique pedig újabb erőbedobással fogott munkának. Az eredmény ismert: a Barcelona triplázni tudott, a bajnokság és a kupa után a BL-trófeát is hazavihette. A sikereken felbuzdulva a vezetőség újabb szerződést ajánlott fel a szakembernek, aki idén nyáron immár két évre írt alá. Luis Enrique felért a csúcsra, kérdés, meddig tud ott maradni, illetve az is, hogy más csapatnál mennyire képes tudását kamatoztatni.

Harmadosztályból a csúcsra

A nemrég zárult idény sikeredzőjeként tekinthetünk Massimiliano Allegrire is. Neve nem ismeretlen a focirajongók táborában, ám kimagasló eredményt csak idén ért el a Juventus csapatával. 2004-ben kezdett el edzősködni a Serie C2-ben szereplő Aglianesénél. Egy sikeres szezon után a C1-ben szereplő Grossetóhoz igazolt, majd a Sassuolót juttatta fel már az első évben a Serie B-be. A Cagliari csapata következett, a csapat a táblázat első felében zárt, Allegri pedig elnyerte a Panchina d’Oro (Arany pad)-díjat, amelyet Serie A menedzserek szavaztak meg.

Innen már csak egy lépés volt a Milan, ahová 2010-ben szerződött, s már az első évben bajnokságot nyert, később olasz Szuperkupát. A szakember eddig az egyetlen, aki 2004 óta bajnokságot tudott nyerni a Milánnal. A klub anyagi nehézségei miatt távozott a lombardiai klubtól, a következő lépcsőfokot már a Juventus jelentette. A szurkolók kezdeti bánatára tavaly nyáron ült le a torinóiak kispadjára, de már az első évben olasz bajnokságot nyert. És bár az idény nagy részében az itáliai sajtó rendszeresen támadta, húsz év után megszerezte a zebráknak a kupát is, hosszú idő után pedig a BL-döntőig vezette.

Babérok 34 meccsenként

Harmadik bajnoki címét nyerte idén a Chelsea-vel José Mourinho, aki 15 éves pályafutása 22. trófeájánál tart. A sokak által imádott, mások által megvetett szakember edzői pályafutása során átlagosan 34 meccsenként nyer egy trófeát. Megnyilvánulásai miatt sokak számára ellenszenves, mások azonban épp ezt imádják benne. A tények ugyanis azt mutatják: valamit nagyon tud. A „The Special One” Portugáliából indult hódító útjára. A Benfica és a Leiria után a mély válságba került Portóhoz szerződtették, ahol mindjárt bajnokságot nyert, kupát és UEFA-kupát is, 2004-ben óriási meglepetésre pedig Bajnokok Ligáját is. A következő szezonban már a Chelsea kispadján találjuk, vezetésével 1955 után – éppen 50 évvel az első és addig egyetlen bajnoki cím után – a londoni csapat újra maga mögé utasította a Premier League nagyágyúit. A következő évben duplázás, 2007-ben BL-elődöntő következik.

Az Inter Milan menedzsereként hosszú kihagyás után újra a bajnoki címig vezette a patinás klubot, egymást követő két évben, ráadásul olasz kupát, 2010-ben Bajnokok Ligáját is nyert. Újabb kihívás: a Real Madridot kellett volna a csúcsra juttatnia. Első évben megnyerte a Király Kupát, 2012-ben a spanyol bajnokságot, de a BL-ben az elődöntő jelentette a végállomást. Ezért tért vissza angliai sikereinek helyszínére. A Chelsea-vel szerzett újabb bajnoki címével az 52 éves szakember beérte Arsène Wengert, az Arsenal menedzserét, akinek ugyancsak háromszor sikerült megnyernie a PL-t. Náluk csak a Manchester United legendája, Sir Alex Ferguson volt eredményesebb, ő 13 PL-t nyert. A 2014–2015-ös szezon bajnoki címével Mourinho pályafutása 22. serlegét gyűjtötte be, két Bajnokok Ligája-, valamint egy UEFA-kupa-győzelme jól mutatja: együtteseivel az európai sorozatokban is eredményesen szerepel.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.