Roland Garros: szokvány és szenzáció

2015. június 13., 15:20 utolsó módosítás: 2015. június 13., 15:24

A testet öltő papírforma, illetve a jókora szenzáció között kell egyensúlyoznia annak, aki a 2015-ös francia nyílt teniszbajnokság összefoglalójára vállalkozik. Miközben a svájci színekben versenyző Bacsinszky Tímea révén mi, magyarok is érdekeltek voltunk az idei Roland Garros hajrájáig.

Roland Garros: szokvány és szenzáció
galéria

Ma már senki sem tudja, mi lett volna Serena Williamsből – és egyik nővéréből, Venusból –, ha nincs a tenisz. A „fehér” sport azonban kihúzta a két színes bőrű lányt az amerikai társadalom alsó fertályából, a világgal pedig megismertette a michigani kisvárost, Saginaw-t, ahol bő 33 éve Serena meglátta a napvilágot. Azóta is tiszteletre méltó szerénységgel viseli a sorsfordulatot, idei párizsi diadala után például kiváló franciasággal mondta a tomboló publikum előtt: „Csak egy egyszerű amerikai lány vagyok, aki imád teniszezni, aki imád ide jönni Párizsba, s aki mindent megtesz, hogy győzzön.”

Határtalan győzni akarására mindenesetre igencsak szüksége volt a huszadik egyéni Grand Slam-diadala, 2002 és 2013 után a harmadik Roland Garros-sikere során. Idei hét párizsi mérkőzéséből öt torkollott harmadik játszmáig, négyben 0–1-ről fordított, a döntőben viszont a vezetése után kellett újra felállnia, s megállítani Lucie Safarovát. Azt a 28 esztendős cseh teniszezőt, aki nyolc korábbi, Serena elleni fiaskója ellenére sem adta fel élete lehetőségét, 3:6, 1:4, 15–40-ről egyenlített, majd megint brékelve 2:0-ra megugrott.

A tenisz amerikai nagyasszonya viszont innen állt talpra, sorozatban hat játékot hozva megkaparintotta a trófeát. Úgy, hogy napok óta influenzával küzdött, a döntő előtti edzést és hivatalos sajtótájékoztatót is kihagyta, miután a Bacsinszky Tímea elleni elődöntő során járni is alig tudott a labdamenetek között. Akad-e bárki, aki ilyen előzmények után megkérdőjelezné sikere megérdemeltségét?

Elődöntő a konyhából

A legendás Francia Muskétások – azaz a Davis-kupa csapat kiválóságai Jacques Brugnon, Jean Borotra, Henri Cochet és René Lacoste – az Egyesült Államok feletti 1927-es sikerét követően épített teniszstadion a svájci–magyar Bacsinszky Tímea eddigi legnagyobb sikerének színhelye volt. A debreceni anyától és partiumi, Szatmár megyei apától származó, már Svájcban született, de magyarul kitűnően beszélő 26 éves játékos a WTA-táblázat 24. helyezettjeként érkezett Párizsba – most 15., miután a Serena Williams elleni elődöntőig verekedte magát. Korábban egyetlen Grand Slam-torna végjátékának közelébe sem jutott, egy 2011-es bokasérülést követően egészen a világranglista 285. helyéig csúszott vissza, holott két esztendővel korábban már megnyerte a monterreyi WTA-tornát és a világ legjobb 50 játékosához közelített. A közelmúltban a L’Équipe című sportnapilapnak adott interjúban elárulta, hogy nemrég még éttermekben és bárokban szolgált fel, hogy csökkentse a teniszezőként rá nehezedő hatalmas nyomást. Sokáig nem fogott ütőt a kezébe, de elmondása szerint ebben az időszakban tanult a legtöbbet az életről. „Nem tudom, segített-e a tenyereseim és fonákjaim javulásában, de már alázattal viszonyulok a dolgokhoz. Teniszezőként nem veszi észre az ember, mennyi mindenki van a segítségére. Én megtanultam, igaz, a másik oldalon állva” – nyilatkozott. Amikor kollégái megtudták, hogy profi teniszező volt, nem akartak hinni a fülüknek. Bacsinszky viszont sosem akart hencegni a hírnevével. „A nap végére mindenki elfárad. Abba még senki nem halt bele, ha köszönetet mondott, vagy megajándékozott valakit” – mondta.

Az újabb fordulatot egy 2013-ban kapott levél hozta az életébe, amelyben az állt, indulhat a Roland Garros selejtezőjében. Bár első meccsén kikapott, ismét beleszeretett a sportágba. 2015 első hetében döntőig jutott Shenzenben, többek között Kvitovát legyőzve – az első finálé öt év után. Az év első Grand Slam tornáján egyből megverte Jelena Jankovicsot és a harmadik körig ment. Februárban már a svájci Fed Kupa csapat vezéregyénisége volt, mindkét egyes meccsét megnyerve a svédek ellen. Aztán jött Mexikó meghódítása: két egymást követő tornagyőzelem Acapulcóban és Monterreyben – 10 győzelem két hét alatt. Indian Wellsben a negyeddöntőig jutott, a sorozatot pedig újra csak Serena Williams szakította meg.

Svájci cseh a topon

Stan Wawrinka győzelme viszont – akárhonnan is nézzük – jókora szenzáció, még úgy is, hogy előzőleg legendás honfitársát, az élő legenda Roger Federert ejtette ki az immár vitathatatlanul legjobb svájci teniszező. A cseh felmenőkkel rendelkező 30 éves teniszező a férfi egyes párizsi döntőjében négy szettben verte a világelső Novak Djokovicsot.

Pedig Novak Djokovics még Serena Williamsnél is magabiztosabban menetelt élete első Roland Garros-győzelme felé, még az sem zavarta meg, hogy egy zivatar miatt kétnaposra nyúlt az Andy Murray elleni elődöntő. Az ötödik szettben egyszerűen letarolta a britet, s máris készülhetett Stan Wawrinka ellen, akivel előzőleg 17–3-as mérleget „szerkesztett” össze. Vereségei közül kettőt még 2006-ban, egyet a tavalyi Australian Openen szenvedett el.

Twitter-üzenetek a bajnoknak
Roger Federer: BAJNOK @stanwawrinka.
Magnus Norman, Wawrinka edzője: Ennél jobb képet nem tudok készíteni, srácok. Köszönöm, Stan Wawrinka. Bajnok vagy több értelemben is.
Serena Williams: Stan Wawrinka wow! Gratulálok! Egyszerűen wow! Én is így akarok játszani!
Mardy Fish: Stan. The. Man. Gratulálok, haver.
Jonas Björkman: Hatalmas gratuláció Stan Wawrinkának és szuper edzőjének, Magnus Normannak, aki végre megérezheti a Roland Garros-győzelem ízét.
Carlos Moyá: Elképesztő Wawrinka. Nagy durranás.
Andy Roddick: Teljesen megérdemelt… Kiment, és győzött.
Nick Kyrgios: Csodálatos színvonalú tenisz mindkét fiútól. Gratulálok Wawrinkának ezért a lenyűgöző két hétért.
Szerhij Sztahovszkij: Bravó, bajnok!
Bacsinszky Tímea: STAN. Inspiráció.
Laura Robson: Úristen! Természetesen egy fonák a vonalra zárásként. Túl jó.

A férfi egyes döntője azonban nem úgy alakult, ahogy a publikum és a szakma elképzelte. A jelek szerint a szombati túlórázás mégiscsak sokat kivett a szerb világelsőből, az első játszma viszonylag biztos megnyerése után (6:4) – miután a teniszbabonának megfelelően a hetedik játékban elvette ellenfele adogatását – a folytatásban elmaradt aDjokovics-féle atomtenisz. A második szett első kilenc gémjében mindenki nyerte a saját adogatását, a tizedikben viszont Wawrinka nagyon jól teniszezett, majd a szettlabdánál a szerb hosszút ütött, és máris 1:1 volt az állás. Aztán hamarosan 1:2, mivel a harmadik játszmában a hatodik gémben csinált bréket a svájci, és két és fél óra elteltével Djokovics a tornán először került szetthátrányba! Innen még egyszer visszajött, villámgyorsan brékelt a negyedik játszmában, de 3:0 után a 30 éves svájci visszaadta a kölcsönt, 4:4-ig fej-fej mellett haladtak, ekkor a svájci brékelt, majd a meccsért adogathatott, és bár a szerb bréklabdához jutott, Wawrinka egy csodás ütéssel három óra húsz perc alatt megnyerte a meccset, megszakítva a szerb 28 mérkőzéses nyerő szériáját. A tavalyi Australian Open-sikere után ez Wawrinka második Grand Slam-diadala. Ha nem számítjuk, hogy 12 éve ugyanitt már megnyerte a junior fiú egyest...

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.