Puskás, a hős és a gólkirály

Demeter Zsuzsa 2016. augusztus 17., 19:46 utolsó módosítás: 2016. augusztus 17., 19:47

A 2016-os riói olimpiai játékokkal egyidőben, azaz augusztus 5-étől egyfajta Kolozsvári Magyar Napok-előzetesként nyitották meg a magyar olimpiai udvart. A Szentegyház utca 4. szám alatti udvarban hajnali ötig szurkolhatunk kedvenceinknek, az igazi szenzációt azonban a Puskás, a leghíresebb magyar című kiállítás jelenti.

Puskás, a hős és a gólkirály
galéria

A kiállításon a leghíresebb magyarként és a labdarúgás történetének legnagyobb egyéniségeként híressé vált Puskás Ferenc pályafutásának tárgyi emlékeit tekinthetjük meg – mint ahogy a megnyitón is kiderült, Puskás hagyatékát az örökösök jóvoltából a felcsúti Puskás Akadémián működő tudományos központ és múzeum, a Puskás Intézet kezeli, s a gyűjtemény különleges, részben Spanyolországból hazahozott darabjait most először láthatja az erdélyi közönség.

Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője a megnyitón kifejtette: céljuk az volt, hogy bővítsék a rendezvénysorozatot időben, helyszínekben és tematikában egyaránt. A főszervező a rendezvényt a Kolozsvári Magyar Napok egyféle előre hozott megnyitójának nevezte, és elmondta, nagy erőfeszítések árán tudták létrehozni a kiállítást. Köszönet jár érte a Puskás Intézetnek és a magyar olimpiai udvar kialakításában szerepet vállaló önkéntes segítőknek. Az esemény rangját emelték a díszmeghívottak is: többek között találkozhattunk dr. Uray Zoltán tőrvívóval és a 92 éves, de még mindig jó erőben lévő Szoboszlay Miklós labdarúgóval is.

A felcsúti Puskás Intézet igazgatója, Mravik Gusztáv elmondta, Manchesterben, Madridban és Athénban is járt már a kiállítás, mindenhol hősként tisztelik a legnagyobb magyar futballistát, több százezren tekintették meg eddig a tárlatot. De szavaiból az is kiderült, hogy a kolozsvári tárlat egyedi a maga nemében: az eddigiekhez képest ugyanis jelentősen kibővítették a kiállított tárgyak listáját, így a kincses városban most megtekinthető gyűjteményt egyik közönség sem láthatta még. Mindez Bodnár György amerikai magyar üzletembernek köszönhető, aki egy londoni aukción a kikiáltási ár és a becsült érték többszörösét kínálva, egyben vásárolta meg a felbecsülhetetlen értékű kollekció ezen részét. A gyűjtemény másik fele 2011-ben került haza Madridból 20 nagy vasládában és egyéb dobozokban.

A kolozsvári közönség előtt még soha be nem mutatott relikviák egyfajta Puskás-szentéllyé avatták az olimpiai udvart, többek között láthatjuk Puskás Ferenc olimpiai aranyérmét, világbajnoki ezüstérmét, a Real Madriddal nyert BEK-serlegeket, gólkirályi trófeákat, az első Világkupa-serleg Puskásnak készített példányát, a Real Madrid játékosaként viselt 10-es számú égszínkék dresszét (amelyet a Real Madrid Alapítvány adott kölcsön), és a Puskás Nemzetközi Futball Alapítványnak köszönhetően a mindenkori Aranylabda-gálán az év góljáért járó FIFA Puskás-díj Puskás Ferencnének készíttetett példányát. Amiről viszont a tárgyak nem beszéltek, azt pótolták a meghívottak: a sokféle Puskás-történetből kiderült, külföldön is annyira rajonganak Puskásért, hogy mind Madridban, mind Athénben nagy siker övezte a kiállítást, a manchesterit pedig meg kellett hosszabbítani az óriási érdeklődés miatt. Megtudhattuk azt is, hogy Puskás 16 évesen mutatkozott be a felnőttek között 1943-ban, Szoboszlay Miklós, a kolozsvári élő kapuslegenda azt is elárulta, hogy Puskás első gólját Kolozsváron rúgta.

Amikor pedig 2002-ben a Népstadiont átnevezték Puskás Ferenc Stadionná a focilegenda 75. születésnapján, az a Miriuța László lőtte a magyarok egyetlen gólját a spanyolok elleni, döntetlennel végződő meccsen, aki most újra a Kolozsvári Vasutas edzője, és aki szintén eljött a megnyitóra, és részletesen elmesélte a gólt. Szöllősi György, Puskás életrajzírója többek között Puskás emigrációjának okairól is szólt, illetve külföldi pályafutásáról: a négyszeres spanyol gólkirály Puskás ’61-ben kapott spanyol állampolgárságot. 39 évesen, 1966-ban fejezte be játékosi pályafutását úgy, hogy abban az évben gólkirály lett a BEK-ben. Utána hosszú edzői karrierjének legnagyobb sikere az volt, amikor az amatőr csapatként működő, görög Panathinaikószt a BEK és a Világkupa döntőjéig vezényelte 1971-ben.

A kiállítás másik nagy erénye, hogy háromnyelvű feliratokkal ellátott életpályát is kaphatnak azok, akik esetleg nem járatosak a leghíresebb magyar futballista történetében: Külön rész szól Puskás labdarúgói karrierjéről a magyar bajnokságban, a Kispestnél töltött 17 évéről, az 1952-es helsinki olimpián bearanyozódó csapatról, az 1953-as, angolok elleni 6:3-ról, illetve magyar, angliai és nemzetközi sajtóvisszhangjáról, az 1954-es vébédöntőről, az 1956-os emigrációja utáni real madridos karrierjéről (hat bajnoki, három BEK-győzelem, többszörös gólkirály), 25 évnyi edzősködéséről, majd hazatéréséről Magyarországra.

Emellett levetítették az Almási Tamás által 2009-ben rendezett, mintegy 800 órás nyersanyagból összevágott Puskás Hungary című dokumentumfilmet: a film a legendás Aranycsapat kapitányának életútját követi végig: Puskás volt a futball egyik első televíziós világsztárja, aki edzőként minden kontinensen újabb híveket szerzett a futballnak és Magyarországnak, fantasztikus tudásával és egyedülállóan kedves, nagylelkű, vidám egyéniségével.

A magyar olimpiai udvarban, a Puskás-kiállítás helyszínén a sportlegenda életét és híres mérkőzéseit bemutató könyvek, DVD-k, korabeli hasonmás futballmezek, retro labdák, egyéb hivatalos Puskás-ajándéktárgyak is megvásárolhatók az olimpia, illetve a Kolozsvári Magyar Napok végéig, azaz augusztus 21-éig. És persze szurkolni lehet a riói magyar hősöknek minden nap déli tizenkettőtől hajnali ötig.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.