Negyedszázados futókör

Csinta Samu 2015. május 04., 08:33

A várpalotai Méreg József 1990-es futó átportyázása adta az alapötletet az egyesület létrehozásához, de a futás kultusza már jóval korábban élt a háromszéki fővárosban. Így aztán senki sem lepődött meg, amikor Csutak Tamás válogatott hosszútávfutó (képünkön) indítványozására 1991-ben Sepsiszentgyörgyön megalapították a Gáll Lajos Futókört, amely ugyanazon év október 12-én megtartotta első futónapját. A történelmi eseményen 214 versenyző indult, a győztes pedig a 16 éves Vasile Alecsandru lett, aki később éveken át tartotta az 1500 méteres síkfutás román országos csúcsát. A verseny abban a tekintetben is kuriózumnak számított, hogy hazai viszonylatban meglehetősen szokatlan módon több idős versenyző is elindult: Dumitru Tălmaciu, Ferdinand Moscovici vagy Fabis Olivér azóta is a veteránversenyek fő látványosságainak számítanak.

Fennállása 24 éve alatt több mint 40 ezer embert késztetett „megfutamodásra” a hajdani székelyföldi olimpikon maratoni futó, Gáll Lajos nevét viselő futókör. Az évi két versennyel – a városfutás és Mikulás-futás – kezdő egyesület „portfóliója” az évek során jelentősen bővült, ma már március 15-i emlékfutás, félmaraton, szilveszteri évbúcsúztató futás és Sugás-futás is szerepel a kínálatban. A 20-25 aktív tagot számláló csapat a nemzetközi megméretésektől sem riad vissza, rendszeres résztvevője a Békéscsaba–Arad-futásnak, az Ultrabalaton elnevezésű szupermaratoninak, ahol 2010-ben győztesként értek célba, a NATO-kupának, és elmaradhatatlanul jelen voltak az időközben „megboldogult” Bécs–Budapest szupermaratoni futáson is.

A hazai tömegsport egyik legfőbb animátorává izmosodott futókör május 2-án immár 25. alkalommal szervezi meg hagyományos versenyét, amely 1992 óta szerves része a legnagyobb erdélyi városünnep, a sepsiszentgyörgyi Szent György Napok rendezvénysorozatának. A rendre több mint 400 futót megmozgató versenyre idén részvételi csúcsot, azaz több mint 470 nevezőt jeleztek. A pénzdíjas, de minden nevező versenyzőt emlékcsomaggal és éremmel jutalmazó futásra több korosztályban lehet jelentkezni, a legfőbb dicsőség azonban a városünnep hömpölygő sokadalmának elismerő tapsa, biztatása.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.