Nedves magyar álmok

Somogyi Botond 2014. július 10., 21:50
Nedves magyar álmok
galéria

Magyar ezüst, szerb arany. Ez nem a hét végén kezdődő budapesti vízilabda Európa-bajnokság végkimeneteléről szóló jóslat, hanem a három hete befejeződött Világliga döntőjének eredménye. A magyar válogatott Kemény Dénes szövetségi kapitányságának utolsó éveiben a Világliga küzdelmeit kihagyta, Benedek Tibor azonban tavalyi „hatalomátvételét” követően azonnal benevezte Varga Déneséket a sorozatba. A 2013-as Világligát még Szerbia nyerte Magyarország és Montenegró előtt, a vb-n viszont már a Benedek-csapat diadalmaskodott. Hogy a három hete Dubaiban rendezett Világliga-tornán hasonló eredmény született, akár jó előjel is lehet a budapesti Eb előtt. Ezt támasztja alá az is, hogy a magyar válogatott az Eb előtti utolsó tornán is sikeresen szerepelt: a Németország-kupa elnevezésű versenyt hibátlan teljesítménnyel zárta az amerikai, a német és a montenegrói csapat előtt.

Benedek Tibor játékosain nagy a nyomás, hiszen egyrészt vb-címvédők, másrészt hazai pályán játszanak. Ugyanakkor az 1999-es firenzei Eb óta nem nyert aranyat a magyar válogatott. Ezzel együtt az összesített, 1926–2012 közötti éremtáblázaton a magyarok 12 arannyal, 5 ezüsttel és 5 bronzzal messze az első helyen állnak a szerbek (5-9-5), oroszok (5-3-3) és olaszok (3-2-5) előtt.

A budapesti Európa-bajnokságon 12 ország válogatottja vesz részt, a csapatokat két hatos csoportba sorsolták. A csoportmérkőzések után az első helyezettek közvetlenül az elődöntőbe kerülnek. A második és harmadik helyezettek egy mérkőzést játszanak az elődöntőbe jutásért. A magyarok a nehezebbik csoportba kerültek, a francia és a német csapat mellett az olimpiai bajnok horvátokkal és a címvédő szerbekkel is meg kell küzdeniük. Ez azonban akár előnyt is jelenthet, hiszen továbbjutás esetén a másik csoportból verhetőbb ellenfelet kaphatnak.

A másik csoportba került az új edzővel felálló román válogatott, amely akár a továbbjutásra is eséllyel pályázhat. Dejan Sztanojevics csapata elsősorban a grúz és az orosz válogatott ellen szeretne jó eredményt elérni, mert ez biztosíthatja számukra a vb-n való részvétel jogát. A görögök legyőzése már nagy eredmény lenne számukra, a csoport első két helyéért ugyanis nagy valószínűséggel a montenegrói és az olasz csapat fog küzdeni. Sztanojevics nehéz helyzetben vette át a válogatott irányítását, hiszen a románokat az olimpiára kijuttató Kovács István távozása után Vlad Hagiu lett a szövetségi kapitány, akivel a román csapat a tavalyi vb-t nyeretlenül, az utolsó helyen zárta.

A férfiak mellett a nők is vízbe szállnak. Merész András Eb-bronzérmes, olimpiai negyedik helyezett csapata az utóbbi évekhez képest megfiatalodott, ám így is az esélyesek közé sorolják őket. A lányok könnyebb csoportba kerültek: az ellenfelek a görögök, a hollandok és az angolok lesznek. A másik ágon az orosz, a spanyol, a francia és a címvédő olasz együttes mérkőzik az elődöntőbe jutásért. A lebonyolítási rendszer hasonló a férfiakéhoz: a csoportelsők az elődöntőbe jutnak, a második és harmadik helyezettek még egy mérkőzést vívnak egymással.

A Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, Kemény Dénes kudarcnak tartaná, ha a két magyar válogatott nem jutna legalább az első négy közé – sokkal inkább azt várja, hogy mindkét együttes éremért, a legfényesebbért játsszon. A magyar közszolgálati televízió és az RTV közvetítésében mi is megláthatjuk.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.