Magyar válogatott: öreg csapat jó csapat?

Somogyi Botond 2017. január 14., 21:39

Január 11. és 29. között rendezik Franciaországban a 25. férfi kézilabda-világbajnokságot, amelyen a magyar válogatott a veszprémi edzővel, Xavi Sabatéval szeretné feledtetni a tavalyi lengyelországi Európa-bajnokságon elért gyenge eredményt.

Magyar válogatott: öreg csapat jó csapat?
galéria

A magyar férfi kézilabda-válogatott ismét spanyol állampolgárságú szövetségi kapitánnyal vág neki az újabb világversenynek. Legutóbb az Európa-bajnokságra a kirgiz származású, egykor orosz, majd spanyol válogatott Talant Dujsebajev készítette fel a csapatot. A nonkonformista szakember a magyar csapatot igencsak megfiatalította, és saját elképzeléseit próbálta a fiúknak átadni: az újítás és a fiatalítás nem jött be, mert a válogatott a Montenegró elleni összecsapást leszámítva minden meccsén vereséget szenvedett. A fiatalítás során Gazdag, Hornyák, Pásztor, Faluvégi, Borsos, Bartucz, Bánhidi került be a keretbe.

Rutinos játékosok

Az idei franciaországi vb-re a Veszprémet is irányító Xavi Sabaté vette át az együttes irányítását. A katalán szakember pedig a fiatalítás helyett az öregítést tartotta hasznosnak, hiszen a Dujsebajev által behívott fiatalok közül csupán a korábban már bizonyított Bánhidi Bencének szavazott bizalmat. Ugyanakkor visszahívta a keretbe Gulyás Pétert (32 éves), Harsányi Gergelyt (35), a veterán kapus Fazekas Nándort (40), Császár Gábor (32), illetve három olyan játékost, akik korábban már játszottak a válogatottban: Balogh Zsolt (27), Lékai Máté (28) és Szöllősi Szabolcs (27). Sabaté számított volna az ugyancsak veteránnak számító, székelyudvarhelyi származású 35 éves Illyés Ferencre is, aki viszont nem vállalta a nehéz fizikai terhelést jelentő felkészülést, Nagy Kornél (30) pedig a családdal szeretett volna több időt tölteni. Így került be két fiatal, akik Dujsebajevnál nem voltak kerettagok: Ligetvári Patrik (20) és Juhász Ádám (20).

A 40 éves szövetségi kapitány arra számít, hogy a rutinos játékosok a hétvégén kezdődő franciaországi világbajnokságon jobb eredményt fognak elérni, mint a legutóbb megfiatalított magyar keret. Erre valószínűleg meg is van az esély, hiszen egyrészt a vb-n mindig vannak gyengébb együttesek – Afrika, Ázsia és Dél-Amerika csapatai alacsonyabb szintet képviselnek az európaiaknál –, másrészt a sorsolás is kedvezőbb, harmadrészt a lebonyolítási rendszer is más. A magyar csapat ugyanis olyan csoportba került, ahonnan – jó játék esetén – harmadikként, bravúr esetén akár másodikként juthat tovább a középdöntős mezőnybe. Ott pedig már nem további csoportmérkőzések döntenek a továbbjutásról, hanem kieséses rendszerben folynak a küzdelmek. Nagy Laciék első mérkőzésüket az Eb-címvédő, olimpiai bronzérmes németekkel játsszák, majd következik a bombaerős horvát csapat, ezt követően azonban három könnyebb ellenfél ellen harcolhatja ki a továbbjutást (Chile, Szaúd-Arábia és Fehéroroszország).

Sikeres felkészülés

A csapat két felkészülési tornán vett részt: újév előtt Érden a Provident Karácsony Kupán, ahol Lékaiék a szlovákokat és a cseheket múlták felül, a hétvégén pedig egy rangos dániai tornán. A Bygma Kupán Császár Gábor és társai Dániától szoros mérkőzésen vereséget szenvedtek, Izlandot és Egyiptomot viszont változatos támadójátékkal, helyenként agresszív védekezéssel magabiztosan győzték le.

„Nagyon hasznos meccs volt, mert teszteltük több taktikai variációnkat támadásban és védekezésben is. Egyiptom nem könnyű ellenfél, nem véletlenül szerepel a világbajnokságon, mégis sikerült sok gólt lőnünk lerohanásból. A védekezésben akadtak gondjaink, viszont Mikler fantasztikusan védett. A dániai túrán sok fontos tapasztalattal gazdagodtunk, fel kell dolgoznunk őket a következő napokban” – nyilatkozta az utolsó mérkőzés lefújását követően a magyar szövetségi kapitány.

A négy csoportba sorolt csapatok közül a legerősebbnek a hazai pályán játszó címvédő franciák és a friss olimpiai bajnok dánok tűnnek, de komoly játékerőt képviselnek az Európa-bajnok németek, valamint a spanyolok és horvátok is. Bár első kalapból sorsolták Katar együttesét, a legutóbbi vb házigazdáinak (az arab csapat akkor második lett) csapatában nem lesznek jelen az innen-onnan összevásárolt sztárjátékosok, így valószínűleg nem kerülnek be a legjobbak közé. Mint ahogy a lengyelek is igen meggyengült kerettel vágnak bele a küzdelmekbe, így tőlük sem várható kiugró teljesítmény. Tekintettel a lebonyolítási rendszerre – a csoportmérkőzések után kieséses szakasz következik –, akár meglepetésekre is lehet számítani: valószínűleg lesz egy-két erős középcsapat, amely legyőzheti az éppen aktuális, papíron jobb ellenfelét. Ilyen lehet a szlovén, svéd, orosz, norvég vagy – miért ne? – akár a magyar csapat is.

A világbajnokság január 11-én a Brazília–Franciaország mérkőzéssel veszi kezdetét Párizsban, az elődöntőket két héttel később, 26-án és 27-én rendezik a francia fővárosban, a döntőre pedig január 29-én kerül sor ugyancsak Párizsban. A mérkőzéseket az erdélyi magyar sportszeretők az interneten vagy a Dolce Sporton követhetik figyelemmel, Magyarországon a közvetítési jogokat a Sport 1 és Sport 2 vásárolta meg.

Csoportbeosztás
A csoport (Nantes): Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Brazília, Japán, Norvégia
B csoport (Metz): Spanyolország, Szlovénia, Macedónia, Izland, Tunézia, Angola
C csoport (Rouen): Német­ország, Horvátország, Fehér­orosz­ország, MAGYARORSZÁG, Chile, Szaúd-Arábia
D csoport (Párizs): Katar, Dánia, Svédország, Egyiptom, Bahrein, Argentína

A magyar válogatott világbajnoki kerete
Kapusok: Fazekas Nándor (Balatonfüred), Mikler Roland (Veszprém). Jobbszélsők: Gulyás Péter (Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya). Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Veszprém), Balogh Zsolt (Szeged), Nagy László (Veszprém). Irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen), Juhász Ádám (Tatabánya), Lékai Máté (Veszprém). Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Schuch Timuzsin (Veszprém), Szöllösi Szabolcs (Tatabánya), Zubai Szabolcs (Szeged). Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Dzsamali Iman (Meskov Breszt), Ligetvári Patrik (Veszprém). Balszélső: Iváncsik Gergő (Veszprém). Szövetségi kapitány: Xavi Sabaté.

 

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.