Magyar győztes a US Open tenisztorna női ifjúsági egyesében

EN-összeállítás 2015. szeptember 27., 11:05 utolsó módosítás: 2015. szeptember 27., 11:08

Az idei amerikai nyílt teniszbajnokság egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatta Gálfi Dalma, miután személyében először avattak magyar győztest a US Openen. Honnan indult és merre tart a magyar ifjúsági korú játékos?

Magyar győztes a US Open tenisztorna női ifjúsági egyesében
galéria

A papírforma érvényesülését és meglepetést egyaránt szolgáltatott az idei US Open. A férfi egyes döntő volt, akinek talán már unalmas párosítást kínált, hiszen Roger Federert és Novak Djokovicsot már a sokadik fináléban láthattuk együtt. A nőknél izgalmasabbra sikerült a végjáték, olasz házidöntőre került sor, miután a románok üdvöskéje, Simona Halep és az amerikaiak nagyágyúja, Serena Williams egyaránt „elvérzett” az elődöntőben. Mi, magyarok viszont igencsak büszkék lehetünk, hogy a női ifjúsági kategóriát magyar versenyző, Gálfi Dalma nyerte. Hab a tortán, hogy Stollár Fanny – akivel Gálfi párosban idén Wimbledonban is győzni tudott –, a 11. kiemelt másik magyar versenyző is az elődöntőig jutott. Flushing Meadows-ban korábban sohasem született egyesben ekkora magyar siker.

Osztálykirándulás?

A fiatal magyar teniszező ifjúságiként már korábban a csúcsra jutott, hiszen vezeti a korosztályos világranglistát. Kérdés, hogy a későbbiekben mennyire lesz számára megterhelő a sportolás. Főleg miután néhány éve Szávay Ágnesről is ódákat zengtek, a Roland Garrost ifiként megnyerő tini egy ideig a nagyok között is bizonyított, hiszen a WTA 13. helyéig kapaszkodott fel, ám korai sérülése miatt abba kellett hagynia a sportolást.

A női teniszben a játékosok többsége esetében a 16–20 éves kor közötti időszak a leginkább meghatározó, ekkor dől el, van-e esélyük megállni a helyüket a profik kemény világában.

A másik kulcskérdés: hogyan tudja kezelni Gálfi a sikert? Augusztusban ugyanis már volt egy kisebb kilengése, amikor az U18-as magyar lánycsapat megnyerte selejtezőcsoportját, és bejutott a franciaországi Európa-bajnokság fináléjába. A csapat azonban Gálfi és Stollár nélkül harcolta ki az Eb-döntőbe jutást, miután a két wimbledoni bajnokot kitették a csapatból – a szövetség tájékoztatása szerint nem sportemberhez való viselkedés miatt.

„Ezek a lányok egyéniségek, nem szürke eminenciások. Úgy gondolom, ezért nyerhettek Grand Slamet. Ezt figyelembe kell venni. Hasonló cselekedetek minden osztálykiránduláson előfordulnak. A szövetség részéről is elfogadható a büntetés, fiatalok még, lehet példát statuálni, hogy többet hasonló ne forduljon elő. Ám a szövetség honlapján megjelent ködösítés rendkívül szerencsétlen volt” – nyilatkozta akkor Gálfi Tamás, Dalma édesapja, utalva arra, hogy a teniszszövetség honlapján megjelent tájékoztató nem pontosította a kihágást.

Gálfi Dalma augusztus 13-án töltötte be a 17. életévét, de már évek óta a profi játékossá válásnak rendeli alá az életét. Veszprémben született 1998-ban, és már négyéves korában ütőt fogott a kezébe, három év múlva pedig a legsikeresebb „kis” játékos volt az országban. Nyolc évesen kezdett el nagypályán játszani, két év múlva nemzetközi versenyen is elindult. A 12-14 éves korosztályban országos ranglistavezető volt, 14 évesen pedig az európai ranglista élére is került. Tavalyelőtt nyerte első U18 ITF-tornáját, tavaly Wimbledonban a junior lányok versenyében a cseh Marie Bouzkovával párosban a döntőbe jutott, idén pedig Stollár Fannyval már meg is nyerte az angol nyílt teniszbajnokságot. Nyáron győzött a felnőtt magyar bajnokságban, majd második kiemeltként New Yorkban is.

Gyermekkorának egy részét családjával együtt Balatonfüreden töltötte, ám a kisvárosi nyugalmát két éve a főváros forgatagára váltotta fejlődése érdekében. A karrierépítés miatt egyelőre az iskola is a háttérbe szorult, magántanulóként készül az érettségire.

Wimbledon, de mégis...

Az előrelépésben edzői stáb (Dalmát Temesvári Andrea és a korábbi Fed-kupa-kapitány, Barátosi Levente segíti, az erőnléti edzéseket Simai Péter irányításával végzi), kiváló hazai felkészülési körülmények kellenek. A jelentős külföldi kiadásokat, utazásokkal, szállás- és étkezéssel kapcsolatos költségek egy részét szponzorok biztosítják, de sok baráti támogató is segíti a családot. Az édesapa feladta az állását is, hogy segítse lányát, a pedagógus mama pedig a megfelelő családi hátteret igyekszik biztosítani, az elmúlt hónapokban a sportoló egy német menedzseriroda segítségét is igénybe vette.

A WTA-versenyeken Dalmának még nincs esélye indulni, szabad kártyára minimális az esélye. Mindenekelőtt a 25-50 ezer eurós összdíjazású kisebb versenyeken kell bizonyítania, erősödnie. Ahogy az ifik között elért kiemelkedő eredményei is mutatják, a hazai salakpályákat kinőtte, hozzászokott a kedvenc felületnek számító kemény borításokhoz. Stollár Fannyval ellentétben – aki az egyesült államokbeli híres Nick Bolletieri teniszakadémián készül – Dalma nem vágyik a teniszakadémiára. Szerinte a családi légkör sokkal fontosabb, még akkor is, ha Magyarországon sok helyre kell „ingázni”. Míg egy külföldi akadémián minden néhány száz méteren belül van, addig otthon edzeni ide, pszichológushoz oda, kondizni amoda kell menni. Dalma azonban mindezt vállalja, és azt is tudja, hogy fejben is sokat kell fejlődnie még. „Megnyerhettem volna a wimbledoni egyest is, de a hasfalsérüléstől teljesen elment az önbizalmam. Folyton az járt a fejemben, vajon mit fogok kezdeni magammal, ha nem működik az első szervám. Ki is kaptam – idézi fel a fiatal versenyző. – Wimbledon a tenisz szentélye. Ott vannak a nagyok. Azon a pályán lehet játszani, ahol előtte Djokovics vagy Serena Williams lépett pályára. Ezek felülmúlhatatlan értékek.”

Ennek ellenére az egyéni sikereit tartja hangsúlyosabbnak, a US Open-győzelem mindenek felett áll, de még a korábbi felnőtt tornagyőzelmet is többre tartja, mint a wimbledoni párosdiadalt. A továbbiakban is az egyénire koncentrál, hiszen már az ifjúsági trófeák is olyan eredményt jelentenek, amit akár az unokáinak is mesélhet majd.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.