Lovassport nem középiskolás fokon

Csinta Samu 2014. július 28., 21:38

Idén sem szurkolhatott saját versenyzőjének sepsiszentgyörgyi kötődésű közönség, de ettől még mindenki jól szórakozott a negyedik Székely Vágtán. A szeptemberi Nemzeti Vágtára minősítő versenyt a felső-háromszéki Lemhény község versenyzője, Zsigmond János nyerte Timpex Amata nevű lovával.

Lovassport nem középiskolás fokon
galéria

A Nemzeti Vágta szabályzatához immár teljes mértékben igazodó versenykiírás a korábbiakhoz képest alaposan megtizedelte a Sepsiszentgyörgy-közeli Óriáspince-tetőn rendezett verseny mezőnyét. A 28 előzetes nevezőből a viadalon csak 16-an jelentek meg, közülük négyet pedig sérülés, illetve tisztázatlan eredet miatt – a telivérhányad nem haladhatja meg a 75 százalékot – nem engedtek rajthoz állni a rendezők.

Nem toporzékolt az indulók között a szentgyörgyiek angol telivér és kisbéri félvér keverék sztárlova sem. A nem titkoltan a Nemzeti Vágta döntőjét célzó házigazdák Magyarországról vásárolt paripája néhány hete megsérült, s a tulajdonosok nem kockáztatták meg a rásérülést. A tartaléknak szánt ló az utolsó pillanatban szorította be lábát az istálló rácsai közé, az utolsó utáni pillanatban vásárolt ló eredetét pedig nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani. Sepsiszentgyörgy ettől még a rendező jogán ott lesz a Hősök terén – ha lehet, most még fokozottabb várakozásoktól övezve. Az előző évekhez képest kissé alacsonyabb színvonalú verseny lemhényi győztesét Gyergyószentmiklós (László Pál és Darius) és Szotyor (Mokán János és Vendel) csapata követte, így ez a négy páros képviselheti Székelyföldet a szeptember 19-21-én rendezendő népszerű viadalon.

A változékony időjárás közepette csak a harmadik nap vonzott csúcsnézettséget, akkor azonban közel 10 ezer ember nyüzsgött a Kézdi- és Orbaiszékre pazar kilátást nyújtó domboldalon. A döntő ünnepélyes megnyitóján Miholcsa József alezredes, a Székely Vágta megbízott főkapitánya Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya nevében így köszöntötte a jelenlevőket: „Minden évben elmondom, hogy az először érkezők is hallják: a hagyományt nem ápolni kell, nem beteg az, hanem megújítva megőrizni. Ma itt közösen méltán mondhatjuk el, hogy a négy éve született új lovas hagyomány folytatódik Székelyföldön, évről-évre igazi ünnepre hív mindannyiunkat. Az igazi ünnep sajátja, hogy egységre szólít, túlárad benne a szeretet. Ha körbenézek s ezrek mosolygó, örömteli arcát látom, akkor biztos vagyok benne, hogy ez a mai vágta igazi ünnep, mindannyiunk közös ünnepe.”

Idén nyílt versenyt is rendeztek, a Góbé-futamnak elnevezett viadal döntőjében Kézdivásárhely, Csíkkozmás, Gyergyószárhegy és Szotyor lovasa állt rajthoz. A Székely Vágta történelmében még nem volt ekkora sorrendváltozás egy mindössze három körös futamon belül: az első körben Csíkkozmás és Gyergyószárhegy haladt fej-fej mellett, a másodikban Gyergyószárhegy vette át a vezetést, hogy az utolsó félkörben megtörténjen, amire senki sem számított: a negyedik helyről jött fel a szotyori Bartha Ferenc Fecske lovával és ért elsőként célba.

A jövő azonban nemcsak szeptember végéig látszik, a Székely Vágta első napján ugyanis lefektették a romániai magyar nyelvű lovasoktatás alapjait. Öt intézmény képviselője írt alá egy öt évre szóló együttműködési megállapodást, amelynek keretében a Kaposvári Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Sepsiszentgyörgy városa, a Kovászna Megyei Tanács, valamint a Vadon Egyesület összehangolt tudományos és kutatási tevékenység révén kívánja létrehozni a háromszéki fővárosban a Kaposvári Egyetem lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki szak kihelyezett tagozatát és a Székelyföldi Lovasiskolát. Az egyezmény ugyanakkor kilátásba helyezi magyar nyelvű felnőttképzés és szakmai képzések megalapozását is, valamint megerősíti a Sepsiszentgyörgyön induló Sapientia EMTE agrár- és erdészmérnöki szak működtetésével kapcsolatos együttműködési kezdeményezést. A megállapodás a május 12-én megalakult Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottság első jelentős intézkedése.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.