Könnyű és mégis nehéz

Somogyi Botond 2015. augusztus 01., 10:50

Viszonylag könnyű, de nehezen teljesíthető csoportba került a magyar válogatott a 2018-as futball világbajnokság európai selejtezőcsoportjában. A román válogatott kiemeltként elkerülte a nagyágyúkat, ám kiegyensúlyozott hatos tagjaként próbálhat újra kijutni egy világversenyre.

 

Könnyű és mégis nehéz
galéria

Oroszországban kisorsolták a 2018-as futball világbajnokság selejtezőcsoportjait. A selejtezőköteles 52 európai válogatottat hét hat- és két ötcsapatos csoportba sorolták, a hagyományos oda-vissza körmérkőzést követően a kilenc csoportgyőztes kijut a 2018-as világbajnokságra, míg a nyolc legjobb csoportmásodik – úgy, hogy a hat együttest számláló csoportok esetében az utolsók elleni párharcokat nem veszik figyelembe – pótselejtezőt játszik a maradék négy kiadó helyért. A kiemelést a júliusi FIFA-világranglista alapján állították össze, ennek megfelelően a magyar válogatott a harmadik kalapba került, a román válogatott pedig az Eb-kvalifikáción, valamint a barátságos mérkőzések alkalmával nyújtott jó eredményei alapján az elsőbe.

A sorsolásba természetesen beleszóltak a gazdasági érdekek és a politika is. A televíziós közvetítési jogok miatt ugyanis Anglia, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia válogatottja csakis hatcsapatos csoportban szerepelhet. A feszült politikai helyzet miatt pedig Azerbajdzsánt és Örményországot sem lehetett azonos csoportba sorsolni.

A magyar válogatott a hosszadalmas és bonyolult sorsolás következtében a B csoportba került Portugália, Svájc, Feröer-szigetek, Lettország és Andorra mellett. Románia ellenfelei Dánia, Lengyelország, Montenegró, Örményország és Kazahsztán lesznek.

Ronaldóval egy csoportban

Magyarország részben szerencsésnek mondhatja magát, mert a kiemeltek közül nem került össze a legerősebbekkel, ráadásul a második kalapból is viszonylag „kezelhető” ellenféllel kell megküzdenie. Már ha az utóbbi időben rendre a nagy világversenyekre kijutó, nemrég még a FIFA-ranglistán 8. helyezett svájci válogatottat gyengébbnek nevezhetjük.

Ha azt vesszük, hogy Feröer és Andorra ellen százszázalékos a magyar mérleg, Lettországtól is csak egyszer kaptunk ki, Svájc ellen még jó ideig pozitív marad az egyenleg, továbbá hogy a kisorsolt ellenfeleket az eddigi 62 próbálkozásból 37-szer győzte le a magyar válogatott, csak 17 vereséggel szemben, azt mondhatjuk: igencsak kedvező a sorsolás. Ám ha azt nézzük, hogy Portugáliát még sohasem győzte le a magyar csapat, a Svájc elleni mérleg pedig 1994 óta szinte csak romlik (egy győzelem és két döntetlen mellett négy vereség), az utóbbi években feljövőben lévő Feröerrel pedig nagyon megkínlódott legutóbb, már sokkal árnyaltabbá válik a kép. Különösen, ha hozzávesszük, hogy az Eb-selejtezővel ellentétben a csoport harmadik helye nem ér pótselejtezőt, sőt a második sem feltétlenül. Egy dolog azonban biztos: ha a magyarok nem is jutnak tovább, a szurkolóknak lehetőségük lesz „közelről is” megismerkedni a világ egyik legjobb labdarúgójával, Cristiano Ronaldóval.

„Az én megbízatásom négy mérkőzésre szól, a világbajnoki selejtezők pedig még távol vannak, de sportigazgatóként is úgy gondolom, összességében jónak mondható a sorsolásunk, hiszen a negyedik, ötödik és hatodik kalapból olyan ellenfeleket kaptunk, amelyek ellen nyernünk kell majd a sorozatban” – nyilatkozta Bernd Storck szövetségi kapitány.

Favoritok nélkül

A románok – bár tisztában vannak azzal, hogy a FIFA-világranglistán elfoglalt 8. helyük csalóka – természetesen örülnek a csoportbeosztásnak, hiszen elkerülték a második kalapból „kandikáló” Franciaországot és Spanyolországot. A kisorsolt csapatokat pedig verhetőnek ítélik meg, s bizakodnak abban, hogy 1998 után újra vb-n szerepelhetnek. Ám hasonlóan gondolkodnak a többiek is. A dánok is örvendenek, hogy a kiemeltek közül az egyik leggyengébbet kapták, s egyértelműen az első helyet célozzák meg. Idén az Eb-csoportban a németeket legyőző lengyelek is igencsak optimistán nyilatkoztak.

Peter Bonde, a skandináv csapat másodedzője szerint a csoport rendkívül kiegyensúlyozott, amelyben minden csapat több pontot is fog veszíteni. A három favoritot – dán, román, lengyel – egyformán esélyesnek ítéli meg, amelyek között a sorozat folyamán mutatott formaingadozás határozza majd meg a végső sorrendet. „A csoportban nincs egyetlen kiemelkedően jó csapat, ezért első helyen is végezhetünk, ám éppen ezért megtörténhet, hogy nem szerzünk elég pontot” – tette hozzá Bonde.

A vb-k története során először a FIFA valamennyi tagállama, 208 válogatott nevezett, igaz, időközben Zimbabwét és Barbadost kizárták. A 2018-as vb-döntő mezőnyét 32 csapat alkotja majd: 31 kvóta sorsa dől el a selejtezőkön, egy a rendező Oroszországnak jár, amelyet leszámítva Európát 13 csapat képviseli a 2018-as tornán. Afrikának 5 indulója lesz, Dél-Amerikát és Ázsiát 4-4, az Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi térség csapatait tömörítő CONCACAF-zónát pedig 3 biztos hely illeti meg. A maradék 2 hely sorsa interkontinentális pótselejtezőn dől el Ázsia, Dél-Amerika, a CONCACAF-zóna és Óceánia egy-egy válogatottjának részvételével.

A világbajnokságot 2018. június 14. és július 15. között rendezik Oroszország 11 városában, a döntő helyszíne a moszkvai, Luzsnyiki Stadion – de ez még szinte beláthatatlan messzeségben van.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.