Kajak-kenu: kvótaszerzés, nem aranyhalmozás

Somogyi Botond 2015. augusztus 29., 12:31

A riói olimpia perspektívája lebegett elsősorban a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezetőinek szeme előtt a milánói világbajnokság előtt. A lényeg ugyanis a szakemberek szerint elsősorban a kvótaszerzés volt, nem az aranyok halmozása. A megszerezhető 18 és a célként kitűzött 17 kvótából 15-öt meg is szerzett a magyar válogatott: a férfi kajakosoknak 6, a női kajakosoknak 5, míg a kenusoknak 4 kvótájuk van. Utóbbi szakágban ez a maximum, és ahhoz képest, hogy Londonban csupán egyetlen magyar kenus indulhatott, óriási az előrelépés. Az olimpiai versenyszámok érmeit tekintve a mérleg 6 érem: 2 arany (K–2 200; női K–2 500 m), 4 ezüst (női K–1 500 m; női K–4 500 m, K–4 1000, C–2 1000 m), s ezzel a táblázaton elsők vagyunk. A két olimpiai szám egyik aranyérmét éppen a férfi kajakosok szerezték sokáig emlékezetes döntőben. Tótka Sándornak és Molnár Péternek ugyanis rossz rajt miatt bő fél órá­val később ismételnie kellett, ők azonban másodjára is megverték a mezőnyt. Az ezüstérmes kajaknégyesben megvan a potenciál arra, hogy Rióban is beleszóljon az éremcsatákba, sőt, akár fényesebbre is válthatja londoni ezüstjét. A férfi kajak harmadik érmét a Hérics Dávid, Somorácz Tamás 500-as kettős szerezte.

A kenu szakágból kiemelkedik Vasbányai Henrik és Mike Róbert ezüstérme 1000 méteren – olimpiai számban –, rajtuk kívül a négyes szerzett bronzérmet, a nőknél pedig 200-on Takács Kincső és a kenu páros 500-on. A férfiaknál a két olimpiai egyesben, 200 m-en és 1000 m-en, megvan a kvóta, kérdés, hogy Vajda Attila 32 évesen, betegségből felgyógyulva mennyire számít a jövő emberének.

A női kajak szakág az elmúlt években elkényeztette a szurkolókat. Ezúttal is szállított két aranyat, és több érmet is, de a második helyek miatt kicsit bosszankodhatunk. Szabó Gabriella és Kozák Danuta 500 méteres párosa három év kihagyás után talált egymásra, és magabiztosan verte a mezőnyt. Medveczky Erika 2013 után ült újra az 1000 méteres táv trónjára, ám ez nem olimpiai szám. Az volt viszont a 200-as sprintszám, ahol Vad Ninetta csupán 9. lett. Az igazi kérdőjel az 500 méteres egyes és négyes egység: mindkettőnél volt jobb csapat, igaz, csak egy-egy. A szakág erejét ismerve izgalmas válogatók elé lehet nézni jövőre, és kérdés, hogy ki képviseli majd Magyarországot Rióban.

A vb-t 13 éremmel zárta a magyar küldöttség, közöttük 3 arannyal – 1990 óta nem termett ilyen kevés arany világbajnokságon, ennek ellenére Magyarország Fehéroroszország és Németország mögött harmadik lett az éremtáblázaton. A román küldöttség sem tért haza üres kézzel: a férfi kenu négyes aranyérmet szerzett, kajak négyesben pedig egy riói repülőjegyet.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.