Harcok a harmadik helyért

Somogyi Botond 2014. november 22., 13:09

A 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság idei utolsó selejtezőit játszották az elmúlt hét végén. A román válogatott Anghel Iordănescu irányításával is magabiztos maradt, a magyarok pedig szállították a Dárdai Pál ígérte hét pontot. Európai focimustra következik félidőhöz közeledve.

Harcok a harmadik helyért
galéria

A finnek ellen megszokott, hogy vagy kikapunk vagy nyerünk az utolsó pillanatban. Most jól odaértünk egy beadásra, míg korábban rendre lemaradtunk. Tökéletesen betartottuk, amit egész héten gyakoroltunk. Azzal nyertünk, hogy mindenki pozitív volt, a szurkolók végig mögöttünk álltak, senkiben nem volt csüggedtség. Nyitott a csoport, Feröer győzelme is bizonyítja, senkit sem lehet lebecsülni. Végre találtunk egy olyan kapitányt, aki mögé az ország és a csapat is beáll – így nyilatkozott Dzsudzsák Balázs a budapesti magyar–finn találkozót követően.

Jelenleg valóban úgy néz ki: a három Eb-selejtezőt vállaló Dárdai mögött sokan felsorakoztak. A Hertha Berlin U 15-ös csapatát vezető szakember különben már a Feröer-szigetek elleni mérkőzést megelőzően azt nyilatkozta, hogy ha a válogatott megnyeri a találkozót, a finnek ellen is be fogja gyűjteni a három pontot. „Csúnya mérkőzésen, nehezen, de nyerni fogunk” – jövendölt Dárdai. A Németországban dolgozó edző vagy jóstehetség vagy nagyon ért a munkájához, mert tökéletesen igaza lett. Ráadásul a válogatott átvétele alkalmával kitűzött célt, a három mérkőzésen begyűjtendő 7 pontot is sikerült megszereznie. Így a magyar csapat az F csoportban újra partiban van a továbbjutást jelentő három hely valamelyikéért. Hogy sikerül-e, nehéz megmondani, hiszen még sok mérkőzés van hátra, a csoport kiegyenlített, szinte bármi megtörténhet. Mint ahogy meg is történt: a Feröer-szigetek csapata idegenben nyert az idén vb-nyolcaddöntőt játszó Görögország ellen. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy rossz nyelvek szerint a görög játékosok „kapitány-menesztő” módon álltak a mérkőzésekhez. Ugyanúgy nem szívlelték Claudio Ranierit, ahogy Szalai és társai Pintér Attilát. Ami pedig sikerült a magyaroknak, sikerült Mitrogluéknak is: az olasz szakembert menesztették posztjáról. Bár a helléneknek egyetlen pontjuk van, a március végén újrainduló selejtezőmérkőzéseket más szövetségi kapitánnyal és valószínűleg teljesen más mentalitással fogják kezdeni. Ezért őket sem lehet kiiktatni a továbbjutást jelentő helyekért való küzdelemből. Ráadásul a görögök március 29-én éppen Magyarországgal folytatják Budapesten.

Mi lesz Dárdaival?

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy ki ül majd a magyar kispadon a márciusi mérkőzésen. Mindenki Dárdai mellett kardoskodik, de a 17 éve Németországban élő szakembert ezer szál köti a Bundesligához, klubcsapata sem akarja elengedni, egyelőre az UEFA által megkövetelt pro licenc diplomával sem rendelkezik. No és ugyanazokkal a játékosokkal kell dolgoznia, akik nemzetközi szinten továbbra sem tartoznak az élvonalhoz, de még a középmezőnyhöz sem. Többen máris féltik Dárdait, hogy egy esetleges tavaszi kudarc ugyanúgy ellene fordítja a közvéleményt, ahogy történt ez a korábbi szövetségi kapitányok majd mindegyikével.

A görögöktől eltérően nem robbant a futballtársadalom Romániában: a világon egyedülálló módon négy edzővel felálló románok kétgólos győzelmet arattak az északírek felett. Ezzel nemcsak a csoport élére ugrottak, hanem visszavágtak a 30 évvel ezelőtti vereségért is, amelynek következtében az akkor Mircea Lucescu által vezetett román válogatott lemaradt a világbajnokságról. Anghel Iordănescu tehát tíz év után újra győzelemmel mutatkozott be a válogatott élén. A nyolc éve nyugdíjba vonult, a kispadra harmadszor is visszaülő 64 éves szakemberen azonban mély nyomot hagyott a mérkőzés feszültsége: „Puiu tata” többször is szédülésre panaszkodott. Ettől függetlenül a román sajtó szinte egyöntetűen arról írt, hogy a Iordănescu-csapat már szinte bizonyosan továbbjutott. Kérdés, mennyire jó ennyire előre inni a medve bőrére.

Kis csapatok nagy napjai

Az Európa-bajnokság selejtezőcsoportjaiban több esetben is az történt, amit szeptember elején megjósoltunk: azzal, hogy az UEFA felhígította a mezőnyt és 24 csapat juthat ki a tornára, a nagy csapatok nem lettek túl motiváltak, játékukba sok hiba csúszik. Ki gondolta volna például, hogy már az első mérkőzéseken vereséget szenvednek a németek, hollandok, spanyolok, pontokat veszítenek a portugálok, oroszok, belgák?

A topcsapatok motiváltságának csökkenésével viszont megtáltosodtak a kicsik, érzik, van esélyük, és mindent meg is tesznek annak valóra váltása érdekében. Izland, Albánia, Wales vagy Észak-Írország jelenleg továbbjutásra áll, pontot, pontokat szerzett Feröer szigetek mellett Liechtestein, San Marino, Luxemburg és Málta is.

Az őszi selejtezők után négy százszázalékos csapat maradt: Csehország (4/4, A csoport), Izrael (3/3, B csoport), Szlovákia (4/4, C csoport) és Anglia (4/4, E csoport). Megőrizte veretlenségét Wales és Belgium a B-csoportban, Lengyelország a D csoportban, Románia az F csoportban, Ausztria és Svédország a G csoportban, illetve Horvátország és Olaszország a H csoportban. Alig akad olyan csoport, ahol ne regisztrálhattunk volna meglepetést.

Foci a capella módon

Kezdjük mindjárt az A-val. Senki nem gondolta volna, hogy a vb-bronzérmes hollandok két vereséggel a százszázalékos csehek, illetve az izlandiak mögött csupán harmadik helyen telelnek. Ráadásul a továbbjutásba valószínűleg a Fatih Terim által vezetett törökök is beleszólnak, így ebben a csoportban még nem sok minden dőlt el.

A B csoport állása egyelőre az abszurd határán mozog: a vb-t megjárt bosnyákok, valamint a Brazíliában negyeddöntőt játszó belgák kiesésre állnak, a százszázalékos izraelieket Wales és Ciprus követi. Nyilván sok mérkőzés van még hátra, de már most látszik, hogy az idős játékosok alkotta bosnyákok egyelőre nem bírják az iramot.

A C jelű csoportban is meglepetés a szlovákok százszázalékos szereplése, ám itt a kép sokkal tisztább: a szlovák, spanyol, ukrán hármasfogat a csoportelsőségért harcol, s játékosállományának köszönhetően valószínűleg az ibériaiak örülnek majd.

A D-ben a tízpontos Lengyelországot három 7 pontos együttes követi: Németország, Skócia és Írország. A különösebb motiváció nélküli játék érdekes módon leginkább a németeket jellemezte. Az írekkel döntetlent játszó, a lengyelektől vereséget szenvedőnémetek Gibraltárt „csak” 4-0-ra győzték le, mérkőzést követően Thomas Müllerék pedig ki is jelentették: nincs nagy kedvünk játszani ilyen csapat ellen. Ettől függetlenül borítékolható, hogy a kampányt a Panzer a csoport első helyén zárja majd, a fennmaradó két helyért azonban kőkemény csata várható.

Úgy látszik, kezd beérni a megfiatalított angol válogatott. A vb-n hullámzó játékkal kiesett ugyan a halálcsoportból, ám az Eb-selejtezőkön egyelőre hibátlan. Az E csoportban Roy Hodgson tanítványait három hatpontos csapat követi: Szlovénia, Svájc és Litvánia, de a négypontos Észtország is reménykedik még.

A meglepetések sorozata a G-ben csúcsosodik: a csoportot veretlenül vezeti Ausztria, négy pont hátránnyal követi Svédország, majd két ötpontos csapat következik: Oroszország és Montenegró. A Szbornaja eddigi mérkőzésein csupán egyszer tudott nyerni, két döntetlen mellett egy vereséget is elkönyvelhet. Pedig Fabio Capellót a világ legjobban fizetett szövetségi kapitányaként tartották számon, ráadásul szakmai szempontból is kiváló, az orosz sajtó szerint azonban csapata mégis a capella játszik. Az öt hónapja fizetés nélkül dolgozó olasz szakember azonban – aki mérkőzés előtt azt fontolgatta, elkísérje-e játékosait Bécsbe – az osztrákoktól elszenvedett vereséget követően röviden azt nyilatkozta: egyszer hibáztunk, és büntettek.

Úgy tűnik, a H csoportban is letisztult a kép: a két 10 pontos horvát és olasz csapatot a norvég követi, ők hárman harcolnak a biztos továbbjutást érő első két hely egyikéért. Jelenleg a horvátok vannak lépéselőnyben, hiszen vasárnap 1-1-es döntetlent értek el Milánóban. Igaz, a korábban a Juventust több bajnoki címhez juttató szövetségi kapitány, Antonio Conte a cserecsapatot volt kénytelen a pályára küldeni, miután tíz alapember sérült volt vagy eltiltott. Az azzurik így is helytálltak, és döntetlenjükkel tovább gazdagították elképesztő statisztikájukat: legutóbbi száz mérkőzésükön hazai pályán mindössze három vereséget könyvelhetnek el.

A legkiegyensúlyozottabb csoportnak az I tűnik, ahol hat csapat helyett csupán öten szerepelnek. Első helyen ugyan a dánok állnak 7 ponttal, de a második és harmadik helyen levő portugálok és albánok egy-egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak. A szerbeknek – az albánokkal való összetűzésük és pontlevonás következtében – egyetlen pontjuk van, ám a továbbjutásba talán még így is beleszólhatnak.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.