Fogathajtásban Székelyföld lesz Románia

Csinta Samu 2015. augusztus 21., 11:51

Háromszéki az a négyesfogat, amellyel Románia első alkalommal képviselteti magát az augusztus 20. és 23. között a németországi Aachenben zajló fogathajtó Európa-bajnokságon. A hazai szakszövetségben mégsem ünnepként kezelik az önmagában sporttörténeti pillanatot.

Fogathajtásban Székelyföld lesz Románia
galéria

Furcsa helyzet adódna, ha Aachenben dobogóra szólítanák Székelyföld képviselőit. Ebben az esetben ugyanis nem Románia, hanem a román szövetség tudtával és beleegyezésével nevezett Bodó Zoltán független induló nyerne érmet. Az erőviszonyok ismeretében persze ez nem több elméleti felvetésnél, a helyzet azonban mindenképpen faramuci, és abból adódik, hogy a mifelénk egyetlen egységre, a háromszéki Váncsa Jenő fogattulajdonos csapatára korlátozódik a négyesfogat szakág. Mivel ilyen körülmények között a szövetség nem rendez hazai bajnoki futamokat, az egység magyarországi versenyeken szerezte meg a kontinensbajnokságon való induláshoz szükséges minimális pontszámot. Ennek birtokában a szövetség nem gördített akadályokat a fogat indulása elé, de ennyiben ki is merült a támogatás. „Miközben természetesen elismerésre méltó Váncsáék igyekezete, nem tartjuk igazán jó megoldásnak, hogy a négyesfogat szakágban egy a mezőny utolsó harmadánál elébb aligha végző egység révén találkozzon Európa a szakág romániai képviseletével” – fogalmazott Kelemen Atilla, a Román Lovasszövetség első alelnöke, a fogathajtó szakbizottság elnöke, elismert nemzetközi versenybíró, az 1980-as években maga is többszörös román bajnok.

A versenylista tanúsága szerint 14 nemzet 37 csapata nevezett összesen 184 lóval a kontinensbajnokságra, ebben a mezőnyben kell majd helytállnia Bodó Zoltán hajtónak, aki négy, 6–10 éves lipicai lovat irányít majd az egyik legkiemelkedőbb európai lovasbázisként nyilvántartott aacheni pályán. Váncsáék takarékossági okokból csak négy lóval indultak útnak, bízva abban, hogy valamennyi átjut az amúgy roppant szigorú állatorvosi szűrőn. Ha mégsem, magyarországi egységek részéről ígértek tartaléklovat, ami viszont természetesen kikezdhetné az egység összeszokottságát. A saját nevelésű lovak egy Magyarországon készített kocsi elé fogva indulnak a kétnapos díjhajtásból, majd egy-egy napos akadályhajtásból és maratonhajtásból álló versenyen. Az egység hat éve dolgozik együtt, előbb kettesfogatként, három éve pedig a négyesfogatot építik. Már a tavalyi világbajnokságon készültek elindulni, akkor azonban nem sikerült összeszedni a minimális kvalifikációs pontszámot.

Az Eb-n a hollandoknak, a svájciaknak, a briteknek, a házigazda németeknek és a magyaroknak áll elsősorban a zászló, a Váncsa-csapat számára pedig óriási eredmény lenne, ha a mezőny első felében végezne.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.