Final Four Győr nélkül – foghíjas lelátók előtt?

Somogyi Botond 2015. április 18., 15:19

A Fradi 2011-es és 2012-es KEK-győzelme, valamint a Győri ETO 2103-as és 2014-es BL-diadala után idén egyetlen magyar női kézilabdacsapatnak sem nyílik lehetősége az újrázásra. A Ferencváros és az Érd kettős vereséggel búcsúzott a nemzetközi kupáktól, a győriek pedig az idegenben elszenvedett hatgólos hátrány után hazai pályán sem tudtak nyerni: a Vardar Szkopje ellen csak döntetlenre futotta Ambros Martín tanítványainak. Ezzel pedig nemcsak az vált bizonyossá, hogy egyelőre nem lesz olyan csapat, amely harmadszor nyeri meg sorozatban a Bajnokok Ligáját, hanem az is, hogy a budapesti Final Fournak nem lesz magyar résztvevője. És ezzel igen kérdésessé vált a Papp László Sportarénában május 9-10-én rendezendő torna sikere. Néhány ezren ugyan már megváltották a jegyeket annak tudatában, hogy a Rába-parti lányok valószínűleg bejutnak a négyes tornára, de elképzelhető, hogy az ETO kiesése után a magyar szurkolók mégsem lesznek kíváncsiak az összecsapásokra.

A BL-trófeáért négy nemzet csapatai mérkőznek meg. A norvég Larvik idáig valamennyi meccsét megnyerte, az orosz Dinamo Volgográd 15 év után először szerepel a legjobb négy között. A 2014-es résztvevők közül visszatér a bronzérmes macedón Vardar Szkopje és a Győr elleni fináléban vereséget szenvedő montenegrói Buducsnoszt Podgorica. A két balkáni csapatot valószínűleg többen elkísérik majd, mint az oroszt vagy akár a norvéget.

„Gratulálok a csapatomnak, az egész szezonban fantasztikus teljesítményt nyújtott, hiszen végig küzdenünk kellett a körülményekkel, idén ennyire volt ez elég” – nyilatkozta Ambros Martín. A magyarok spanyol trénere nyilván arra utalt, hogy 2014 őszén több játékostól voltak kénytelenek megválni: egyesek szülési szabadságra mentek, mások súlyosan megsérültek. A Podgoricához távozott Bulatovics, a Szkopjéhoz igazolt Radicsevics és Lekics, de Tervel visszavonulása is óriási érvágásnak számított. A kegyelemdöfést azonban a világ legjobb irányítója, Görbicz, legjobb kapusa, Lunde, valamint egyik legjobb átlövője, Amorim kiválása adta meg. A helyükre szerződtetett játékosok – elsősorban Susanne Müller –, illetve a keret eredetileg csereként figyelembe vett játékosai (Kovacsics, Planéta, Litre, Hornyák, Korsós) képtelenek voltak a megfelelő színvonalú helyettesítésre. Martínnak tulajdonképpen a Győr cseresorával kellett volna átverekednie magát a középdöntőből a Final Fourba, ez pedig nem sikerült.

Mint ahogy a Nagybányának sem. A máramarosi klub tavaly futószalagon szerződtette a világsztárokat és a szlovén sikeredzőt, Tone Tiseljt. Ez arra volt elég, hogy a BL-ben a csoportból a középdöntőbe, onnan pedig kisebb meglepetésre a negyeddöntőbe kerüljön. Ám az orosz Volgográd csapata megálljt parancsolt a még kevésbé összeszokott együttesnek, amelynek szurkolói ugyancsak kénytelenek voltak lemondani a májusi budapesti víkendet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.