Fiatalos indulás: kezdődik a Liga 1

Somogyi Botond 2016. július 28., 08:49

Kezdődik a román labdarúgó-bajnokság 2016–2017-es szezonja, amely a román ifi-válogatottak érdekeit figyelembe véve egy újdonságot tartalmaz. Kérdés, hogy az új jogszabály meddig marad érvényben, és a csapatok hogyan alkalmazkodnak hozzá.

Fiatalos indulás: kezdődik a Liga 1
galéria

A hagyományos Szuperkupa döntőjével kezdődött a 2016-2017-es román labdarúgó-bajnokság idénye. A kolozsvári Cluj Arenában rendezett összecsapáson a májusban román kupát nyert CFR, valamint az elmúlt szezonban története során első bajnoki címét nyert Astra mérte össze tudását. A giurgiui együttes pedig ott kezdte az új idényt, ahol a tavalyit abbahagyta: újabb trófeát akaszthatott a már meglevő mellé. Bár Marius Şumudică edző felfüggesztését töltötte, és csupán a VIP-páholyban foglalhatott helyet, a csapat legjobb játékosa pedig, a franciaországi Európa-bajnokságon megsérült Denis Alibec hiányzott, az Astra nem vallott szégyent. Az első félidőben a fellegvári együttes fölé kerekedett, ám igazán veszélyes gólhelyzetet nem tudott kialakítani. A második félidőben változott a játék képe, és ez elsősorban az óriási esőnek köszönhető, amely az egész stadiont eláztatta. Igaz, a mérkőzés előtt és az első félidőben is esett, ám a második 45 percben egy igazi felhőszakadásnak lehetett tanúja a mintegy tízezer néző, valamint a játékosok, akik a szinte medencévé változott gyepen alig tudták magukat egyensúlyban tartani. Egyesek szerint a mérkőzést meg kellett volna állítani, hogy a vizet a pályáról valamilyen módon eltávolítsák, ám erre nem volt meg a megfelelő személyzet. A víziparádé tehát folytatódott, és Kovács István bíró mellett a szurkolók is már a 11-es rúgásokon gondolkodhattak, amikor lefújás előtt egy szerencsétlen kolozsvári hazaadás következtében a labda megállt a tócsában, az ezt követő kavarodást pedig az Astra használta ki: William de Amorim gólja azt jelentette, hogy a CFR padjára idén nyáron visszatérő Vasile Miriuţă edző egy újabb vasutas-trófea megnyerése nélkül indítja útjára a kolozsvári csapatot.

Kellett egy trófea

Nem maradhatott viszont trófea nélkül a Becali által támogatott FCSB, amely a legutóbbi idényben sem a bajnokságot, sem a kupát nem tudta elhódítani. Ezért megnyerették vele a Liga-kupát, amelyet a Szuperkupa után, vasárnap este rendeztek a bukaresti Nemzeti Arenában. A sűrű program miatt a tavalyi idény végéről elhalasztott döntőt a bukaresti csapat „házi bírója”, Marius Avram fújta, akivel a statisztikák szerint a FCSB 2012 óta veretlen. A bíró ugyanis, miután a Concordia Chiajna a 88. percben egyenlített, és hosszabbításra mentette a találkozót, a lefújás előtt tíz perccel büntetőt ítélt Muniru betörésénél, majd esésénél. A CFR-t is megjárt középpályás is elismerte: rájátszott az esetre.

„Nem egy nagy ügy, várható volt.” „Megadták az alaphangot az újabb bajnokságra.” „Amúgy sem jelentős ez a trófea” – vigasztalták magukat a FCSB ellen szurkolók a közösségi portálokon. És való igaz, a Liga-kupát mindössze két éve iktatták be a hazai labdarúgó-bajnokság programjába a tévéközvetítésekkel kapcsolatos szponzorizálás miatt.

Kik közül lehet válogatni?

A bajnokság különben pénteken kezdődik a Voluntari–Viitorul összecsapással, szombaton pedig már igazi rangadóra kerül sor: a bukaresti Dinamo az Astra otthonában lép pályára. A kedélyeket azonban felborzolta egy, a tavalyi szezonban elfogadott jogszabály, amely az új idényben lép érvénybe, s amely igencsak megnehezíti a klubok amúgy is nehéz helyzetét. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) korábbi döntése értelmében a 2016–2017-es szezonban minden egyes Liga 1-ben szereplő csapatnak kötelező módon szerepeltetnie kell – a bajnoki mérkőzések teljes időtartama alatt – egy U21-es játékost. A fiatalnak nem kell feltétlenül a nemzeti válogatott tagjának lennie, de 21 év alattinak kell lennie és a nemzeti válogatottnak a rendelkezésére kell állnia. A jogszabályt az FRF Végrehajtó Bizottsága azért léptette érvénybe, mert Románia ifjúsági válogatottjai rendre gyenge eredményeket érnek el, a szövetségi kapitányok pedig arra panaszkodnak, hogy a bajnokságban nincsenek olyan fiatalok, akik közül válogathatnának.

A szabály nemcsak az első­osztályra, hanem az alsóbb osztályokra is vonatkozik, ott azonban szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük a csapatoknak. A második ligában három U21-es játékosnak kell a kezdő tizenegyben szerepelnie, a harmadik vonalba beiratkozott csapatoknál pedig három U19-es fiatalnak. „Ellene szavaztam, mert nem értettem egyet a tervezettel – nyilatkozta a CSMS Iaşi klubot képviselő Florin Prunea, aki az FRF Végrehajtó Bizottságának egyik tagja. – A keretünkben több 17–18 éves játékos is szerepel, ám egyik sincs felkészülve arra, hogy az elsőosztályban szerepeljen. Ez a döntés egyértelműen a Liga 1 színvonalának az újabb gyengülését fogja eredményezni.”

A jogszabály különben eredetileg nem volt ennyire szigorú. Az elképzelés szerint a tévés jogdíjakból a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) elkülönített volna egy 3 millió eurónyi összeget, amelyet azok között a csapatok között osztott volna ki, amelyek elfogadják a szabályt, és aszerint játszanak a bajnokságban. A végső döntés alkalmával azonban a szigorúbb változat került megszavazásra. Ezt pedig a hét végén startoló bajnokságban résztvevő klubok vezetősége erősen kifogásolja, és keresi azokat a kiskapukat, amelyekkel áthidalhatja a fennálló nehézségeket, vagy egyszerűen igyekszik jobb belátásra bírni az FRF-t, esetleg kikényszeríteni egy kevésbé szigorú rendeletet.

Valeriu Iftime, a Botoşani tulajdonosa egyike azon kevés klubvezetőknek, akik támogatják az ötletet: „nem kellene megfutamodnunk az ötlet elől, amelyet most próbálnak meghonosítani az U21-es játékosok bevonásával kapcsolatban. Beteg a román futball, és valamit kell tenni azért, hogy változtassunk. Az egyik javaslat ez lehet, bár nem tudom, hogy a legjobb-e” – nyilatkozta Iftime.

A FCSB és az Astra az esélyes

A bajnokságban holnap startoló csapatok játékospolitikája a szigorodó szabályok ellenére nem változott lényegesen, bár több klub is igyekezett „beszerezni” egy-két fiatalt. Az átigazolási szezon azonban csupán nemrég kezdődött: az augusztus 31-én záruló időszakban számos klub kerete erősödhet vagy gyengülhet meg. A fogadóirodáknál – a franciaországi Eb után – tovább folyik az élet: mindazok, akik a 2016–2017-es szezon végén a FCSB-t látják győztesnek, csak kevés pénzzel lesznek gazdagabbak, hiszen továbbra is a bukaresti csapat a favorit a bajnoki cím elnyerésére. Őt követi az Astra, a Dinamo, a Pandúrok, valamint a Marosvásárhely és a CFR, ez utóbbi kettőtől – anyagi kötelezettségek megszegése miatt – az idei szezonban 6 pontot vontak le.

CFR: ismét Vasile Miriuţă az edző

Visszatért a kolozsvári együtteshez Vasile Miriuţă (portrénkon), aki 2014 őszén hagyta el a vasutas csapatot, miután az hónapokig nem fizette a szakembert. Miriuţă ezt követően a Győri ETO labdarúgó-csapat edzője lett, ám a Rába parti együttesnél is anyagi gondok adódtak, ezért 2015 tavaszán onnan is távozni kényszerült. Az egykori magyar válogatott játékos ismét nem választott jól, hiszen a marosvásárhelyi ASA-nál próbált szerencsét, rövid idő után azonban a Maros partjáról is távozott – ugyancsak anyagi gondok miatt. Tavaly a németországi Energie Cottbus csapat irányítását vette át, onnan érkezett vissza a Fellegvárra, ahol a csapat körüli gondok továbbra sem oldódtak meg, sőt. Pászkány Árpád volt (és sokak szerint jelenlegi) tulajdonos, valamint Iuliu Mureşan klubelnök ellen a DIICOT többek között pénzmosás és sikkasztás vádjával indított eljárást, aminek következtében az utóbbi lemondott posztjáról. Miriuţă azonban mégis vállalta az újabb kihívást, aminek elsősorban a szurkolók örvendenek, hiszen a keménykezű és szókimondó edző idejében a vasutasok meggyőzően játszottak. Nem hiába reménykednek egyesek, hogy a jelenleg rendelkezésre álló kerettel a máramarosi származású szakember idén is – ha semmi nem jön közbe – kiváló eredményt fog elérni. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.