Egy- vagy többmérkőzéses eltiltás?

Somogyi Botond 2016. november 19., 23:20

Román szakemberek szinte egybehangzó véleménye szerint a labdarúgó-válogatott múlt héten elszenvedett vereségével csak minimális esélyek maradtak arra, hogy Adi Popa és társai részt vegyenek 2018-ban az oroszországi világbajnokságon. A hazai edzők és újságírók természetesen egyből Cristoph Daum szövetségi kapitánynak estek, és benne találták meg az okot, amiért a trikolórok a bukaresti Naţional Arenában csúfosan alulmaradtak lengyel ellenfelükkel szemben. Ami azonban még jobban elkeserít mindenkit, az nem is az ötpontos hátrány Lewandowskiékkal szemben, nem is a csoportban elfoglalt negyedik hely, hanem a mutatott játék. A román válogatott ugyanis rendkívül vérszegény futballt játszott a pályán – legalábbis ez szűrődik le a véleményekből, elemzésekből. Minden idők leggyengébb román csapata szaladt ki a bukaresti gyepre – mondták egyesek. Mások nem a német edzőben találták meg a vétkeseket, hanem a román labdarúgó-szövetség (FRF) vezetőségében, voltak olyanok is, akik a játékosokat hibáztatták, illetve az utánpótlás-nevelés hiányosságaira hívták fel a figyelmet. Tipikus román véleményt mondott azonban Marcel Puşcaş, aki szerint Cristoph Daum azért olyan gyenge edző, mert nem ismeri a román himnuszt. Aki tudja a Deşteaptă-te române szövegét, az más lelkülettel magyaráz a játékosoknak – ecsetelte az egyik román sportadón az egykori válogatott játékos.

A múlt heti mérkőzés azonban nem csak a szégyenletes vereség, nem csak a vb-részvételtől való eltávolodás és a román labdarúgásban tapasztalható feszültségek újbóli felszínre kerülése miatt érdemel említést. Hanem a szurkolók viselkedése miatt. Bár egyesek a gyenge játék számlájára írják, ideje lenne kimondani, hogy a bukarestiek képtelenek illendő módon viselkedni és civilizáltan szurkolni. A románok ugyanis már régóta visszaesőknek számítanak a szurkolói rendbontások miatt. Igaz, eddig szerencséjük volt, mert – bár a magyarok elleni mérkőzéseken is számtalanszor áthágták a szabályokat – a nemzetközi szövetség csak kisebb büntetéseket rótt az FRF-re. Most azonban már a román lapvélemények is azt vetítik előre, hogy a márciusi dánok elleni mérkőzést zárt kapuk mögött kell majd lejátszaniuk.

És hogy miért képtelenek civilizáltan szurkolni saját csapatuknak? Nemcsak azért, mert a Dinamo, a Rapid és a Steaua szurkolói az FRF-t szidták, hanem azért is, mert összeverekedtek a lengyel drukkerekkel. Igaz, ebben a szervezők és a rendfenntartó erők is hibásak voltak, akik a két tábort nem különítették el egymástól megfelelő módon. Mint ahogy a lengyeleknek is megvolt a maguk szerepe: ria-ria-Hungária rigmusokkal és magyar zászlóval heccelték az amúgy sem sportszerűségéről híres bukarestieket. Az meg csak tetézi a román szövetség gondját, hogy a lelátóról a románok petárdát is dobtak a pályára. Ráadásul éppen akkor, amikor a román csapat a lengyel fölé kerekedett. A több perces kényszerű szünet – ameddig a petárdától sérült Lewandowskit ápolták – azt eredményezte, hogy a vendégek újult erővel lendültek harcba, és végleg eldöntötték a három pont sorsát.

Az események tükrében már csak egy dolog kérdéses: a pénzbüntetésen kívül egy vagy több mérkőzést kell Romániának zártkapuk mögött lejátszania? Minden más büntetés ugyanis újabb kivételezést jelentene a már többszörös visszaesőnek számító románoknak.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.