Csúcsra pörög az udvarhelyi kézilabda

Zátyi Tibor 2015. április 18., 15:14

Óriási lépést tett történelme legjobb eredménye felé a Székelyudvarhelyi KC: a férfi kézilabda Challenge-kupa elődöntőjének első mérkőzésén két góllal legyőzte a hétszeres portugál bajnok SL Benficát. De nemcsak Európában érhet révbe a csapat: drámai hajrával megnyerte a Nemzeti Liga alapszakaszát, s így a döntőig pályaelőnnyel rendelkezik.

Csúcsra pörög az udvarhelyi kézilabda
galéria

Már az idény kezdete előtt felhívta a figyelmet Vlad Caba, az SZKC edzője, hogy az utóbbi évek legkiegyensúlyozottabb bajnoksága előtt áll a romániai kézilabda, a szakember jóslata pedig teljes mértékben teljesült. Az előző idény három dobogós csapatából csak a súlyos anyagi gondokkal küzdő címvédő, a Konstancai HCM tudta tartani a lépést az egyaránt „nagybevásárlást” tartó Nagybányai Minaurral, illetve a két bukaresti csapattal, a Dinamóval és a CSM-vel. A tavalyi ezüstérmes Bákó és a bronzérmes Torda csak az alapszakasz végén tudta kiharcolni a rájátszásba való bejutás jogát, előbbi a hetedik, utóbbi a nyolcadik helyen zárt.

Magabiztos játék és sikerszéria

Udvarhelyen a stabilitásra és összeszokottságra törekedve korábban már bevált játékosokat – főleg a balátlövő Vladimer Rusiát – hoztak vissza a csapathoz, az alapemberekkel pedig szerződést hosszabbítottak. Ez pedig már az első fordulókban meglátszott a csapat játékán, amely sokkal magabiztosabb és eredményesebb teljesítményt mutatott, mint az előző idényben. Ebbe még az is belefért, hogy októberben egymást követő négy mérkőzésen mindössze két pontot gyűjtsön. A Dinamo otthonában elszenvedett tízgólos pofon azonban józanítólag hatott, az SZKC történetének leghosszabb győzelmi sorozatába kezdett, zsinórban tizenhárom siker következett, a menetelést a Konstancai HCM állította meg. A bajnokságban élre állt a csapat, a Challenge-kupában a legjobb nyolc közé került, míg a Román-kupában kiharcolta az idén először bevezetett Final Fourba jutást.

A nagy lehetőség előtt álló csapat vezetősége – fennállása során egyszer, a Nemzeti Ligába feljutásakor szerepelt a kupa elődöntőjében, azóta rendre korábban elvérzett – meg is pályázta a szervezést. A szövetség meglehetősen kemény feltételeket szabott a rendezési jog elnyerésére: a házigazdának vállalnia kellett szinte minden költséget, beleértve a hivatalos személyek, játékvezetők, megfigyelők, valamint a másik három csapat elszállásolását, étkeztetését is, biztosítania kellett a termet, a biztonsági és az orvosi felügyeletet. Az SZKC vállalta a magas költségeket, benyújtotta pályázatát, a szövetség azonban úgy döntött, hogy mind a férfiaknál, mind a nőknél Nagybánya rendezheti a négyes döntőt.

Ám nem akármilyen körülmények között lett győztes a máramarosi főváros pályázata. A szövetség hivatalos honlapja, a frh.ro szerint három pályázat érkezett: Székelyudvarhely február 27-én jelezte rendezési szándékát, míg Nagybánya kétszer, előbb február 25-én, majd az utolsó napon, február 28-án is benyújtott egy pályázatot. Egyes információk szerint a döntéskor a legteljesebb ajánlatot vették figyelembe, mint utólag kiderült, Nagybánya a szervezési költségekhez képest „aprópénzzel” licitálta túl az SZKC-t, felvállalva, hogy a díjazást (érmek, kupák) és a játékvezetői díjat is kifizetik.

A trükközés azonban nem vette kedvét a csapatnak, a Challenge-kupában kettős győzelemmel búcsúztatta az esélyes ukrán ZTR Zaporizzsját, a hazai pontvadászatban pedig rendre az első két hely egyikén tanyázott. A Nemzeti Liga alapszakaszának hajrájában egy kisebb hullámvölgy (egymást követő két vereség) is belefért, Torda idegenbeli lehengerlését követően azonban három pontos előnnyel végeztek a tabella első helyén. Ha a régi lebonyolítási rendszer marad érvényben, bajnokavatásra került volna sor Székelyudvarhelyen…

Utánpótlásból jeles
Nemcsak a felnőtt csapat miatt ég kézilabdalázban Székelyudvarhely, utánpótlás szinten is az országos élmezőnyhöz tartoznak a város csapatai. Az Iskolás Sportklub ifjúsági 1-es lányai bejutottak a legjobb nyolc közé, akárcsak az ISK-KC fiúcsapatai. Az ifjúsági 2-sek az elmúlt héten vetették magukat a legjobb 16 közé, az ifjúsági 1-sek Székelyudvarhelyen szerepelnek elődöntő tornán, az ifjúsági 3-sokra pedig májusban vár elődöntős megméretés. Ősztől tovább bővül a repertoár, hiszen az ISK és a Győri Audi ETO KC elindítja közös, a világklasszis Görbicz Anita nevét viselő kézilabdaiskoláját. A következő bajnoki idénytől pedig Székelyudvarhelyi Női Kézilabda Klub néven felnőtt női csapat is szerepel a hazai másodosztályban.

Elfújt Román-kupa

A Román-kupa nagybányai négyes döntőjének mindkét elődöntőjében játékvezetői hibák borzolták a kedélyeket, miután egy góllal alulmaradtak a házigazdával szemben, a konstancaiak tiltakozásképpen haza is utaztak. Az SZKC is elvérzett az elődöntőben, Târgu Jiu az utolsó percben a játékvezetők segítségével fordított: szabálytalan góllal vette át a vezetést, majd a bírók gyakorlatilag nem engedték egyenlíteni az SZKC-t, pedig Rusia betalált. De a korai búcsú az udvarhelyi csapat számlájára is írható, hiszen az SZKC az 52. percben még négy góllal vezetett.

Az élet élesben

Az SZKC számára azonban a Challenge-kupa elődöntőjének első mérkőzésén fordult minden élesbe, miután 31-29-re legyőzte a portugál SL Benficát, bár a vasárnapi lisszaboni visszavágó pokoli nehéznek ígérkezik. A bajnoki rájátszásban a két győzelemig tartó negyeddöntő első mérkőzésén Torda következik, továbbjutás esetén – papíron minden esély megvan rá – az elődöntőben a Bukaresti CSM–Konstancai HCM párharc győztese. Itt is borítékolható, hogy az ezer sebből vérző, de még mindig bivalyerős tengerparti együttes jut a legjobb négy közé. Vagyis az SZKC legnagyobb mumusa, amelyet 2010 szeptembere óta képtelen legyőzni, az azóta lejátszott tizenegy bajnokin két döntetlen és kilenc konstancai siker született.

Mindenesetre óriási lehetőség előtt áll az udvarhelyi csapat, amely a gáncsoskodások ellenére is történelme legjobb szezonját futja. Védelemben sokat fejlődött, mindhárom kapusa képes klasszis teljesítményre, s ha az átlövők és a szélsők is jó napot fognak ki, nincs az az ellenfél, amelyet ne tudnának átlőni. Ha jól osztja be az erejét, és a többfrontos küzdelemben is képes helytállni, több kupa is kerülhet az idény végén a vitrinbe – amely eddig csak második és harmadik helyért járó érmeket tartalmaz.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.