Budapest olimpiát rendezne 2024-ben

EN-összeállítás 2015. február 14., 21:30
Budapest olimpiát rendezne 2024-ben
galéria

Felelősen kell eljárni Budapest és Magyarország olimpiai pályázatával kapcsolatban, ez pedig akkor lehetséges, ha a megvalósíthatósági tanulmány megmutatja a realitásokat, és társadalmi párbeszédre is sor kerül. Így fogalmazott Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, miután a MOB közgyűlése elfogadta az olimpiai bizottság és a Borkai Zsolt által felkért sport- és gazdasági szakemberekből álló Olimpiai Védnöki Testület közös, a 2024-es olimpiai pályázat előkészítésére irányuló határozati javaslatát. A MOB elnöke azt mondta, a szavazáson egyértelmű igenre számított, ugyanakkor jelezte, az olimpia nemcsak sportesemény, hanem gazdasági és társadalmi kérdés is. „Mi a társadalmi felelősségünk tudatában, az egész ország iránti felelősségérzettel tesszük meg javaslatainkat. Az olimpiarendezésről, illetve a pályázásról alapos előkészítés után felelős döntést kell hozni” – nyilatkozta Borkai. Ehhez szükség van, tette hozzá, a megvalósíthatósági tanulmányra és a társadalmi párbeszédre, mert „jó döntést így hozhat Magyarország, ez a meggyőződésünk”.

A MOB-elnök szerint csak akkor szabad pályázni, ha az gazdaságilag racionális, előnyös, és garantálható a társadalmi konszenzus. „Ha bármelyik feltétel nincs meg, tilos pályázni” – jelentette ki Borkai Zsolt. A tornászként olimpiai bajnok sportvezető azt mondta, elvben előfordulhat, hogy Magyarország mégsem pályázik a 2024-es játékok megrendezésére, de szerinte „egyetlen küzdelembe sem szabad a vereség esélyét latolgatva belevágni.” Kitért a 2002-ben elkészült megvalósíthatósági tanulmányra, amely néhány kritikus feltétel teljesülése esetén reálisnak tartotta a budapesti olimpia gondolatát. „Az azóta eltelt 13 évben számos feltétel teljesült, elég, ha a megvalósult beruházásokra gondolunk” – mondta Borkai. Hozzátette: a NOB által elfogadott Agenda 2020 reformcsomag jelentősen könnyített a feltételeken. „A NOB úgy döntött, olcsóbb, megtérülő játékokat akar 2020 után. A gazdaságos olimpia forradalmi változás, Magyarország számára pedig történelmi esély. Az időzítés mindig fontos, most nem alaptalanul gondolhatjuk: eljött a mi időnk.” A MOB-elnök úgy tartja, a hivatalos pályázók közé való bekerülés szempontjából döntő lehet, hogy az egyes városok rendezési terve mennyiben felel meg a gazdaságos olimpia koncepciójának. „Ez a mi esélyünk. Ami eddig hátrányt jelentett, azt most a javunkra fordíthatjuk” – mondta.

Borkai kiemelte, hogy a NOB reformja csökkenti a rendezés költségét, lehetővé teszi a helyszínek szétterítését, a többországos rendezést, elsőbbségben részesíti a fenntarthatóságot és az ideiglenes létesítményeket, ezért egy Budapest nagyságrendű város előnyt élvezhet majd a kiválasztásnál.

A magyarországi olimpia társadalmi támogatottságával kapcsolatban a MOB elnöke úgy vélekedett: „Fontos kérdés, és az előttünk álló hónapok feladata, hogy választ kapjunk rá.” Hozzátette, tapasztalata szerint a magyar emberek szeretik a sportot, de most ennél többről van szó, ezért is kezdeményezik a társadalmi párbeszédet.

A Budapest mellett szóló érvek felsorolásakor Borkai megemlítette az elmúlt években, számos sportágban megrendezett „minden szempontból sikeres” magyarországi világversenyeket. „Külön kiemeljük a sportlétesítményeket, a kitűnő közlekedést, az európai összehasonlításban is kiváló közbiztonságot, a terrorveszély hiányát” – tette hozzá. Érvelni lehet azzal is, hogy Közép-Európában még nem rendeztek nyári játékokat, ennek itt lenne az ideje. „Az egyik adunk pedig a magyarok eredményei az olimpián. A tíz legeredményesebb nemzet közül egyedül mi nem rendezhettünk még olimpiát” – jelentette ki. A MOB elnöke szerint „ha jól csináljuk”, az olimpia segítheti az ország felemelkedését, fejlődését, növekedni tud a gazdaság, munkahelyek jönnek létre, utak, hidak, vasúti pályák épülnek. „Mi most azt javasoljuk: ne rettenjünk meg. Csak az a verseny nyerhető meg, amelyen elindulunk” – mondta Borkai Zsolt.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.