Brazília, az örök esélyes

Somogyi Botond 2014. április 11., 20:29 utolsó módosítás: 2014. április 12., 13:15

Két hónap múlva, június 12-én kezdődik Brazíliában a labdarúgó-világbajnokság. Most induló sorozatunkban bemutatjuk a csoportokat, a részvevő csapatokat, valamint a mérkőzések helyszíneit. Sorozatunk első részében az A csoportot vesszük szemügyre.

Brazília, az örök esélyes
galéria

Elsőként a házigazda Brazília „jutott ki” a vb-re, miután 2007. október 30-án odaítélték a rendezési jogot. Épp ezért a selecao nem vett részt a dél-amerikai selejtezősorozatban, 2007 után először a Copa America küzdelmeiben mutatta meg magát. Az Argentínában rendezett tornán címvédőként azonban nagy pofont kapott, hiszen az egyenes kieséses szakaszban vereséget szenvedett Paraguaytól. Azóta számos felkészülési mérkőzést vívott több-kevesebb sikerrel, miközben edzőváltás is bekövetkezett.

Brazíliáé a világ legsikeresebb nemzeti tizenegye. „Az angolok felfedezték, a brazilok pedig tökéletesítették” – hangzik a klasszikus futballközmondás. A kávé és a szamba országának csapata az egyetlen, amely valamennyi világbajnokságon részt vett, és az első, amely öt alkalommal is elnyerte a címet (1958, 1962, 1970, 1994, 2002). További kétszer szerzett ezüstérmet (1950, 1998) és kétszer lett harmadik (1938, 1978). Ezért aztán óriási várakozás előzi meg a hazai rendezésű tornát: a szurkolók csak az aranyérmet tartják elfogadhatónak kedvenceiktől.

A győzelemre meg is van az esély, ám korántsem egyértelműen. A brazilok mindig elsősorban kiváló csatáraik és középpályásaik révén híresek, azelmúlt két évtized listája is tekintélyes: Dunga, Bebeto, Romario, Rivaldo, Juninho, Ronaldo, Ronaldinho. Rúgjunk több gólt, mint amennyit kapunk, hangzik a brazil futballfilozófia. A helyzet azonban mára megváltozott, az egész vb-mezőnyben épp a brazil csapat rendelkezik a legjobb hátvédsorral: Marcelo (Real Madrid), Thiago Silva (PSG), David Luiz (Chelsea), Dani Alves (Barcelona). Középpályán már ritkábbak a világklasszisok, mint korábban. Oscar, Luis Gustavo, Lucas Moura vagy Bernard a középpályán, Jo, Fred, esetleg Hulk a csatársorban már nem jelent olyan veszélyt az ellenfél kapujára, mint az elődök. Csak Neymar (képünkön) emelkedik ki a csatárok közül, az ő teljesítménye azonban meglehetősen hullámzó.

Ha megnyerik csoportjukat, a felső ág „halálággá” változik számukra: a 16 között valószínűleg Spanyolországba vagy Hollandiába szaladnak bele, a következő körben pedig akár Anglia vagy Olaszország (esetleg a vb egyik meglepetéscsapatának tippelt Kolumbia) következhet. A vb-arany megszerzése tehát nem lesz egyszerű. A sorsolást követően Luiz Felipe Scolari, Brazília szövetségi kapitánya így nyilatkozott: „Horvátország jól szervezett, gyors csapat, van vb-rutinja, játékosai pedig európai nagycsapatokban futballoznak. Kamerun már megmutatta, hogy nagy csapatokkal is képes felvenni a versenyt, ezért nagyon kell vigyáznunk velük. Mexikó régi riválisunk, a brazil válogatott hagyományosan szenved ellene.”

 Horvátország: Modric és társai

A horvátok igen nehéz csoportból kerültek ki továbbjutóként: a belgák mögött a második helyen végeztek, megelőzve a szerbeket, skótokat, Walest, valamint Macedóniát. A pótselejtezőn 2-0-s összesítéssel Izlandon jutottak túl. A csapat Európában igen erős játékerőt képvisel, és vb-re is már három alkalommal jutott ki (1998, 2002, 2006), az első alkalommal mindjárt bronzérmet is szerzett. Az együttes vezéregyénisége a Real Madridban futballozó Luka Modric. A csapat köréje és a Bayern Münchenben játszó Mario Mandzukic köré épül, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a rutinos Srnát, Rakiticet vagy Olicot sem.

A fogadóirodák a horvátokat a mezőny utolsó harmadába sorolják. Ha a csoportból esetleg tovább is lépnek, valószínűleg nem jutnak messzire. Niko Kovac, Horvátország szövetségi kapitánya a sorsolás után így nyilatkozott: „Nagyon különleges feladatot kaptunk, az első meccset az egész világ nézi majd, megpróbáljuk majd megnehezíteni Brazília dolgát. Mexikó botladozása az elmúlt években senkit se tévesszen meg, nehéz lesz megszerezni a csoportban a második helyet”.

Chicharito Mexikója

Mexikó Észak- és Közép-Amerika szinte állandó képviselője a világbajnokságokon, eddig 14 alkalommal volt jelen. Legjobb eredményét hazai pályán érte el: 1970-ben és 1986-ban is a negyeddöntőig menetelt. 1994-től minden alkalommal a nyolcaddöntőig jutott, nem egyszer megszorongatta a „nagyokat”. Az elmúlt évtizedek során mindig rendelkezett egy-két ismert játékossal: Hugo Sanchez, Campos, Blanco vagy Borgetti, de bizonyára sokan emlékeznek még a Barcelona hátvédjére, Rafael Marquezre is. A korábbi évekhez hasonlóan a jelenlegi keret is szinte kivétel nélkül a hazai bajnokságban szereplő játékosokból áll.

A fogadóirodák Mexikót a mezőny második harmadába sorolják, a sorsolás ismeretében azonban nehéz dolguk lesz a továbbiakban. Legismertebb játékosuk, a Manchester United csatára, Javier Hernandez, azaz Chicharito. „Három nehéz ellenfelünk van, kemény munka vár ránk, hogy esélyünk legyen a továbbjutásra. Nehéz lesz, a folytatás még nehezebb, de azért még vannak terveink” – mondta a sorsolás után Miguel Herrera szövetségi kapitány.

A megszelídült kameruni oroszlán

Az afrikai csapat Líbiát, Kongót és Togót megelőzve jutott ki a vb-re, immár a hetedik alkalommal. Eddigi legemlékezetesebb eredményét 1990-ben érte el, amikor az olaszországi tornán a negyeddöntőig jutott, és csak óriási harcban szenvedett 3-2-es vereséget a Lineker által vezetett angoloktól.

A „Szelídíthetetlen oroszlánok” a 2006-os vb-t kivéve azóta mindig jelen voltak a döntő tornán, de már a csoportkörben elvéreztek. A jelenlegi keret és a csoport ismeretében valószínű, hogy ezúttal is hamar megszelídülnek az oroszlánok. Az együttesből a Chelsea csatára, Samuel Eto’o a legismertebb, valamint a Barcelona középpályása, Alex Song. Török, német és francia bajnokságban edződő játékosok alkotják még a csapatot, amelyet a fogadóirodák a legesélytelenebbek közé sorolnak. Kamerun német szövetségi kapitánya, Volker Finke szerint Mexikó és Horvátország hasonló szintet képvisel, természetesen Brazília egyértelmű favorit. „Mi a második helyért szállhatunk harcba ebben a négyesben” – tartja Finke.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.