Befejeződtek a Liga 1 küzdelmei

Somogyi Botond 2016. június 03., 10:12
Befejeződtek a Liga 1 küzdelmei
galéria

A rendszerváltozást követő időszak egyik leggyengébb bajnoksága fejeződött be a hétvégén. Az új lebonyolítási rendszer miatt néhány héttel korábban már kiderült, hogy az Astra nyerte a bajnokságot. A rájátszásban szereplő első hat csapat ugyanis kevesebb mérkőzést játszott. A fizetésképtelenség (insolvenţă) helyzetébe került csapatok azonban (Dinamo és Marosvásárhely) nem indulhatnak a nemzetközi kupákban. Az Astra és a FCSB a Bajnokok Ligája előselejtezőiben (az előbbi a bajnokok ágán), a Pandúrok és a Viitorul az Európa Liga (EL) selejtezőiben indul.Az egyetlen kiadó helyről így csupán a hét végén lejátszott mérkőzésekdöntöttek.

Tekintettel arra, hogy a Román Kupát két, az UEFA által büntetett csapat, a Dinamo és a CFR játszotta, egyiknek sincs joga a nemzetközi kupákban indulnia. Ezért vált lehetővé az, hogy az alsóházi rájátszásban a nyolc csapat közül az egyik EL-ben szerepeljen. Így a csapatok nemcsak a kiesés elkerüléséért harcoltak, hanem a nemzetközi kupában való indulási jogért is.

Bár a CFR-nek – miután kiesett a felsőházból – két kimondott célja volt, a kupa megnyerése és a 7. hely megszerzése, csupán az egyiket, a fontosabbikat sikerült teljesítenie. A kupa megnyerését követően ugyanis már nem játszott teljes erőbedobással, így az utolsó fordulóban a Botoşani-tól elszenvedett kiütéses vereséget követően visszaesett a negyedik helyre, a CSMS Iaşi viszont első lett, így Niccolo Napoli együttese indulhat a nemzetközi kupákban.

Az első osztálytól búcsúzott a ploieşti-i Petrolul, valamint a Temesvár, osztályozót játszik a Voluntari. A Liga 1-hez köthető hír a licencbizottság újabb drasztikus döntése: ki nem fizetett tartozások miatt pontlevonással sújtotta, az előosztálytól búcsúzó Petrolult (6 pont), valamint a Marosvásárhelyt (6 pont) és a CFR-t (6 pont, eredetileg 9).

A döntés nem éri váratlanul a kolozsvári együttest, ugyanis a fellegváriakat idén már két alkalommal is büntették pontlevonással. Tavaly is 24 pontot vontak le a vasutas csapattól, akkor azonban a Nemzetközi Sportdöntőbíróság visszaadta a CFR-nek a pontokat. És hogy a kolozsváriak ne élvezzék felhőtlenül a két hete megszerzett negyedik kupasikerüket, az állami szervek vizsgálódni kezdtek a klub háza táján. Az ügyészek kihallgatták Pászkány Árpádot és Iuliu Mureşan klubelnököt, valamint házkutatás végeztek a csapat székhelyén és a két érintett személynél. A szóban forgó vezetőket a 2008–2011-es periódusban elkövetett adócsalással és pénzmosással gyanúsítják. Meg nem erősített források szerint ugyanaz a vád a CFR vezetői ellen, amiért néhány éve az átigazolási botrányban (Dosarul Transferurilor) több befolyásos üzletembert és sportolót elítéltek.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.