Baki a sportban: nem baki

Somogyi Botond 2015. június 19., 13:38

Pompás megnyitóval kezdődött Bakiban az I. Európai Játékok rendezvénysorozata. Az első alkalommal rendezett seregszemle június 12-én kezdődött és 28-ig tart az azeri fővárosban 49 ország több mint 6000 sportolójával.

Baki a sportban: nem baki
galéria

Emlékezetes műsorral indítottak a szervezők. A játékok központi arénájában, a 68 ezres Nemzeti Stadionban 2000 szereplő részvételével zajló megnyitó ünnepség rendezője, Dimitrisz Papaioannu a 2004-es athéni játékok művészeti igazgatója, a producer pedig a londoni és a vancouveri olimpiai show-t fogta össze. Az eseményre mintegy harminc ország állam- és kormányfője volt hivatalos.

Az eddig meglehetősen passzív, az ír Patrick Hickey vezette Európai Olimpiai Bizottság tevékenységének aktivizálása révén az Európa Játékok az esztendő legfontosabb versenyeinek egyike, ám nem feltétlenül önmagában, sokkal inkább azért, mert Bakiban több sportágban is kiharcolható a riói olimpiai részvétel. Az Európai Játékokon mintegy 6000 sportoló 20 sportág 253 versenyszámában méri össze tudását, a sportesemény rangját emeli, hogy 12 sportág küzdelmei a jövő nyári riói olimpia kvalifikációjába is beleszámítanak.

A várható színvonal tekintetében a kép meglehetősen vegyes. Míg atlétikában csak a harmadvonalbeli versenyzők állhatnak rajthoz, a vizes sportokban pedig kizárólag 17 év alatti fiatalok szerepelhetnek, addig kajak-kenuban bombaerős a mezőny.

Olimpia, de mégsem

Az Európai Játékok időpontja is jelzi: olimpiára hajazó programot álmodott meg a kontinens ötkarikás bizottsága. De nem a 17 napos periódus az egyetlen hasonlóság az – amúgy az Ázsia vagy a Pánamerikai Játékok „koppintásaként” szervezendő – esemény és a nyári olimpia között. Miképpen az „igazi” játékokon, Bakiban is építettek sportolói és médiafalut, léteznek központi versenyszínhelyek, korlátozzák a sportolói létszámot, a hivatalos járművek közlekedését elkülönített sáv segíti, volt előzetes kvalifikáció, akkreditáció és így tovább.

Akadnak persze eltérések is. A legfontosabb az elnevezésből adódó evidencia: a játékokon kizárólag európai országok versenyzői vehetnek részt. További különbség, hogy a programban nem szerepel valamennyi olimpiai sportág, ugyanakkor a műsorban helyet kapott olyan sportág, amely az ötkarikás seregszemléről hiányzik (strandlabdarúgás – magyar csapattal!). Az azeri fővárosban tilos az „olimpia” kifejezés és az ahhoz kapcsolódó jelképek (például öt karika, láng) használata. Különlegesség, hogy a paracselgáncs révén a mozgáskorlátozottak sportját is beemelték a programba a szervezők.

Élmezőnyben a riói kvótákért

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Szabó Bence olimpiai szintű szereplést vár. A magyar csapatot 200 sportoló alkotja, a legnépesebb a vízilabdázók különítménye, a két csapatban összesen 26-an utaztak Azerbajdzsánba. Jó szereplés várható a kajak-kenusoktól, akik – az idei Európa-bajnokságtól eltérően – a legerősebb összeállításban álltak rajthoz a központi helyszínektől távol lévő mingacseviri víziközpontban. Ez meg is látszott az eredményeken, a kajak-kenusok ugyanis mindjárt nekiláttak az éremhalmozásnak. A dzsúdósoknál Glasgow visszalépése után az azeri városban rendezett verseny jelenti az Európa-bajnokságot is, így természetesen érthető, hogy nemcsak népes, 17 fős, hanem erős válogatott is indul a megmérettetésen. „Azt várjuk, hogy a magyar csapat a nyári olimpiákhoz hasonlóan a legjobb nyolc közé kerüljön a nemzetek rangsorában az első Európai Játékokon” – vázolta reményeit Fábián László csapatvezető. Mint kifejtette, a legfontosabb, hogy azokban a sportágakban érjenek el jó eredményt a magyarok, amelyeknél a mostani helyezés az olimpiai kvalifikációba is beleszámít. Asztaliteniszben, sportlövészetben és triatlonban a győztesek riói indulási jogot szereznek, cselgáncsban és ökölvívásban a kvalifikációs világbajnokságra lehet kijutni Bakiból. Fábián kiemelte: az első Európai Játékok jó bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a vizes sportágak versenyzőinek, ahol az úszóknál 18, a vízilabdázóknál 17 év a felső korhatár, valamint az olimpiai műsorban nem szereplő sportágaknak is. „Most belekóstolhatnak abba, milyen egy olimpián, egy nagy magyar csapat részeként szerepelni, közös faluban lakni, együtt étkezni és utazni a többi versenyzővel. Ezt egy utánpótlás-világversenyen nem lehet megtapasztalni, mert ez csak a multisportesemények sajátja” – tette hozzá.

A román küldöttség 147 sportolót számlál, akik 22 sportág versenyein indulnak.

Első nap, első baleset
Bravúros volt az osztrák szinkronúszó ikerpár, Anna-Maria Alexandri és Eirini-Marina Alexandri negyedik helye annak fényében, hogy az első versenynapon súlyos közlekedési baleset érte a csapat három tagját. A sportolókat egy versenyzőket szállító busz ütötte el a járdán, a 15 éves Vanessa Sahinovic, Luna Pajer és Verena Breit megsérült, előbbiek sérülései olyan súlyosak, hogy magángéppel Bécsbe kellett szállítani őket. Sahinovic mesterséges kómában fekszik törései miatt, de az Osztrák Olimpiai Bizottság közlése szerint nincs életveszélyben. Kérdéses viszont, hogy teljesen felépül-e, illetve képes lesz-e folytatni élsportolói pályafutását.

Sporttörténelem küszöbén

A versenyek különben 16 helyszínen zajlanak, amelyek közül négyet a versenyek után elbontanak. Öt létesítményt kifejezetten a játékokra építettek. A csapatvezető szerint Bakiban minden az olimpiát idézi: elsőosztályú létesítmények szolgálják ki a sportolókat, impozáns és kényelmes a sportolói falu, ahol klinika, mosoda és bank is rendelkezésre áll, az étteremben pedig többféle konyha termékeiből lehet választani. Mindazok, akik a DigiSport tévéadó jóvoltából figyelemmel követik a rendezvényeket, láthatják, hogy egyes versenyek esetében igencsak döcög a szervezés. A közvetítések egyáltalán nem közelítenek egy nemzetközi sportesemény színvonalához: rengeteg a holtidő, a viadalok nem pörögnek az elvárásoknak megfelelően, a végeredményeket pedig több esetben is csak percekkel később láthatjuk a képernyőkön, részeredményeket, összefoglaló táblázatokat pedig ugyancsak ritkán mutatnak a nézőknek.

Szakemberek szerint azonban az Európai Játékok a jövőben kinőhetik magukat, évtizedes távlatban pedig akár az Európa-bajnokságok közös rendezvényévé is válhatnak. Ha pedig így lesz, akkor sporttörténelmi eseménynek vagyunk tanúi: újabb rangos, világszínvonalú sporteseménnyel gazdagodhatunk.

Kajakos felütés

A kajak-kenu versenyek második napján megszületett a magyar küldöttség első és második aranyérme: a női kajaknégyes 500 méteren, a Kammerer Zoltán, Szalai Tamás férfi kajakos páros (képünkön) pedig 1000-en diadalmaskodott, Vajda Attila pedig harmadik lett a kenuegyesek 1000 méteres számában. A Szabó Gabriella, Vad Ninetta, Kozák Danuta, Kárász Anna egység a rajttól vezetve, magabiztos előnnyel nyerte meg versenyét a német és a lengyel hajó előtt. Kammererék egészen kiváló hajrával, a német duót közel négy tizedmásodperccel maguk mögé utasítva értek be elsőként a célba. Lapzártakor kedden délben a magyar küldöttség hat aranyéremnél tartott, amelyből ötöt kajak-kenusok szereztek, egyet pedig a birkózó Sastin Mariann. A magyar küldöttség első érmét a birkózó Korpási Bálint szerezte, aki a kötöttfogásúak 71 kilogrammos kategóriájában ezüstérmet nyert.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.