Aszfaltra váltottak a Hargitán

Zátyi Tibor 2016. október 16., 20:59

Hagyományos módon idén is Székelyudvarhelyen ért véget a romániai ralibajnokság. A 24. alkalommal megrendezett Hargita Gyöngye Ralin az utolsó szakaszig kiélezett küzdelem folyt, végül az őrült tempóban versenyző Simone Tempestini (Citroen DS3) végzett az élen.

Aszfaltra váltottak a Hargitán
galéria
Fotó: Pál Árpád

A rali első napját Dan Gîrto­fan uralta, miután a péntekre beütemezett négy gyorsasági szakaszból hármat megnyert, az összetettben pedig 14.8 másodperccel vezetett a második Szabó Gergővel szemben. Tempestini váltóproblémával küzdött, hibázott az első patakfalvi gyorsasági szakaszon, illetve a kora este rendezett, több ezer szurkoló által végignézett szuperspeciálison is, így több mint félperces hátrányt szedett össze. Szombaton a pilóták elsőként az országos bajnokság leghosszabb aszfaltozott gyorsasági szakaszát teljesítették (Bucsin, 28,84 km), az időeredmények összesítésénél pedig új név került az összetett élére: Szabó átvette a vezetést.

Kora délután iszonyatos tempóba kapcsolt Tempestini, három gyorsasági szakaszt megnyerve háromtizedre közelítette meg az éllovas Szabót. A drámai küzdelem az utolsó körön is folytatódott, ezúttal ismét Gîrtofan került főszerepbe, megnyerte mindhárom gyorsasági szakaszt (Patakfalva, Szentpál és Lövéte), ám hátrányát nem tudta ledolgozni az éllovasokkal szemben. A patakfalvi szakaszon Szabó egy tizedet adott Tempestininek, a kolozsvári két tizedet faragott Szentpálon a hátrányából. A rali utolsó gyorsasági szakaszán Szabó autója defektet kapott, öt perc hátránnyal ért célba, így összetettben visszacsúszott a hatodik helyre. Tempestini pedig tavalyhoz hasonlóan idén is első lett a Hargita Gyöngye Ralin. Az összetett második helyén végül Gîrtofan végzett, a dobogó legalsó fokára pedig Keleti Edwin (Mitsubishi Lancer Evo X) állhatott fel. Az olasz származású pilóta eredményét még jobban hangsúlyozza, hogy kétkerék-meghajtású autóval előzte meg a sokkal izmosabb járgányokkal versenyző veteránokat (Gîrtofan és Szabó 48, Keleti pedig 46 éves).

A csíkszeredai Adrian Tes­lovan/Cseh Vajk Imre páros végig nagyszerűen versenyzett, összetettben ötödik helyen zárt, a kétkerék-meghajtásúaknál pedig Tempestini mögött a második helyen. A Rali 2 11-es géposztályában a gyergyószentmiklósi Pál Alpár és navigátora, a székelyudvarhelyi Székely Róbert végig magabiztosan versenyzett, az utolsó szakasz leintése után az első helyen zárt. Az ugyancsak udvarhelyi, 17 éves Bíró Ambrus Roland és édesapja, Károly a kétkerék-meghajtásúak között az előkelő negyedik helyen végzett.

Tempestini meggyőző fölénnyel lett első az összetettben, megelőzve Gîrtofant, Keletit és Szabót. Utóbbi negyedik helye jó eredménynek számít, hiszen három ralin nem szerzett pontot. A ralit követően Tempestini elmondta: annak ellenére, hogy kétkerék-meghajtású autóval vettek részt a versenyen, kiváló eredményt értek el. „Kemény rali volt, amit az időjárás még nehezebbé tett, hideg volt, a pályák nagy részét víz borította, ezért sokat csúszkáltunk az úton. A szuperspeciálison hibáztam, ami 30 másodperces hátrányt jelentett számunkra. Tudtuk, hogy a szombat nagyon hosszú lesz, és ha a bucsini szakaszon magas ritmusban autózunk, időt tudunk nyerni. Az utolsó libáni szakasz már nagyon mocskos volt. Amikor láttam, hogy Gergőék problémával küzdenek, csak kicsit lassítottam, de továbbra is nagyon koncentráltam, és sikerült győzelemmel zárnunk a ralit” – tette hozzá a kétszeres romániai ralibajnok.

Nagy siker a zárófutam

Elégedetten nyilatkozott Ferencz Csaba főszervező. Elmondása szerint évről évre fejlődik Hargita megye legnagyobb sporteseménye, de továbbra is van, min finomítaniuk. Idén ötvenhét páros nevezett be, ami a rali történetében rekordnak számít, míg országos szinten az abszolút élbolyt jelenti. A résztvevők száma még magasabb lett volna, ha az időpont nem esik egybe a Magyarországon rendezett Mecsek Ralival.

„A pilóták és a szövetség képviselői szerint is az egyik legjobban megszervezett verseny volt, amin idén részt vettek. Sokan reményüket fejezték ki, hogy elérjük az év elején kitűzött célunkat, azaz a legjobb három raliban leszünk, most várjuk a pontozást. Mindenki el volt ájulva, hogy mennyire jól össze tudtuk rakni. Nagyon örvendek ennek. Érződik, hogy egy nagyon jó szervezői csapat kovácsolódott össze, mindenki, beleértve az érintett önkormányzatokat is, pozitívan és segítőkészen állt a ralihoz. Idén is bebizonyosodott, hogy az emberek szeretik a ralit. Szombat este egy Jászvásárról érkezett szurkolói csoporttal beszélgettem. Elmondták, hogy az udvarhelyi szuperspeciálisra nagyjából ugyanannyian voltak kíváncsiak, mint a jászvásárira. A moldvai város pedig tízszerese Székelyudvarhelynek” – mondta.

Aszfalttal szebb a jövő

Már a tavalyi ralibajnokság végén jelezte a szervezőbizottságnak, hogy idén felületet szeretne váltani, ám csak hosszas hercehurca után fogadták el javaslatát. „Most már eljutottunk arra a szintre, hogy borsot tudunk törni a hagyományos, nagy városokban rendezett raliversenyeknek. Szerencsénkre Hargita megyében nagyon magas szintű versenyeket lehet szervezni, be tudunk tartani minden szabályt. A főszervező szerint az előző murvás ralik szervezésekor sok probléma adódott. „Az utóbbi években a murvával olyan szituációkba kerültünk, hogy az utolsó másodpercekre lettünk készek, komoly fejtörést okozott az engedélyek beszerzése. Voltak olyan napok, amikor azt hittem, meg sem tudjuk csinálni a versenyt, pedig minden el volt rendezve, és az utolsó pillanatban szóltak, hogy nem mehetsz végig a pályán, mert mi úgy döntöttünk – normális magyarázatot pedig nem adtak” – vázolta a helyzetet.

A váltás mellett szólt az is, hogy a korábbi murvás szakaszokat sorra leaszfaltozták a megyében. „Emiatt is kerültünk olyan helyzetbe, hogy aszfaltra kellett váltanunk, de így a Hargita Gyöngye Rali hosszú éveken keresztül benne lehet a versenynaptárban” – folytatta. Legutóbb 18 éve, 1998-ban száguldoztak a raliautók aszfalton, igaz, az akkori Hargita Rali első napján murván, a másodikon pedig aszfalton versenyeztek.

Más kategória az ifjú titán

Az augusztusban 22. életévét betöltő Simone Tempestini hét évvel ezelőtt kezdett el ralizni, 2013-ban már több futamon részt vett az ERC-ben (European Rally Championship), a romániai ralibajnokságban pedig a juniorok között bajnoki címet nyert. Egy évre rá alig maradt le a hazai pontvadászat összetettjének dobogójáról. Karrierjében az áttörés tavaly történt, minden idők legfiatalabb román ralibajnoka lett (nyolc versenyből hét siker). Továbbá az országos bajnokság 2-es géposztályában, a juniorok között és a csapatversenyben is első helyen végzett. A ralivilágbajnokságban is részt vett, a juniorok között első teljes szezonjában bronzérmes lett.

Idén a bajnoki címét már egy futammal a vége előtt sikeresen megvédte. Brassóban, Aradon, Tulceán, Kolozsváron, Jászvásáron és Udvarhelyen nem talált legyőzőre, Szebenben második lett, míg Bákóban nem indult el (Szabó nyerte Bákóban, Gîrtofan pedig Szebenben).

A junior WRC-ben is idő előtt ért révbe, hiszen egy futammal a vége előtt, a Korzika Ralin elért negyedik helyével matematikailag is bebiztosította összetettbeli első helyét. Tempestini korábban megnyerte a portugál, lengyel és német ralit, a finn versenyen pedig második lett. A román autósport legkiemelkedőbb eredményét érte el, a következő világbajnoki szezonban pedig egy osztállyal fennebb, a WRC 2-ben fog versenyezni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.