„Aranyos” Videoton katalán szakemberrel

Somogyi Botond 2015. május 16., 11:53

Négy fordulóval a pontvadászat vége előtt története második bajnoki címét ünnepelhette a székesfehérvári Videoton labdarúgó-csapata. A sikerben a játékosok mellett nagy szerepe volt egy újabb Magyarországon dolgozó spanyolországi edzőnek, Joan Carillónak.

 

„Aranyos” Videoton katalán szakemberrel
galéria

Amióta ismét 16 csapatossá vált az NB I, egyetlen bajnok sem ünnepelhetett ilyen korán. Tavaly csak az utolsó fordulóban dőlt el az aranyérem sorsa: a Debrecen jobb gólkülönbséggel előzte meg a Győri ETO-t. Azóta különben sokat fordult a történelem kereke: a győriek a megszűnés határára kerültek, hiszen anyagi helyzetük miatt a jövő szezonra nem kapták meg az indulási engedélyt, és nem biztos, hogy a harmadosztályban akarják folytatni. Ezen kívül az utóbbi tíz esztendőben két alkalommal dőlt el az utolsó fordulóban a bajnoki cím sorsa: 2006-ban és 2010-ben is a Debrecen örülhetett a végén – előbb az Újpest, utóbb a Videoton kárára.

Az 1941-ben alapított székesfehérvári csapatnak a ’80-as évek közepéig kellett várnia első sikereire. Akkor Kovács Ferenc edző vezetésével olyan csapat állt össze, amely bajnokságot ugyan nem nyert, de a nemzetközi kupában a magyar klubcsapatok hatvanas évekbeli eredményeit idézte: bejutott az UEFA-kupa döntőjébe. Ki ne emlékezne az 1984–1985-ös menetelésre, amikor a székesfehérváriak olyan csapatokon jutottak túl, mint a Partizan Belgrad, Paris Saint-Germain vagy Manchester United. A Disztl P., Végh, Disztl L., Horváth, Csuhay, Burcsa, Májer, Csongrádi, Szabó, Májer, Nováth összeállítású csapat még a döntő visszavágóján, a Santiago Bernabeuban is győzött 1-0-ra, igaz, hazai pályán korábban háromgólos hátrányba került.

Az újabb sikerekre sokat kellett várni: a csapat 2008-ban lett Liga-kupagyőztes, a 2009-2010-es idényben azonban már bajnoki ezüstérmet nyert. A sikerkovács Mezey György volt, aki egy évvel később már a klub történetének első bajnoki címét szállította Székesfehérvárra. A kispadon a portugál Paolo Sousa követte, aki az Európa Liga csoportköréig vezette az alakulatot, aztán érkezett Jose Gomes, rövid idő múlva pedig Joan Carillo. A spanyolországi szakember az NB I 1935 óta íródó történetében a harmadik nem magyar ajkú szakember, aki bajnoki címet nyert. Az első a finn Martti Kuusela volt, aki 1993-ban a Kispesti Honvéddal ért a csúcsra, őt követte a cseh Miroslav Beranek, aki 2007-ben a Debrecennel végzett az első helyen.

A magyarországi csapatsportokban különben a Videoton bajnoki címével folytatódott a spanyolországi edzők elmúlt években kezdődő diadalmenete. 2014-ben kézilabdában a nőknél a Győr, a férfiaknál a Veszprém lett újra bajnok spanyol mesterrel – Ambros Martínnal, illetve Carlos Ortegával, mindketten másodszor lettek bajnokok Magyarországon – a kispadon, míg a férfiaknál a Szeged az EHF-kupát hódította el Juan Carlos Pastorral. Női kosárlabdában Roberto Hernández ünnepelhetett tavaly bajnoki aranyat a Péccsel. A sort most Joan Carrillo folytatta, akinek sikeréről a Marca internetes oldala is beszámolt. Az ibériai sportlap kiemelte: a fehérváriak 67 pontos klubrekordnál járnak, és négy fordulóval a bajnokság vége előtt már ünnepelhettek. Azt is kiemelte, hogy a klubnál szerepel Juan Calatayud és Álvaro Brachi, továbbá Carrillo munkáját honfitársai, Toni Gil fitneszedző és Francisco José Ruiz kapusedző segítik. A Marca – az Espanyolnál korábban Mauricio Pochettinót segítő – Carrillót dicsérve hozzátette: azt követően, hogy a nyáron átvette José Gomes helyét, rögtön csúcsra ért a Videotonnal, és a katalán szakember „vezetőedzői indulása nem is lehetne fényesebb”. Ráadásul a duplázásra is nyílik esélye, hiszen május 20-án Magyar Kupa-döntőt játszik a Ferencvárossal a Groupama Arénában.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.