2017: kolozsvári és pesti sportesemények

Somogyi Botond 2017. január 07., 16:48

A 2017-es esztendő a tavalyihoz képest a világesemények tekintetében szerényebb, hiszen sem foci-Eb-t, sem olimpiát nem rendeznek, ám a szurkolók idén sem maradnak sport nélkül: mind Magyarországon, mind Romániában több nemzetközi tornát és kiemelkedő sportrendezvényt szerveznek, kettőt Kolozsváron, a világ harmadik legrangosabb eseményét pedig éppen Budapesten.

2017: kolozsvári és pesti sportesemények
galéria


Január

Mindjárt az első hónap sok érdekességet tartogat. 6–8. között rendezik meg a gyorskorcsolya Európa-bajnokságot a hollandiai Heerenveenben. 9-én Zürichben kerül sor a hagyományos FIFA-gálára, amelyen kiosztják többek között az Aranylabdát is. 11–29. között Franciaországban tartják a férfi kézilabda-világbajnokságot, amelyre a román válogatott nem, a magyar csapat azonban kijutott. Kérdés, hogy Xavi Sabate idősekkel tűzdelt csapata milyen eredményt ér el, no meg az is, hogy a mérkőzéseket az erdélyi magyar szurkoló hol fogja megnézni. 13–23. között Torinóban rövidpályás gyorskorcsolya Eb-t, Ostravában pedig 25–29. között műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságot rendeznek. Közben 24-én a női vízilabda világliga harmadik fordulójában Magyarország a rivális Olaszországot fogadja.

Február

Az év legrövidebb hónapjának 5. napján fejeződik be a január 14-én kezdődött Labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája, amelyet ezúttal Gabon rendez. A téli sportok szerelmesei sem panaszkodhatnak, mert St. Moritzban alpesi sívilágbajnokságot (6–19.), Kangneunban gyorskorcsolya távonkénti világbajnokságot (9–12.), Hochfilzenben sílövő vb-t (9–19.), Königssee-ben bob- és szkeleton-világbajnokságot (13–23.), Lahtiban északisí-világbajnokságot (február 21.–március 5.), Calgaryban pedig gyorskorcsolya sprint világbajnokságot (25–26.) rendeznek. Hónap elején folytatódik a román futballbajnokság, február közepén pedig megkezdődnek a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek első mérkőzései, valamint az Európa Liga tizenhat közé jutásáért rendezett összecsapások is.

Március

A tavasz első hónapjában szinte minden sportágban beindul a nagyüzem. A fedettpályás atlétikai Eb 3. és 5. között Belgrádba kalauzolja a sportág szerelmeseit. A légfegyveres Eb-t pedig 6. és 12. között a szlovéniai Mariborban tartják.

10–12. között rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságnak ad otthont a hollandiai Rotterdam. A magyarok az elmúlt időszakban kiváló eredményeket értek el, remélhetőleg ez most sem lesz másképp. Március 25. nagy nap lesz a magyar fociválogatott történetében, hiszen az Eb-címvédő Portugáliába látogat Bernd Storck csapata. Magyarországon az első nagy nemzetközi versenyt Szombathelyen rendezik: március 28. és április 2. között a birkózó U23-as Európa-bajnokságra kerül sor. A hónap végén, 29-én kezdődik és április 2-án ér véget a műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság a finnországi Helsinkiben.

Április

A hónap első része (1–9. között) a doppingolásoktól megtépázott súlyemelésé: a horvátországi Splitben tartják a kontinenstornát. A második részében a figyelem Kolozsvárra terelődik: első alkalommal tartanak ugyanis világeseményt a kincses városban. A kontinens legjobb tornászai a kolozsvári sportcsarnokban találkoznak 19–23. között: Románia és Közép-Kelet-Európa egyik legmodernebb és legtöbb férőhelyes arénájában rendezik a tornász Európa-bajnokságot.

22–28. között a magyar jégkorong szerelmesei Kijev felé fordítják majd tekintetüket, itt rendezik ugyanis a divízió I/A-világbajnokságot, amelyen a magyar válogatott ismét kivívhatja az elitkörbe való feljutást.

Május

A hónap elején (2. és 7. között) a birkózók Újvidékre látogatnak, ahol Európa-bajnokságon vesznek részt. Közben Kecskeméten öttusa világkupát rendeznek (4–8.). Idén két város látja vendégül a legjobb jégkorongozókat: Kölnben és Párizsban május 5. és 21. között csapnak össze a sportág nagyágyúi.

6–7-én ismét a budapesti Papp László Sportarénában szervezik a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét, remélhetőleg ismét magyar részvevővel, és a tavalyihoz képest még jobb eredménnyel.

A hónap közepén szemeink ismét a magyar főváros felé szegeződnek: 12–14. között a Hungaroringen túraautó-világbajnokságot szerveznek (Magyar Nagydíj), 19–21. között pedig ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságra kerül sor. 25–27. között ugyancsak a magyar fővárosban szervezik a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjét. Szegeden pedig 26. és 28. között kajak-kenu-világkupát tartanak.

Június

A nyár első hónapja sok érdekességet kínál. A férfi ökölvívó-Európa-bajnokság, a düsseldorfi asztalitenisz egyéni világbajnokság és a párizsi Roland Garros mellett a hónap elején, 3-án rendezik Cardiffban a labdarúgó-Bajnokok Ligájának döntőjét.

Ugyancsak a hónap elején kerül sor Kölnben a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának hagyományos négyes döntőjére. Tavaly a veszprémi csapat kilencgólos előnyről veszítette el a döntőt hajmeresztő módon. A kérdés az, hogy idén sikerül-e legalább bejutni a kölni Final Fourba.

9-én ismét labdarúgó vb-selejtezőt vív Bernd Storck csapata: a magyar válogatott Andorra la Vellában csap össze a helyi együttessel.

16–18. között Kitzbühelben triatlon Eb-t szerveznek. Ugyancsak 16-án kezdődik (és 25-én ér véget) a magyar csapat részvételével a női kosárlabda-Eb, amelynek Csehország ad otthont.

A hónap végén ismét Magyarországon rendeznek érdekes versenyt: Baján 30-tól július másodikáig tart a motorcsónak F–500 világbajnokság, F–250 és F–125 Európa-bajnokság.

Július

A nyár közepe is több érdekes sporteseményt kínál: mindjárt az elején, 4-én a hagyományos Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjra kerül sor Székesfehérváron.

14–16. között a bulgáriai Plov­divban kajak-kenu-Európa-bajnokságot tartanak.

Az év egyik legnagyobb attrakciójára Budapesten kerül sor. Az olimpia és a futball-Eb után a világ harmadik legérdekesebb és legnézettebb sporteseménye a vizes világbajnokság. Ezt szervezik meg első ízben Magyarországon 14–30. között.

A hónap közepén, 16-án kezdődik és augusztus 6-ig tart Hollandiában a női labdarúgó-Európa-bajnokság. Közben a fehéroroszországi Minszkben 17–24. között öttusa Európa-bajnokságot szerveznek.

Ugyancsak júliusban rendezik a vívó-világbajnokságot, amelyet ezúttal a németországi Lipcsében tartanak.

Lengyelországban 10. és 20. között rendezik a Világjátékokat, az azerbajdzsáni Bakuban pedig 21-én kezdődik és augusztus 4-én ér véget a sportlövő Európa-bajnokság.

A nyári hónap magyar szempontból még két eseményt tartogat: Győrben 23–29. között az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra kerül sor, 30-án pedig a Forma–1 Magyar Nagydíjat tartják Mogyoródon.

Augusztus

A páratlan évek másik kiemelt, hagyományos nagy világversenye az atlétikai vb: erre 4–13. között Londonban kerül sor.

Az augusztusi hónap sem telik el magyar rendezés nélkül: Székesfehérvár ad otthont 7–14. között a junior öttusa-világbajnokságnak. Sőt, pár nappal később Kecskeméten 21–25. között íjászat lesz, történelmi Európa-bajnokságot szerveznek.

21–27. között tollaslabda-világbajnokságot szerveznek Glasgow-ban. 21–28. között öttusa-világbajnokságra kerül sor Kairóban. 21–26. között birkózó-világbajnokságot tartanak Párizsban. 22–27. között Göteborg ad otthont a négyesfogathajtó Európa-bajnokságnak. 23–27. között kajak-kenu világbajnokság lesz Racicében (Csehország).

Magyar szervezésű sportesemény a hónap végére is maradt: Budapest látja vendégül a cselgáncs-vb-t. Az első összecsapásokra augusztus 28-án kerül sor, a zárónap szeptember 3-án lesz.

Az augusztusi hónap végétől Kolozsvár ismét a sportszeretők figyelmébe kerül: a magyar és a román válogatott részvételével kerül sor a kosárlabda-Európa-bajnokság egyik csoportjának a mérkőzéseire (a másik három csoport összecsapásait Helsinkiben, Tel-Avivban és Isztambulban rendezik). Az első mérkőzést 31-én tartják, a döntőt szeptember 17-én.

Szeptember

Az őszi hónap ismét magyar szervezésű sporteseménnyel kezdődik: Balatonföldvár 1–10. között vitorlázó finndingi-világbajnokságot tartanak. Sőt, 4–9. között szörf raceboard-Európa-bajnokságra kerül sor Balatonfüreden.

Közben Budapesten 3-án Dzsudzsák és társai Portugáliát látják vendégül a 2018-as foci-vb selejtezőmérkőzése során.

Magyar szempontból a hónap legfontosabb dátuma 13. lesz: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ezen a napon jelöli ki a 2024-es nyári játékok helyszínét Limában.

A románok legyőzésével jutott ki a magyar női röplabdaváloga­tott az Európa-bajnokságra, amelynek Baku, Tbiliszi, Gan­dzsa ad otthont szeptember 20. és október elseje között.

22–30. között férfi ökölvívó világbajnokságot szerveznek Hamburgban.

Október

Az őszi hónap a vb-selejtezők jegyében zajlik: 7-én Magyarország Svájccal csap össze idegenben, 10-én pedig Dzsudzsákék Feröer-szigetekre utaznak.

November

Év végére szinte elfogytak a rangosabb sportesemények. Folytatódnak a különböző sportágakban az ősszel megkezdődött bajnoki mérkőzések, a különböző ralik, autóversenyek.

A hónap végén az amerikai Anaheimben súlyemelő vb-re kerül sor (november 28.–december 5.).

December

1-jén a 2018-as labdarúgó-vb csoportjainak sorsolására kerül sor.

1–17. között Németország látja vendégül a női kézilabda-világbajnokságra kijutott csapatokat. 6–16. között az Egyesült Arab Emírségek szervezi  a labdarúgó klubvilágbajnokságot.

Az év a rövidpályás úszó Európa-bajnoksággal fejeződik be, amelyre Koppenhágában kerül sor 13. és 17. között.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.